Kan du stole på alt du finner?

Kildekritikk er viktig når du driver med slektsforskning. Sjekk alltid opplysningene du finner mot flere kilder.

Foto: Ukjent/Domkirkeodden

Vær kritisk

I slektsforskning er det viktig å være nøye og etterrettelig. Aldri har vi hatt mer informasjon enn vi har i dag, men vær samtidig oppmerksom på at ingen kilder er uten feil. Først når samme opplysning er bekreftet som riktig gjennom flere ulike kilder, kan vi føle oss tryggere på at vi sitter med en korrekt opplysning.

Vær også kritisk. Når noe virker for godt til å være sant, for eksempel at du får servert hele slektstreet ditt ved et lite søk på internett, er det kanskje også det.

Kvalitetssikre viktige opplysninger

Det er en god regel at man prøver å finne to uavhengige kilder til alle viktige opplysninger. Dette er ekstra viktig om du mangler en primærkilde for informasjonen du har funnet.

Når vi presiserer at kildene må være uavhengige, så er det fordi noen kilder er eller kan være direkte avskrift av andre. For eksempel er den fødselsdatoen vi finner ved konfirmasjonen, ofte en avskrift av fødselsdatoen som ble skrevet ned da konfirmanten ble døpt.  

Når dette er sagt, må det legges til at kirkebøkene er temmelig sikre kilder når det gjelder fødsels- og dødsdatoer. Og enda sikrere når det gjelder vielsesdatoer.

Sjekk ut vårt webinar om kildekritikk på denne siden.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad