Ut på tur! Vil du delta i dugnaden med registreringen av gravminner?

Gravminner i Norge, databasen er et flott hjelpemiddel for oss slektsforskere. Et gravminne er gull verdt for slektsforskeren. Gravminnet gir verdifull informasjon om familier, og et godt redskap til å komme videre når du er på leting etter røttene dine

Gravminner ved Søsterkirkene på Granavollen i Gran

Da jeg begynte å forske i egen slekt for mer enn 30 år siden, planla jeg kirkegårdsturer til både fjern og nær. Jeg satte meg i bilen og reiste til kirkegårder hvor jeg gikk i sikk-sakk på leit etter gravstenene til nære og fjerne slektninger. Mine tre barn ble tatt med på tur så snart de kunne lese, og spredt utover teigene på leit etter gravstenene til pappas eller mammas slektninger. Jeg herved berolige deg som nå ble litt bekymret, dette har gått helt fint, ingen av de har fått varige mèn.

I dag er denne måten å finne gravminner på ganske så «steinaldersk», og vi tar det som en selvfølge å kunne søke etter gravminner i hele Norge fra sofakroken, vi kan til tider kanskje bli frustrert over ikke å finne gravminnet i databasen. En må derfor ikke glemme at dette er frivillig arbeid, og at det til nå er brukt mange, mange dugnadstimer for at du kan benytte denne fantastiske kilden hjemme i din egen stue. Nå inviteres du til å gjøre en innsats som vil være til glede for deg selv og andre i tidene framover.

Selv fotograferer jeg gravminner etter lystmetoden, og det gir meg mening kunne bidra i denne dugnaden. Jeg synes ofte det er best å fotografere på alle andre årstider enn sommeren. Vår og høst er for min del de beste årstidene for fotografering, både på grunn av det fine lyset, og at det er lite vegetasjon som hindrer avfotografering av tekstene på gravstenene. Snøfattige vintre gir også gode muligheter til å fotografere gravminner.

Ny gravminnebase med flere muligheter for brukeren
Den nye gravminnebasen gir deg muligheter for å legge inn lenker til kirkebøker og annet relevant for personen det gjelder, og man kobler enkelt sammen flere personer til samme gravsten. Dette gir brukeren mulighet til å komme videre i sin slektsforskning med få tastetrykk. Gravminnebasen gir i tillegg gode muligheter til å finne informasjon om fødsels- og dødsdato etter ca. 1930, der kirkebøkene er klausulert.

Hva kan du bidra med?
Vi ønsker flere til å fotografere gravminner, og vi mangler en god del gravplasser, i tillegg til oppdatering av de kirkegårdene som allerede er avfotografert. Du kan delta i gravminneregistreringen om du registrerer ett nytt gravminne, eller om du vil registrere hele eller deler av en kirkegård. Dersom du lurer på om «din» kirkegård er under avfotografering, ta kontakt med gravminnekoordinatoren. Du finner en mengde gode tips på hvordan du avfotograferer og legger inn data i lenken «Bli med på dugnaden», trenger du mer hjelp, er gravminnekoordinatoren bare et tastetrykk unna.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til! Håper du har lyst og mulighet til å delta.

Her kan du maile Gravminnekoordinator i Oppland  

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler