Lars Larsens ulykkelige historie på medlemsmøte

Kirkebøkene inneholder mest handlinger, datoer og navn på personer og steder. I flesteparten av tilfellene tilfredsstiller de mytene om at slektsforskning bare handler om det. Er man så heldig å ha personer som er omtalt i rettsprotokoller derimot, kan vi få så mye mer.

Tor Gervin

Tor Gervin

Tor Gervin fra Slekt og Data Vestfold er tidligere journalist, redaktør av Diz og foredragsholder. Han har egen nettside, https://www.torgervin.no/, der han publiserer sine egne artikler og promoterer sine foredrag, som han gjerne holder titt og ofte. Tor er en dyktig foreleser, og vi kan trygt si at han er en sann reisende emissær i slektsforskning. For Slekt og Data Oslo/Akershus, er det tredje gang Tor er invitert på medlemsmøte i Wergelandsalen.

Fattigdom og straff

Armod, fattigdom, var et av de vanligste motivene for å begå forbrytelser før i tida. Samtidig som ting som vi betrakter som en rettighet i dag kunne være en forbrytelse, for eksempel det å ytre seg fritt, protestere.

Det ble også skilt mellom «ærlige» og «uærlige» fanger, de som tilsto og de som påsto de var uskyldige.» Ærlige» fanger fikk ofte bedre soningsforhold, nedkorting av straffetid og mulighet for benådning.

Johan Friderich Dohler

Historien som Tor fortalte på medlemsmøtet startet med Tors jakt på bekreftelse av en familiehistorie, at en av hans forfedre Johan Friderich Dohler, som var vinhandler i Kristiansand kunne stamme fra Frankrike eller Skottland og var av fin familie. Dette ble etter hvert avkrefta, han var fra Manheim i nåværende Tyskland, dog aktverdig og Tors 3x tippoldefar.

Et tilfeldig sidefunn

I sin jakt på etterkommere etter vinhandleren i Krsitiansand, prøvde Tor mange ulike varianter av etternavnet, deriblant Doller, og snubler over en livstidsslave på Fredrikstad festning ved navn Lars Larsen Dollers begravelsesinnførsel i kirkeboka til Fredrikstad kirke, https://www.digitalarkivet.no/view/267/pg00000001104514. Her fant Tor en spennende historie som han ville følge videre. Selv om det ikke var en av hans direkte forfedre, var det barnebarnet til Johan Friderich Dohler. Som gammel bladfyk, lukter han en god fortelling.

Lars Larsen Doller

Lars Larsen Doller var født i Kristiansand 5. april 1812. Allerede ved konfirmasjonen var han registrert som tukthusfange ved Kristiansand Tukthus. Og livet videre gikk ikke stort bedre. Første dommen på ett år, fikk Lars Larsen Doller for tyveri som han sona i Kristiansand og ble løslatt etter upåklagelig oppførsel.

Bildet er hentet fra www.digitaltmuseum.no

Ett år etter den første løslatelsen, var Lars i vansker igjen. Han ble dømt til tre måneders straffarbeid for å ha deltatt i oppvigleri under den såkalte November-revolusjonen i Kristiansand i 1830. Leser vi dommene over de som deltok, kan vi se tydelige paralleller til hendelser. Uroligheter og demonstrasjoner kunne av enkelte bli brukt som skalkeskjul for å gjøre hærverk og tyveri, i følge myndighetene. I dag kan vi lese mer om disse hendelsene i avisene som er publisert på www.nb.no.

I en del amerikanske delstater medfører tredje gangs straff ofte livstid. Slik var det også i Norge. Da Lars Larsen Doller ble dømt tredje gang for tyveri i 1837, bar det inn på slaveriet. Først i Kristiansand tukthus, som han jo kjente fra før, deretter overføring til Fredrikstad festning der han dør tragisk i en arbeidsulykke 29. desember 1844, bare 32 år gammel.

Kildene

Tor Gervin har brukt en del vanlige kilder for oss slektsforskere som kirkebøker, folketellinger, avisene på www.nb.no, www.familysearch.org og lokalhistorisk litteratur.

Men for å få mer kjøtt på beinet og liv i historien betyr rettsprotokollene fra Høyesterett, fangeprotokoller og materiale fra tukthus og festninger mye. Norsk slektshistorisk forening, www.genealogi.no, har fokusert på å avfotografere disse kildene og publisere disse på sine nettsider. Er dere ikke medlem selv, hør med noen som er det, kanskje finner dere en egen historie å fortelle.

Tors foredrag

Av naturlige opphavsrettslige grunner og fordi Tor holder dette foredraget fortsatt i andre sammenhenger, har vi ikke fått lov å publisere hans bildeserie. Men vi kan vise til nettsidene til Tor, hvor det er mer bakgrunnsinformasjon og mange andre spennende fortellinger.

En gotisk gjentagelse

Carl Birger van der Hagen fortsatte sin serie av gotiske nøtter, der han fokuserte på at skifter oftest starter på samme måte med en formell innledning med presentasjon av skifteforretteren, den det skiftes etter og bosted (se vedlagte fil).

Siste publiserte

Sigbjørn Elvebakken avsluttet underholdningen i Wergelandsalen med å minne om at det kan være lurt å følge med på Siste publiserte kilder på Digitalarkivet, https://www.digitalarkivet.no/newest/.

Disse kan sorteres i skannet, søkbare og alle. Mange av de søkbare kildene som publiseres er også direkte linket til det skannede kildematerialet de bygger på.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler