Vil du hjelpe til med Gravminner?

Har du tenkt til å gå i dine forfedres fotspor i sommer? Hvis du har lyst til å ta bilder av gravminner, kan du gjerne laste disse opp i den populære og dugnadsbaserte Gravminner!

Takket være dugnaden, som pågår landet rundt, er i dag cirka 3400 gravplasser, 3,4 millioner gravminner og 3 millioner fotografier mulig å finne i databasen pr. nå.

En del av vår kulturarv

Gravminner er basert på frivillighet og er bygget opp av dugnadsinnsats over mange år. Målet er å dokumentere viktige kulturminner og hjelpe deg med å finne fødsels- og dødsdatoen til dine forfedre og stedet hvor de er gravlagt.

Flere hundre gravminner forsvinner hvert år, noen på grunn av plassmangel, andre fordi de er blitt gamle og ødelagte. I tillegg kommer det også til nye graver årlig, slik at det alltid er behov for ny fotografering. Gravminner bidrar til at viktige kilder om enkeltmennesker blir bevart for ettertiden.

Behov for fotografering

Har du lyst til å bidra slik at databasen blir enda større og bedre? Du kan bidra med bilder av gravminner, legge til en eller flere nye graver eller foreslå endringer. Du kan gjøre dette enkelt via våre nettsider.

Rundt om i landet er det behov for fotografering av gravplasser. Hvis du ønsker å fotografere hele gravplasser, er det fint om du avtaler med gravminnelederen i ditt lokallag. Kontaktinformasjonen deres finner du her.

Du kan også kontakte koordinatorleder gravminner, Petter Svindland, på e-posten hans gravreg@va.slektogdata.no. Han kan henvise deg videre til rette kontaktperson i ditt distrikt.

Sjekk også ut webinaret vårt om hvordan du legger til personer og bilder i Gravminner.

  • Har du slektninger som du vet hvor ble gravlagt i utlandet? Nå kan du få disse registrert i Gravminner! Mer info får du på denne siden.

Fototips til Gravminner

Når du fotograferer gravminner, er det en fordel om du gjør det i overskyet vær – unngå skarpt sollys og lavt motlys. Husk å ta bildet mest mulig foran gravsteinen, slik at fokuset er tydelig. Prøv å hindre at det blir reflekser fra gravminnet, spesielt på steiner med blank overflate.

Ta gjerne flere bilder av hver stein, slik at du kan plukke ut det bildet som blir best. Bruk et kamera med god oppløsning, slik at teksten kan leses godt. Mobiltelefon kan også brukes. Flere fototips finner du her.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler