Karmøy

Karmøy er en forholdsvis stor landkommune med ca 42.000 innbyggere. Og det er den eneste kommunen i landet med tre byer: Kopervik, Skudeneshavn og Åkrehamn. For mange er assosiasjonene til Karmøy knyttet til histore, ikke minst vikingtida. Karmøy, med Karmsundet innenfor, har en rikt dokumentert historie. Veien mot nord, eller Norvegen ble etter hvert ble navnet på landet.

Norges første kongesete ved Avaldsnes

Her hadde Harald Hårfagres hovedkongsgård. Avaldsnes er omtalt flere steder i Snorres kongesagaer. Særlig kjent er historien om Asbjørn Selsbane i Olav den Helliges saga. Det ble et dramatisk møte mellom kongen og Solahøvdingen Erling Skjalgson.

På Avaldsnes står i dag Olavskirken som kong Håkon Håkonson lot bygge i 1250. Like inntil kirkeveggen mot nord og hellende inn mot veggen står Norges høyeste bautastein, kjent som Jomfru Marias Synål. Sagnet forteller at den dagen toppen av steinen berører kirkeveggen, inntreffer dommedag. Kanskje er det en snev av sannhet i påstanden om at munkene i senmiddelalderen hogg toppen av bautasteinen?

Karmøy har svært mange fornminner som viser at området har vært sentralt i mange tusen år. Store gravhauger fra bronsealderen, bautasteiner, to vikingskipsfunn - det ene på størrelse med Osebergskipet.

"Norges sommerby"

På sørspissen av Karmøy ligger det som NRK Reiseradioen og Sommeråpent i 2004 kåret til "Norges sommerby" - Skudeneshavn. Den har en særegen og vakker trehusbebyggelse fra 1800-tallet. I Visnes, nordøst på øya, ligger de gamle koppergruvene som i sin tid leverte kopperet til Frihetstatuen i New York. I dag framstår stedet som et interessant museums- og rekreasjonsområde, der siste knoppskyting er et unikt lyngsenter og spennende planer om stor konsertsal i ruinene etter kopperverkets smeltehytte.

Gode rekreasjonsmuligheter

Mest attraktiv for turister er kanskje fiske fra småbåt, med utgangspunkt i de mange utleiehyttene. Ellers gir de lyngkledde Karmøyheiene rikelig anledning til mosjon og rekreasjon. Langs sør-vest Karmøy er det flotte sandstrender som er vel verdt et besøk på fine sommerdager.

Innovativt næringsliv

Næringslivet er tradisjonelt knyttet til jordbruk og fiske. Karmøy er og har vært en av de store fiskerikommunene i Norge. For ikke mange år siden ble det etablert en ny stor fiskerihavn, Karmsund Fiskerihavn, som er en av de største og mest moderne i landet.
Likevel er det industri- og servicenæringene som betyr mest for sysselsettingen i dag. Norsk Hydro, Karmøy Fabrikker er den største bedriften med ca 900 ansatte. Ellers har kommunen en betydelig mekanisk industri, særlig rettet mot maritim virksomhet og oljevirksomheten. Karmøy har landets eneste gassdistribusjonsselskap med lavtrykksnett for naturgass. Den er i ferd med å erstatte tungolje som energibærer i industrien. Når det gjelder gasstrømmen i de store rørgatesystemene i Nordsjøen mot Kontinentet, så styres dette fra Statoils kontrollsenter på Karmøy, via avanserte satellitter og datamaskiner.

Sju tidligere kommuner

Karmøy besto tidligere av sju kommuner som i 1965 ble slått sammen.
Folketallet har steget med ca 50% siden kommunesammenslåingen og er nå ca. 42.000.  Øy og fastland knyttes sammen av Karmsund bru som ble åpnet i 1955 og fra 2013 også ny tunnel- og veisystemet T-forbindelsen som knytter sammen kommunene Karmøy, Haugesund og Tysvær.

Tre byer

Karmøy har tre byer: Kopervik, Åkrehamn og Skudeneshavn. Kopervik og Skudeneshavn hadde bystatus også før kommunesammenslåingen. Åkrehamn fikk bystatus 2002. Kommunen har bevisst satset på en desentralisert utbygging og tjenestetilbud.

Gode kommunikasjoner

Haugesund lufthavn, Karmøy er stamflyplass med avganger til Oslo, Bergen og Kristiansand. SAS, Widerøe og Norwegian trafikkerer flyplassen. Til utlandet kan du reise med Ryanair (London-Stanstead i England), Bremen (Tyskland). Det er dessuten charterturer til et varierende antall destinasjoner, så som Alicante (Spania), Antalya (Tyrkia), Budapest (Ungarn), Burgas (Bulgaria), Chania (Kreta), Köbenhavn (Danmark), Lanzarote (Spania), Las Palmas (Spania), Malaga (Spania), Mallorca (Spania) og Rhodos (Hellas). Av samband ellers nevnes hurtigbåtforbindelse til  Stavanger, helårsvei over Haukeli til Oslo med daglig ekspressbussrute og to busselskap som kjører innom Karmøy mellom Bergen og Stavanger.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad