Om Slekt og Data Haugaland

Velkommen til Slekt og Data Haugaland. Er du interessert i slektsforskning og bor i Nord-Rogaland eller Sunnhordland? Da vi organisasjonen for deg!  

Foto: Prestkværn, Håkon / Domkirkeodden

Lokal- og slektshistorie går hånd i hånd

Vi er opptatt av historiene om Haugalandet og menneskene som har bodd her. Hvordan levde de og hvilke hendelser har vært med på å forme dem? Hvorfor kom de hit og hvor, og hvorfor dro de? Slekt og Data Haugaland ønsker å ta vare på alle slektshistoriene og sikre at historiene bringes videre til nye generasjoner. 

Slekt og Data Haugaland er laget for alle som er interessert i lokalhistorie og slektshistorie. Hvem var menneskene som bodde på Haugalandet før? Hvordan levde de og hvilke hendelser har vært med på å forme dem? Hvorfor kom de hit, og hvor dro de etterpå? Vi ønsker å ta vare på alle slektshistoriene i fylket og sikre at historiene bringes videre til nye generasjoner. 

Vi hjelper deg å finne røttene dine

Slekt og Data Haugaland viser deg hvor du kan spore opp dine forfedre og slekten din gjennom et stort utvalg av digitaliserte kilder. Kanskje kan du få svar på hvor dine oldeforeldre kom fra og hva de gjorde? Spørsmålene er mange og svarene kanskje enda flere!  

Vi har våre ulike arrangement på Bleikemyr bydelshus i Haugesund (Myrullvegen 3), og på Haugesund Folkebibliotek og alle er velkomne.

Medlemsmøter

Du er velkommen til å delta på våre månedlige medlemsmøter. Her får du faglig påfyll og kan utveksle erfaringer med likesinnede som deler din interesse. Mange av medlemsmøtene innledes med et foredrag og etterfølges av god tid til å drøfte en slektsnøtt eller to over en kopp kaffe. 

Slektskafé på Haugesund Folkebibliotek

Står du fast, trenger tydehjelp eller etterlyser en slektning?  Da bør du benytte anledningen til å få gratis slektshjelp av våre erfarne slektsforskere. Den tredje lørdagen i måneden, fra kl. 10 til 14 stiller vi opp på Haugesund Folkebibliotek og hjelper deg videre med din slektsforskning. Tilbudet er gratis og åpent for alle.

Slektskafé på Tysvær Folkebibliotek

Også på Tysvær Folkebibliotek finner du samme tilbud som i Haugesund. I Tysvær stiller vi opp den første lørdagen i måneden, og fra kl. 10 til 14 hjelper vi deg videre med din slektsforskning. Tilbudet er gratis og åpent for alle.

Slektsforskerdagen

Slektsforskerdagen arrangeres siste lørdag i oktober hvert år. Slekt og Data Haugaland bruker denne dagen til presentere slektsforskning til de besøkende, og tilbyr hjelp til å komme igang. Arrangementet er landsdekkende og det er gratis.

Brukermøter for deg som bruker Embla, TMG eller Legacy

Vi har egne brukergrupper for medlemmer som bruker slektsprogrammene Embla, TMG og Legacy. De ulike gruppene møtes gjerne en gang i måneden for en uformell og hyggelig prat. På møtene kan du dele erfaringer med andre som bruker samme slektsprogram som deg. Her hjelper vi hverandre og blir oppdatert på nyheter og endringer i programmene. Er du ny bruker av programmet, kan du få veiledning på møtene. Følg med på kalenderen for å se når de ulike gruppene har møter.

Ingen krav til datakunnskaper

Organisasjonen heter Slekt og Data, men ikke bekymre deg for at du må kunne mye om data for å delta på møter. Det holder at du har en datamaskin og vet hvordan du kommer deg på internett. Det viktigste er at du er interessert i slektsforskning og motivert til å lære mer om hvordan søke og finne relevant informasjon på nettet og andre steder.

Historie og formål

Slekt og Data Haugaland ble startet 13. november 1995. Slekt og Datas formål er å organisere alle som er interessert i person- og slektshistorie og legge til rette for at disse historiene blir funnet, bevart og formidlet. Vi skal fremme slektsforskning og skape forståelse for den verdien slektshistorie har for vår identitet og kulturarv.​

Organisering og drift

Slekt og Datas organisasjon er basert på frivillighet, engasjement og dugnadsinnsats. Det er våre tillitsvalgte som bidrar med sin fagkompetanse og erfaring og som arrangerer alle møter, temakvelder og kurs. I tillegg har vi en rekke andre frivillige som bidrar med dugnadsinnsats til ulike prosjekter som for eksempel Gravminner og Kilderegistrering.

Styret og årsmøte

Slekt og Data Haugaland ledes av et styre som velges på årsmøtet hvert år.