Gratulerer med dagen.

I dag, 28. mai, fyller vi 30 år. Denne dagen i 1994 møttes 30 entusiastiske slektsforskere, 6 damer og 24 herrer, på Romsdal VGS i Molde for å stifte DIS-Møre og Romsdal som da ble det sjette lokallaget i DIS-Norge. Jan M. Thomassen fra Bådalen på Averøya ble valgt som lagets første leder. Dette vervet hadde han i 2 år.

Dersom vi ser på lista over de som var med på stiftinga, finner vi at flere av disse fortsatt er aktive i Slekt og Data Møre og Romsdal.

Allerede ved nyttår dette året var det 92 medlemmer i laget og etter 3 aktive år hadde laget over 250 medlemmer. Dette var en kraftig vekst som krevde at styret måtte se på hvordan laget skulle organiseres. Nå har vi rundt 690 medlemmer spredt over hele fylket.

Allerede det første driftsåret ble det arrangert en spørreundersøkelse blant medlemmene. Her kom det tydelig fram fra de som svarte, at det var et stort ønske om samlinger for medlemmene med god tid til samtaler og uformelle aktiviteter.

De to første driftsåra.

I 1994 ble det arrangert medlemsmøte i Molde i oktober. Styret skjønte at skulle man få fart på møteaktivitetene, måtte man ut i hele Møre og Romsdal. Man tok ei viktig beslutning som var med på å styre utviklinga i laget - flest mulig av medlemmene skulle få et lokalt tilbud hvor de kunne møtes for å drive hobbyen sin.

Allerede i 1995 bestemte styret seg for at medlemsmøta skulle arrangeres rundt om på flere steder i fylket. Det ble derfor arrangert medlemsmøter i Ålesund, Molde, Elnesvågen og Kristiansund. Parallelt med dette ble det kjørt lokale møter på Valderøya, i Surnadal og på Sjøholt. På møta var det foredrag, diskusjoner, visning av kilder på internett, men ikke minst et sosialt samvær. I årsmeldinga for dette året står det at man arrangerte 4 vanlige medlemsmøter og 5 lokale møter i løpet av 1995. Denne hausten ble også den første lokale gruppa formelt stifta. Den hadde møta sine på Røde Korshuset på Sjøholt med Terje Misund som pådriver og ildsjel. Fra notater kan vi se at mange av medlemmene hadde problemer med det tekniske utstyret, både sitt eget og tilknytning på stedet. På disse lokale møta kom det faktisk medlemmer fra hele fylket. Behovet for slike møter viste seg etter hvert å være ganske stort.

Protokollen fra stiftelsesmøtet ligger vedlagt. Her kan du se hvem som møtte opp og hva som ble vedtatt.

I forbindelse med at DIS-Norge fylte 20 år i 2010, ble det gitt ut ei bok kalt DIS-Norge 20 år – 1990-2010. Der skrev jeg en artikkel kalt Organisering av et lokallag. Denne artikkelen følger vedlagt som ei PDF-fil.

Jonny Lyngstad

SD MR - 30 år

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad