Slekt som dro til USA?
Finn ut når de dro, hvilken båt de dro med, og hvor de flyttet.
Foto: Pexels-Matthis Volquardsen
Hvordan finner du slekta i USA?
Start i Norge
Digitalarkivet
Begynn med å samle alt du kan finne i Norge, som for eksempel fødselsdato, foreldrenes navn og ulike bosteder. Spør gjerne eldre slektninger om hva de vet.
Så kan du finne personene som emigrert fra Norge, enten via Detaljert personsøk eller direkte i emigrasjonsprotokollene i Digitalarkivet.
TIPS: Ikke ha for mange opplysninger i søket. Det gir mindre sjanse for å få treff. Om du ikke får treff, prøve å endre litt på hva du skriver i søket, eller hvor mye du krysser av for.
Let i norske avise
Du kan også finne en del personer i USA i norske aviser på Nasjonalbiblioteket (Skriv navnet i søkefeltet helt på toppen av siden). Du finner også noen amerikanske aviser på norsk (f.eks. Nordisk tidende).
Steder å lete i Amerika
Du finner mye informasjon på Familysearch.org. Her må du lage deg konto (som er gratis).
Her kan du søke etter informasjon om dåp, giftemål og dødsfall. I tillegg er det folketellinger fra 1790 til 1950. Her kan du se hvem som bodde sammen.
Betalingssidene MyHeritage og Ancestry har kanskje de beste søkemotorene, men de koster penger.
Millitærinnrullinger
En kilde som hjelper deg å finne riktig person i USA er militærinnrullering (fra både første og andre verdenskrig). Her kan du finne fødselsdato, og hvem som er nærmeste pårørende. Slik kan du se om dette er riktig person, og ikke bare noen med samme navn. Let på Familysearch.org (gratis), MyHeritage (koster penger) og Ancestry (koster penger).
Ellis Island
Mange av immigrantene til USA kom først til Ellis Island, der de ble registrert. Her kan du søke på navnet og finne ut når de kom til USA (hvis de kom til New York). Vil du vite mer om dem, må du betale for å få tilgang til opplysningene.
Let etter graver
Hvis du leter etter når personen døde, kan du søke i, «Find a grave» eller «Billiongraves». I tillegg har blant annet MyHeritage, Ancestry og Familysearch «Social Security Death Index». Her er det oversikt over alle amerikanske statsborgere som er registrert døde. De har også «Social Security Application and Claims Index» som gir deg mange flere opplysninger om den avdøde og dens familie. Les mer om de to hos Familysearch.
Let etter minneord
Dersom du er heldig kan du også finne en obituary (et slags minneord) som inneholder opplysninger om både hvor de kom fra, giftemål, barn og yrker. Noen ganger er disse koblet til gravene på sidene over, eller du kan finne de på ulike sider som har aviser på nett. Noen av disse er betalingssider.
Vet du hvilken stat de flyttet til?
De ulike statene har mange ulike kilder, og dette kan du finne en oversikt over på Cindy’s List.
Test ut ulike måter å skrive navnet på
Det var mange som endret navn fordi navnene var for vanskelige å bruke på engelsk. Vanlige bytter er f.eks. Anders til Andrew, Lars til Louis, Karl til Charles osv. Hadde man etternavn som sluttet på -sen, så ble de ofte endret til -son. I mange tilfeller bytta man navn til steder man hadde bodd før man kom til USA, bodde man på Rustadhagen kunne man like gjerne ta navnet Rustad eller Hagen.
Mange dro tilbake til Norge
Ca 25% av alle som dro til USA kom tilbake til Norge, så husk å søke hjemme også.
Sjekk i Canada
Mange av dem som dro til USA, endte med å bosette seg i Canada. Der er det ulikt antall kilder i de ulike provinsene (delstat), men kildene er ofte tilgjengelig på samme sted som de amerikanske.