Nordmenn på vestkysten av USA

Mange nordmenn dro som fiskere eller sjømenn til vestkysten av USA. Erik Bye møter noen av dem i fjerde episode av Amerika-reportasje.

Fiskebåt i Puget Sound, Washington

I episode 4 av Amerika-reportasje har Erik Bye tatt turen til vestkysten i USA og besøker fiskere i Seattle. Det ble sagt at det var vanskelig å få hyre der hvis man ikke var norsk etterkommer. Nordmenn var å finne både som selvstendige fiskere i små båter, og som mannskap på større båter.

Han treffer en fisker, Einar Solvig, fra Skudenes utenfor Stavanger, som var bonde, fisker og sjømann som fulgte etter søsken til USA og ble værende på vestkysten. Han fisket fisk 4-5 måneder på sommeren, og krabbe på vinteren.

Han treffer også Torstein Olsen som kommer fra Tjøtta i Nordland og som har kjøpt seg krabbebåt sammen med en fra Karmøy og en fra Seattle. Disse fisker kongekrabbe, slik vi i ettertid har blitt kjent med i Discovery Channels serie «Deadliest Catch» hvor man blant annet møter norskamerikaneren Sig Hansen. Sig (eller Sigurd Jonny) er fra Seattle og er sønn av Sverre Hansen født i Åkra på Karmøy. Han emigrerte i 1959.

Erik Bye besøkte også båten Gjøa som lå i en park i San Fransciso. Båten ble kjøpt av et norsk-amerikansk samfunn og donert til San Fransisco i 1909. I 1972 ble Gjøa flyttet hjem til Norge og ligger nå på Frammuseet på Bygdøy.

San Fransisco nevnes som et senter for norsk skipsfart i den delen av verden. Det vanlige borgere ville forbinde med Norge er at nordmannen Anders Furuseth, eller Andrew Furuseth som han brukte i USA, var en foregangsmann innenfor kampen for sjøfolks arbeidskår og rettigheter. Han har fått minnesmerke utenfor sjømannsforbundets hus i San Fransciso. Hans etterfølger var Harry Lundeberg, som også var norskamerikaner.

Det ble truet med fengsel og rettsforfølgelse i 1880 årene, men Furuseth svarte med ordene som står på hans bauta «Dere kan sette meg i fengsel, men dere kan ikke gi meg dårligere husrom enn jeg som sjømann alltid har hatt. Dere kan gi meg dårlig kost, men aldri dårligere enn den jeg som sjømann alltid har hatt. Dere kan gjøre meg ensom, men aldri ensommere enn jeg som sjømann alltid har vært.»

Uten fagforeningen så hadde sjøfolkene ikke hatt noe sies det i episoden. Andrew Furuseth har også fått en skole oppkalt etter seg, «Andrew Furuseth school of seamanship» i San Fransciso. I New York var «Harry Lundebergs school of seamanship». Haakon Lie har skrevet boka "En sjømanns saga : Andrew Furuseth, havets Abraham Lincoln", hvor man kan lese mer om hvor viktig Andrew Furuseth var for sjømenn, både i USA og i Norge. 

Boka om Andrew Furuseth

En Sjømanns Saga

Erik Bye møtte også generalkonsulen i San Fransisco, og han sier i episoden at det er omtrent 1500 med norske pass som bor i San Fransisco bay area, mens det er ca 3500 født i Norge i Nord-California. Han gjetter at det må være 10.000 til 15.000 norskættede hvis man bare tar med første og andregenerasjons nordmenn.

Vi får være med på et besøk på Fiskeklubben – en ærverdig norsk institusjon i San Fransisco – hvor folk fra mange ulike yrkesgrupper møtes en gang i uka for å drøfte problemer av fagmessig eller forretningsmessig art og samles om tiltak som kan tenkes å fremme norske interesser.

Den Norske Fiskeklub

Fiskeklubben

Skipsreder Kristian Blom var da leder av fiskeklubben. Han forteller om hvordan nordmenn blir sett på som førsteklasses borgere av USA og de fleste vil ha nordmenn som sine ansatte. Norsk shipping er også nest størst i USA, nest etter USA selv. Han spår at San Fransisco blir der det skjer i framtida, vendt mot som det Østen, så vil det være der import og eksport i hovedsak foregår. Han sier at dersom man opprettet et handelskammer i San Fransisco, gjerne med en handelsrepresentant, så hadde man kunne fått mer norsk eksport til USA.

I episode 5 reiser Erik Bye videre vestover fra Seattle gjennom det han beskriver som et skogkledd, Vestfold-lignende landskap og til en liten norsk koloni «Poulsbo». Dette er en nesten komplett rosemalt by. Byen er grunnlagt rundt 1880 (selv om offisiell stiftelsesdato er i 1908), og i 1882 er 90% av innbyggere norske. Byen har kallenavnet "Viking City". 

Underveis i besøket i Poulsbo besøkes både gamle og nye lokaler til "Sons of Norway". De nye lokalene er under bygging, og blir hetende Grieg hall. Da Erik Bye var på besøk hadde den lokale foreningen 630 medlemmer, så det må jo sies å være en ganske stor organisasjon. I dag har avdelingen Poulsbo mer enn 1500 medlemmer, og nevnes som en av de største i USA. Les mer om Poulsbo på NRKs reportasje ved 100-årsjubileet. 

Under besøket til Erik Bye var det forberedelser til lutefiskfest. 1200 mennesker samlet seg i kirken og spiste lefse og lutefisk. 1500 pund med lutefisk og 1800 lefser, bakt på dugnad. Chet Nelson er lutefiskeskperten i Poulsbo, og sier i episoden at han selger 120 tonn lutefisk per år.

Mange av de som kom til Poulsbo hadde først prøvd lykken på prærien, men de savnet litt mer fjell og ikke minst sjø.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad