Slik lager du slektsbok

Her får du tipsene du trenger for å lage gode slektsbøker som også andre vil lese.

Spiss historien og tenk på det visuelle

Slektsbøker er en av de viktigste måtene man kan bevare historien si på, og kanskje den mest tilgjengelige for andre. For der barn og barnebarn ikke nødvendigvis vil gå inn i slektsprogrammet ditt og kikke, er det større sannsynlighet for at de plukker opp en bok om familiehistorien.

For å sikre at dette skjer bør du tenke på to ting:

  • Spiss historien din
  • Velg ut de beste bildene dine og bruk god plass på disse.

Fokuser på de gode historiene

For å få til en god historie må du finne ut hvilken historie du vil fortelle. Mange skriver ofte om veldig mange personer, men har bare med få opplysninger om hver slik at det blir rene oppramsinger. Hva med å heller fokusere på en eller noen få personer i hver bok? Skriv heller flere bøker. Da blir hver bok mer overkommelig og er det enklere å komme i mål. 

Listen over gode historier er uendelig. Hva med å skrive om dine besteforeldres kjærlighetshistorie, om bestefar som dro til sjøs eller historien til din egen mor? Her finner du noen tips til hva du kan ta med i slektshistorien din

Gi god plass til store bilder

Når du skal velge tema er det også lurt å se litt på bildematerialet ditt. Har du et bilde av en person, men 20 av en annen er det lurt å ta utgangspunkt i sistnevnte. Bildene er nemlig essensielle for å skape en god historie. Tenk heller store bilder som får god plass, ikke masse bilder i frimerkestørrelse som står tett i tett.

Tips! Hvis du har et lite gammelt foto, så kan du enkelt ta bilde av bildet med for eksempel mobiltelefonen din. Det digitale bildet kan du tilpasse i ønsket størrelse. 

Bruk bilder fra historiske bildebaser

Om du mangler nok gode bilder kan det være en idé å ta med bilder fra samfunnet og tiden du skriver om. Dette skaper en enda større forståelse for livet til den eller dem du skriver om. Her finner du fem tips til ulike typer bilder som egner seg godt til å illustrere slektshistorien din. Slike bilder kan du hente i ulike historiske bildebaser. Her finner du en oversikt over norske bildedatabaser. Husk bare at du har rettighetene til å bruke dem. Noen bilder har nemlig opphavsrett og kan ikke brukes uten videre. Bilder med lisens Public domain mark (CC PDM) er bilder som er falt i det fri og som du trygt kan gjenbruke.

Flyfoto av By gard, Veldre, Ringsaker

Her er et eksempel på flyfoto av By gard, Veldre på Ringsaker. Foto: Widerøes flyselskap A/S /Domkirkeodden.

 

Bilde av mennesker foran hus

Foto: Ukjent/Domkirkeodden

Pass på at bildet har god nok kvalitet

Skal du trykke et bilde bør det ha en dpi på minst 300 for å sikre et godt resultat. Dpi-en kan du velge når du skanner bilder. Om du skal bruke et bilde som noen andre allerede har skannet kan du sjekke dpi-en i et fotoprogram under informasjonen om bildet.

Ha de gode spørsmålene i bakhodet

Når du skriver er det lurt å stille seg noen spørsmål og prøve å besvare disse i teksten. Om du for eksempel skriver om bestefar til sjøs er relevante spørsmål å finne svaret på for eksempel:

  • Hvor gammel var han da han reiste ut, og hadde han andre i familien som hadde reist ut før han? Dette kan fortelle litt om motivasjonen hans for å reise. Var han oppvokst med en forventning om å bli sjømann eller var det en egen idé?
  • Hvordan var livet om bord på denne tiden? Hvordan var arbeidsforholdet og hvilke arbeidsbeskrivelser lå i stillingen oldefaren din hadde?
  • Hvordan var lønnen? Og sendte han noen av pengene hjem?
  • Hvor seilte han og hvordan så disse landene ut på den tiden han besøkte dem?
  • Hvor lenge var han ute og hva gjorde han da han sluttet som sjømann?

Bruk slektsmaterialet ditt for alt det er verdt

Dette er bare et lite knippe av spørsmål som man kan prøve å besvare i teksten. Noen av de må man gjerne spørre en person om direkte for å få svar på.

Så da er spørsmålet hva du skal gjøre om personen er død for lenge siden? Da må du bruke alt slektsmaterialet du har samlet sammen og ta utgangspunkt i dette. Som sjømannsruller, lønnslister, brev, dagbøker og lignende. Alle kilder kan komme til nytte. Kanskje noen av slektningene dine også vet mer enn deg og kan tilføye historien enda flere detaljer?

Eksempel på sjømannsrulle

Bilder av dokumenter du kan finne i arkivene kan være fine illustrasjoner i en slektsbok.

Tenk over hva du publiserer

Noen er gjerne fristet til at gjette seg fram til hvordan ting har hvert. Antakelser er lov å ta med, så lenge dette ikke blir presentert som noe annet enn nettopp dette.

Men hva med egne tanker om en person eller opplysninger som setter en slektning i dårlig lys? Noen vil kanskje måtte skrive om personer de ikke liker. Da kan det være lurt å tenke seg om noen ganger før man faktisk velger å publisere akkurat det man tenker. I fremtiden vil man kanskje tenke annerledes om vedkommende.

Når det gjelder opplysninger som setter folk i dårlig lys kan man ha i bakhodet at det ikke nødvendigvis bare er solskinnshistoriene som bør komme frem i en slektshistorie.

Om man utelater de dårligere tingene får man på mange måter bare frem halve historien. Men samtidig må man være varsom for å ikke såre nålevende slektninger. Ta gjerne en prat med dem før du publiserer noe.

Her kan du lese litt mer om personvern og etikk i slektsforsking. 

Skriv ned også din egen historie

Det er ingenting i veien for at du også kan skrive ned din egen historie. Selvbiografier er ikke bare forbeholdt kjente mennesker. Da kan du enten skrive ned historien din tematisk eller kronologisk. Før du begynner kan det være lurt å lage en tidsakse fra eget liv og skrive ned alle de viktigste hendelsene i livet ditt. Fra å få en hund til å gifte seg.

Gi historien en god innpakning

Når du har teksten og bildene klare er det på tide å feste historien til papiret. Det finnes mange ulike alternativer for produksjon og trykk. Det enkleste er selvsagt å skrive ut word-dokument på litt tykt papir og hefte det samme, men vil det yte arbeidet du har lagt ned rettferdighet? Hva med å samle det du har funnet i en bok med tykke permer og god kvalitet isteden?

Tips til ulike program til å lage slektsbøker

Det er mange ulike program man kan bruke for å gjøre dette.Her kan du velge blant mange typer ferdige maler og ganske enkelt laste opp og tilpasse bilder og tekst som du ønsker. Blurb er ett alternativ. Da kan man laste opp boka og få den som en trykt kopi. Der kan man også laste opp boken i «bokhandel», som slektningene dine kan gå inn og bestille fra. Da slipper du å risikere og bestille for mange kopier. Mange som har Mac bruker også Apple books. Du kan også bruke FotoKnudsen, JapanPhoto eller en kopibutikk, men må da bestille et visst antall bøker med en gang.

I tillegg kan du kan du velge å trykke bøkene hos ulike trykkerier som for eksempel Interfacemedia.no eller Kraft Digitalprint eller andre. 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad