Madla

Kirkegården ligger til Regimentsveien, på en liten mark på østsiden av Hafrsfjord skole, mellom skolen og Regimentsveien. Den var i bruk frem til ca 1890. Hafrsfjord skole skimtes i bakgrunnen på bildet og Regimentsveien i forgrunnen.

Madla kirkegård er de siste restene etter Madla kirke og kirkegård.

Madla kirke ble trolig bygget på 1100-tallet. Det var en tre-kirke uten tårn på 50 kvadratmeter. Etter Svartedøden på 1300-tallet så var kirkens inntekter for små til å holde egen prest ved Madlakirken og folk måtte ta turen til Domkirken. Midler for vedlikehold av Madlakirken var det lite av også utover på 1400-tallet. I 1615 satte biskop Lauritz Schaboe i gang reparasjoner av Madla kirken. Etter flere eierskifter, kjøpte Morten Seehusen og Jørgen Cortsen Madla kirke i 1678. De rev den forfalte kirken og bygget en ny tømmerkirke på 56 kvadratmeter. I 1723 kjøpte byens fremste forretningsmann, Lauritz Smith, Madla kirke og familien eide kirken i 115 år. Lauritz Smiths barnebarn, Karen Anckermann og Johanne Margrethe Smith, overtok kirken etter faren, Michael Leigh Smith, i 1787, for så å gi den videre til nevøen, Michael Smith i 1820. Gjesdalbuen, lensmann i Goa skipreide og tidligere bestyrer av teglverket på Sandnes, Ivar Oftedal kjøpte kirken i 1836 og bygde på kirken slik at den ble 80 kvadratmeter. Ivar's sønner, Jonas og Nikolai, bygde også på kirken senere, men i 1846 mente de kommunale myndighetene at kirken var for liten til befolkningen på Madla. I 1865 ble derfor Madla kirke tilslutt revet for godt. Gravplassen var i bruk frem til ca 1890.

Det eneste som står igjen etter kirken idag er restene av kirkegårdsgjerdet og en minnebauta over Johanne Margrethe Smith som ble gravlagt i 1820. Johanne var barnebarn av Lauritz Smith som kjøpte Madla kirke i 1723.

På minnebautaen står følgende tekst:

Her hviler
Johanne Margerethe Smith
en datter af oberste
Michael Smith og Karen Anckerman
Født år 1755 den 28 februari

Død 1820 den 5 februari

Johanne Margrethe finner vi igjen i databasene på Digitalarkivet: Døpte i Domkirken i Stavanger 1752-1790 og Folketellingen 1801 for Stavanger

Endringsforslag

Her kan du sende inn forslag til endringer av teksten om gravplassen. Du kan også laste opp nye bilder fra gravplassen.
NB! Det skal ikke sendes inn bilder av enkeltgraver

Avsenders navn
Avsenders e-post
Avsenders mobil