Den nye gravminnebasens muligheter

Funksjoner og muligheter i den fantastiske nye gravminnebasen ble formidlet pedagogisk og grundig av Anne-Kathrine Henriksen på medlemsmøtet 5. november 2020.

Anne-Kathrine Henriksen 2020 - foto Anne Grete Mensen

Publikum 

17 personer var tilstede under foredraget i Litteratursalen. Det lave antallet kan forklares både med med dagens innstramming av koronatiltak og med et høstvær med sterk vind og regn.

Den nye gravminnebasen

Gravminnebasen er ganske selvinstruerende med gode veiledninger om fremgangsmåter. Anne- Kathrine gav oss flere nyttige tips. Hun anbefalte å bruke avansert søk, og viste hvordan vi kan klikke på kolonneoverskrifter for å sortere i ønsket rekkefølge. Bruk av unik ID  som kildehenvisning ble også gjennomgått. 

Dette er nytt

  • Oppgradert avansert søk. I det nye avanserte søket kan søke på flere ulike felt og alternativer.  
  • Enklere å gjøre forbedringer, oppgradering og endringer. Det er nå enkelt å sende inn forslag til nye bilder, nye graver og endringer i opplysninger.  
  • Legg til lenker. I databasen kan du nå legge inn forslag til lenker til andre nettsteder på personsiden, slik at informasjonen om en gravlagt person blir mer utfyllende og gjør det enklere for andre å finne ut mer om vedkommende.  
  • Unik ID, URLog kildereferanse til hver person. I den forrige basen var ikke ID-en unik, men dette er nå løst med en permanent URL. 
  • Koble personer sammen. Det er nå mulig å koble sammen personer som ligger gravlagt på samme gravsted. Det gjør det enklere å navigere mellom personer som er gravlagt på samme grav.  
  • Register over gravplasser. Mange har savnet en oversikt over gravplasser i databasen. Det er nå lagt til rette for en dugnad, hvor publikum kan registrere kirkegårder over hele landet og legge inn bilder av disse. Du kan også velge å få opp en kartvisning, som gjør det enkelt å finne ut hvor kirkegården er plassert.  

Bidra

Vi lærte hvordan vi kan bidra med å forbedre databasen. Vi kan f. eks. koble flere personer til ett bilde, endre hvis vi ser feil eller legge til opplysninger om et gravminne. Vi kan lastet opp bilder av gravminner som er registrert, vi kan selv registrere manglende gravminner med eller uten bilde.

Her ble det oppfordret til dugnad. Hvis man vil starte med  fotografering av en gravplass bør man avtale med den lokal gravminnekoordinatoren for området. Se kontaktinformasjon her. Da unngår man dobbeltarbeid.

 

 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad