Så lett finner du oldemor på nett!

Å finne forfedre på Internett trenger ikke være vanskelig. Vi viser deg hvordan du enkelt kan finne oldemor med noen få tastetrykk.

Foto: Håkon Prestkværn/Domkirkeodden

1. Søk i Gravminnebasen

Det første stedet du kan begynne letingen etter oldemor er i Slekt og Datas gravminnebase, hvor over 2,7 millioner gravsteder er registrert. Mange av dem er registrert med bilde. 

Når du søker etter en person i Gravminnebasen vil du i de fleste tilfeller få opp fødselsdato i tillegg til navnet. Det er nyttig å ha med seg når du skal fortsette det videre søket ditt på nett.

2. Søk i Digitalarkivet  

Som ny slektsforsker vil du fort bli kjent med Digitalarkivet. Her kan du søke etter oldemor i arkivmateriale fra landets arkiver.

Skjermbilde fra Digitalarkivet

Tips! Når du skal søke etter oldemor på Digitalarkivet så husk at hun kan ha endret navn gjennom livet. Det kan derfor være lurt å søke på flere ulike kombinasjoner og stavemåter. 

Avansert søk

Du kan søke i Digitalarkivet direkte fra forsiden. Men om oldemor har et vanlig navn som for eksempel Anne Olsen, er det lurt å søke med flere detaljer for å ikke få en overveldende lang liste med treff.  Dette kan du gjøre ved å trykke Avansert personsøk. Hvis du har flere opplysninger om oldemor, så kan du fylle dem selv, f.eks fødselsåret som du fant i Gravminnebasen. 

Ett eksempel på hvordan søkeskjemaet kan fylles ut:

Skjermbilde - Digitalarkivet

Trykk på søk

Når vi trykker på søk får vi opp ett resultat når vi søker etter vår eksempel-oldemor Nanna Karlsen. Om vi hadde fått opp flere personer, som vi fort får om vi søker etter noen med et veldig vanlig navn, er fødselsdatoen en viktig veiledning for å finne riktig person. Kanskje noen andre i familien vet denne om du ikke gjør det?

Skjermbilde - Digitalarkivet

Hvor bodde Nanna og hvem bodde hun sammen med?

Trykker du på navnet til personen på resultatsiden kommer du til folketellingen fra 1900. En folketelling var en registrering av alle personer som bodde i en bestemt by eller i hele landet til et bestemt tidspunkt. Her kan se hvor hun bodde i 1900 og hvem hun bodde sammen med. Altså ofte navnet og fødselsdatoen på flere slektninger. Det er nyttig å vite når du går videre i slektsforskningen din.

Skjermbilde fra Digitalarkivet

 

3. Søk i Nasjonalbiblioteket

En annen nettside som er både morsom og enkel å lete i er Nasjonalbiblioteket. Her finner vi millioner av bøker, aviser, tv-opptak og radioinnslag.

Vi prøver å søke etter «Nanna Karlsen» direkte fra forsiden. Husk å ha «klammer» foran og bak for å ikke få opp alle resultat med ordene Nanna og Karlsen i seg. Det blir fort mange personer.

Trykk deg inn på resultatene

Vi får opp 13 treff på dette navnet. Fem aviser, fire bøker og fire tidsskrifter.

Du kan trykke deg inn på de enkelte resultatene for å kikke nøyere på hva som står i avisen, boken eller tidsskriftet.

Kanskje det for eksempel var vår Nanna Karlsen som vant marmelade i utlodningen til Tromsdalen Røde Kors i 1953? En Nanna Karlsen er i alle fall nevnt i avisen Tromsø i den sammenhengen.

Faksimile

Be gjerne om hjelp på veien videre

For å vite om avisklippet over omtaler den samme Nanna Karlsen fra folketellingen i 1900 må vi undersøke opplysningen opp mot andre arkivmateriale. 

Trenger du hjelp til dette eller til å ta neste steg i slektsforskningen din tilbyr våre slektsforskere hjelp på en rekke steder i landet. Få en oversikt over hva som skjer hvor i vår kalender.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad