Sons of Norway

Sons of Norway har en historie på 130 år.

Sons of Norway - logo

Sons of Norway, eller Sønner av Norge, er en organisasjon som har fremmet norsk kultur, arv og fellesskap i Nord-Amerika siden etableringen i 1895. 

Bakenforliggende historie

Mot slutten av 1800-tallet ankom det omtrent 500.000 immigranter til USA pr år. Den store befolkningsøkningen førte, sammen med industrialiseringen og jernbaneutbyggingen, til en økonomisk vekst og rask utvikling. Men den førte også til store svingninger i økonomien, og det var flere kriser fram mot 1893. Da oppsto det som kalles panikken i 1893, en økonomisk krise forårsaket av overinvestering i jernbaner, sviktende banker og fallende sølvpriser. Dette førte til økt arbeidsledighet i industrien og lavere priser på landbruksvarer - som igjen førte til økonomiske problemer for mange immigranter. 

I staten Minnesota var det over 100.000 personer med norsk avstamning og mange av dem var vant til harde økonomiske forhold fra Norge. En gruppe menn fra Selbu i Sør-Trøndelag var bosatt i det samme området, og møttes til stadighet. Det ble stadig diskutert om man skulle samle seg i en forening, med et særlig på en forsikring, slik at enker som mistet ektemannen kunne klare å sitte med gård eller bolig. Noen var også opptatt av å holde sammen som nordmenn, å bevare språket og kulturen. 

Stiftelsen av "Bjørnstjerne Bjørnson" 

6. januar 1895 møttes 18 menn, og de ble enige om å stifte en forening - og allerede 9. januar ble det holdt stiftelsesmøte. 13 av de 18 var fra Selbu og 5 av de 8 som ble det første styret var også derfra. Første leder var derimot fra Valdres - Engebret O. Rognaas. Stiftelsesmøtet valgte navnet "Bjørnstjerne Bjørnson" på foreningen. Allerede på første ordinære møte, 16. januar hadde man kommet til at det å ha to Bj-lyder og to ø-er ble litt mye for amerikanske tunger. Navnet ble derfor endret til "Sonner av Norge". Foreningen hadde fra starten av to viktige regler - alle møter skulle være på norsk, og møtene var kun åpne for medlemmer. 

Første styret i Sons of Norway

Første styret fra boka Sons of Norways røtter

Utviklingen og utvidelsen av foreningen

Sons of Norway hadde en tanke om at de var et brorskap, og ønsket å stifte lokale losjer. Den første foreningen fikk senere navn "Nidaros Lodge 1". Den andre losjen kom i 1899, "Oslo lodge 2". I 1900 kom den tredje losjen "Dovre lodge 3", og samtidig startet man også hovedorganisasjonen. I 1903 utvider foreningen område, og begynner å operere i Nord-Dakota og Wisconsin, i tillegg til Minnesota. 

I 1904 begynte foreningen med eget månedlige medlemsblad. Foreningen har fortsatt eget blad, "Viking Magazine" (startet i 1963). Det ble etablert et administrativt kontor i Minneapolis i Minnesota. Foreningen sprer seg i flere stater og man deler etter hvert opp i ulike distrikter i tillegg til losjene. 

I 1925 feirer foreningen den første utvandringen i 1825, og har besøk av presidenten i USA, Calvin Collidge. På 25 år har medlemstallet gått fra ca 500, til 16.488 i 1925, som har økt videre til 27.544 i 1945. I 1980 har det blitt hele 103.000 medlemmer, fordelt på 340 ulike losjer. 

I 1982 opprettes distrikt 8 Norge. Foreningen i Vestfold, Oseberg Lodge, ble opprettet før hovedorganisasjonen, i 1981. I 2024 hadde foreningen sitt siste møte i desember, etter 43 års virksomhet. Foreningen har hatt både høstfester, pannekakefrokoster og juletrefester. De har på ulike måter hatt kontakt med foreninger i USA. 

Sons of Norway i dag

Sons of Norway lever godt i dag også, med omtrent 52.000 medlemmer. Foreningen er fortsatt et brorskapsbasert livsforsikringsselskap. Det er nok likevel fellesskapet og det norske som trekker medlemmer. Det er mange ulike arrangementer for å feire sitt norske opphav - med 17. mai, lutefiskmiddager og språkkurs. Foreningen har også en stiftelse som har følgende kjerneverdier: 

  1. Bygge nordisk kultur og arv for fremtiden
  2. Forplikte seg til livslang læring og tjeneste
  3. Vise medfølelse for våre medlemmer i nød
  4. Opprettholde båndet til det moderne Norge
  5. Fremme et fellesskap av generøsitet

Det er også flere fond som gir stipend til studenter, og kan gi støtte til arv eller kultur - eller humanitære oppgaver. 

Man kan finne nærmeste losje på kartet her. 

Det var også om en av losjene i "Amerika-reportasje" episode 5, les mer her. 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad