Radioprogram om utvandring

NRK P2 har laget en programserie om amerikafeber.

Foto: Splitshire/Pexels

Trenger du litt faglig påfyll i sommer? Vil du fortsatt fokusere på utvandring? NRK P2 sendte fra 23. juni til 1. juli en programserie med navn Norgeshistorie – Amerikafeber.

Norgeshistorie er en forskningsbasert historiepodkast laget av Universitetet i Oslo. Programleder er Ellen Cathrine Lund, som er seniorrådgiver på Universitetet i Oslo. Temaer programserien har tatt for seg tidligere er «Klima og miljø», «Medienes stemme og maktens sensur», «Tro og tilhørighet», «Norges vei til rikdom», «Samenes historie», «Middelalderen og oss», «Lukus», «Norge, Israel og Palestina» og nå til sist «Amerikafeber».

Den siste bolken som er laget i forbindelse med utvandrerjubileet består av sju episoder. Medvirkende i programserien er Hilde Sandvik, professor i historie ved Universitetet i Oslo, Steinar Sæther, professor i historie ved Universitetet i Oslo, Nils Olav Østrem, professor i historie ved Universitetet i Stavanger. Ruth Hemstad, forsker i historie ved Nasjonalbiblioteket og ved Universitetet i Oslo, Terje Joranger, professor II i historie ved Universitet i Innlandet og direktør ved Norsk utvandrermuseum på Hamar, Louise Næss, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, Mikael Lyngaas, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, Maren Rath, master i historie fra Universitetet i Oslo, Sverre Mørkhagen, forfatter og Lucia Carminati, professor i historie fra Universitetet i Oslo.

Norgeshistorie - Amerikafeber

Logo NRK P2 Norgeshistorie - Amerikafeber

Den første episoden heter «De første», og handler om de som reiste i 1825. Her får vi den faglige bakgrunnen for reisen og litt om hvordan det gikk med de første utvandrerne.

Det andre programmet heter «Reisefeber» og ser på årsakene til at så mange fulgte etter de første. Her kommer de inn på ting vi har nevnt før, f.eks. «Sannferdig beretning om Amerika til opplysning og nytte for bonde og menigmann».

Det tredje programmet er kalt «Gravplassen» og handler særlig om hvordan immigrantene ser på de som er der de bosetter seg fra før – hva tenker de om de urinnvånere de fordriver?

Program nummer fire heter «Gullfeber», og handler om gullrushet i California, og hvordan nordmenn forholdt seg til det – og hvem som ble rike av det.

Det femte programmet heter «Amerikas lys og skygge» og handler om slavestrid i USA, borgerkrigen og hvordan nordmenn forholder seg til det. Vi lærer også mer om den første kona til Sven Foyn, Elise.

Det sjette programmet heter «Det frie landet svikter» og handler om arbeiderlederen Marcus Thrane som utvandrer til et Amerika han beundrer, men blir skuffet over kapitalismens harde realiteter.

Det siste, og sjuende programmet heter «Nordmenn i smeltedigelen» og handler om hvordan drømmen om et bedre liv ikke alltid fører til at du føler deg inkludert. Hvordan er det for en nordmann å passe inn i et multietnisk samfunn?

Her er det mange timer med lytteglede, som du kan ha på øret når du reiser på ferie, på stranda, eller hva enn hva enn du skal gjøre i sommer.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler