Inviterer til dugnadsprosjekt om fangehistorie

Fanger.no trenger flere frivillige. Nå kan du bidra til å gjøre databasen fanger.no enda med innholdsrik.

Falstadfanger på utekommande. Foto: Ukjent/Falstadsenteret

Bli med på registreringsarbeid på fanger.no

Se hvordan du kan bidra på dette webinaret her >>
(Webinaret ble opprinnelig holdt 12.10.2020)

I mai 2020 lanserte Arkivet freds- og menneskerettighetssenter og Falstadsenteret en søkbar database kalt fanger.no. Fanger.no er et nettbasert fangearkiv som gir oversikt over de 44.000 nordmennene som var fanger under andre verdenskrig. Her kan du finne opplysninger om fangenskapet til enkeltpersoner, supplert med kart, bilder, dokumenter og temaartikler, samt oversikt de mange fangestedene (fangeleirer, fengsler, tukthus, konsentrasjonsleirer og dødsleirer) som eksisterte i Norge, det nazi-okkuperte Europa, samt Nord-Afrika og Asia.

Bli med å transkribere fangeprotokoller og andre dokumenter 

Fanger.no er i full gang med å registrere opplysninger fra store serier med dokumenter som omhandler fangehistorie som nå er blitt tilgjengeliggjort av Arkivverket. Til dette trenger de hjelp fra frivillige. Frivillige kan ved å jobbe med registrering av dokumentasjon og opplysninger i fanger.no synliggjøre historier til både enkeltpersoner og familier i bestemte lokalsamfunn under 2. verdenskrig.

Det vil bli gitt opplæring i nyutviklede dataprogrammer laget å for å registrere persondata og dokumentasjon i mange ulike formater.

Her er to eksempler på hva de trenger hjelp til å registrere:

1. Fangekort, her fra fra Møllergata 19

Fangekort

2. Fangeprotokoll fra Grini: 

Fangeprotokoll fra Grini

Eksempler på dataprogrammet som registratorene med admin-tilgang bruker:

adminside fanger.no

adminside fanger.no

44.000 er et stort tall, som rommer like mange personlige historier om krig og fangenskap. Hver og en av dem gir en unik inngang til en større historie som utgjør en viktig del av vår felles historiske arv. Har du noen i din slekt som var fange under andre verdenskrig? Da har du kanskje erfaring med eller ønsker å lære mer om hvordan en kan arbeide med f.eks bilder, dagbøker, brev eller annen dokumentasjon som kan være relevant for å belyse et fangenskap.

Vil du bidra?

Ta kontakt med:

  • Lars-Erik Vaale, frivillighetskoordinator i Norsk digitalt fangarkiv; lev@arkivet.no
  • Kim Bredesen, prosjektkoordinator i Norsk digitalt fangarkiv, post@fanger.no

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler