Skanner tusenvis av foto fra Nordland

Silje Johansen fra Bodø er en av Slekt og Datas frivillige som legger ned mange dugnadstimer til nytte for samfunnet.

Gir tilbake til samfunnet

– Gjennom det frivillige arbeidet har jeg truffet mange herlige folk og fått sett en helt ny arbeidsplass fra innsiden. Jeg får også mulighet til å gi noe tilbake til samfunnet, noe som er en god følelse, sier Silje Johansen fra Bodø.

Skanner foto

Hun er medlem i Slekt og Data og har siden september 2018 jobbet frivillig på Arkiv i Nordland en gang i uken. Her skanner hun foto fra arkivets rikholdige samling og sørger for at disse blir bevart for ettertiden i digitalisert form.

– Da jeg begynte som frivillig hadde jeg drevet med slektsforskning lenge og var medlem i det lokale Slekt og Data-laget hvor jeg bor: Slekt og Data Salten. På et av møtene våre kom det en representant fra Arkiv i Nordland og fortalte om dugnadsprosjektet de nå ønsket å få til sammen med oss.

Tusenvis av bilder

Silje var en av de som skrev seg opp på dugnadslisten. Hun fikk selv velge hvilke oppgaver hun skulle gjøre på arkivet og fikk deretter god opplæring av de ansatte.

– Jeg har skannet flere tusen bilder siden jeg startet. Først jobbet jeg med et fotoarkiv etter en misjonær og nå skanner jeg Lofotpostens arkiver. Jeg registrerer også informasjon om bildene og hva som er avbildet. Å drive med bildescanning er et fint avbrekk fra hverdagen og et annerledes avbrekk fra min vanlige jobb. Det er kjempespennende å kikke på alle de gamle bildene og jeg lærer nye ting. Blant annet har jeg oppdaget at de var mye flinkere til å ta gruppebilder før i tiden.

Kan bestemme selv hvor mye du vil bidra

Silje anbefaler alle å engasjere seg i frivilligheten.

– Mange vil kanskje kvie seg fordi de tror de må være veldig erfarne eller gode på data. Jeg kunne ikke så mye før jeg startet, men det har gått helt fint og jeg har fått veldig god oppfølging underveis. Arbeidet er heller ikke krevende og du kan selv være med å bestemme hvor mye du vil bidra.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad