Nytt Slektsforum er lansert

Har du prøvd nye Slektsforum? I denne artikkelen av Viggo Eide får du fin veiledning i bruken av forumet. Artikkelen står også i Disputten, nr. 1 - 2021, medlemsblad for Slekt og Data Oslo/Akershus.

Utklipp Slektsforum - Slekt og Data

Nytt Slektsforum er lansert

Slektsforum er for medlemmer av Slekt og Data

Nytt og flott

I slutten av januar relanserte Slekt og Data et nytt Slektsforum med bedre layout og mange nye finesser for brukerne. Resultatet ble en umiddelbar økning av aktiviteten. Og heldigvis er nesten alle innleggene (noen få unntak) helt fra 2004 videreført og kan leses av alle på det nye slektsforumet. Men obs: Noe er endret og noe er nytt.

Bakgrunn

Slektsforum startet i 2004 som DIS-Norges digitale tilbud for etterlysninger, hjelp og svar på store og små slektsgåter. Forumet var meget populært i mange år, men andre alternativer, spesielt facebook-grupper, reduserte bruken av vårt forum. Dessuten ble programmet vi kjørte forumet på etter hvert litt gammeldags.

Innlogging

En viktig endring er at vi nå har felles innlogging på hjemmesidene våre og forumet. Når du skal besøke Slekt og Data eller Slektsforum bruker du den nye innloggingen med mobilnummer og sjøllaget passord. En konsekvens av dette er at kun medlemmer av Slekt og Data kan legge inn spørsmål og skrive svar, men alle kan lese forumet. Verken publikum eller de tidligere gjestebrukerne kan lage innlegg. Det er forbeholdt meg og deg, vi som er medlemmer.

Etterlysningene er fortsatt gruppert etter geografi og emner

Geografi

Den største fordelen etter mitt syn er at vi kan legge ei etterlysning direkte inn i aktuell kommune eller fylke. Nye Slektsforum beholder den gamle inndelinga med 19 fylker og kommunene slik de var før. Søker du slekt i Ski ligger kommunen i Akershus fylke, ikke som Nordre Follo i Viken fylke. Når du ikke vet eksakt hvilken kommune slekta kom fra kan du bruke mapper av typen Øvre Romerike - ukjent kommune eller Akershus – ukjent sted:

Etterlysning i Slektsforum

Gode hjelpere

Geografien gjør det lettere å nå fram til eksperter og gode hjelpere som følger med i sine områder og gjerne deler sin slekts- og lokalkunnskap med deg. Samtidig er det større sjanser for å gjenfinne opplysninger i dag og i morgen, som du ikke visste at du kom til å lete etter for tre måneder eller tre år siden. Flere har opplevd å få nye svar på gamle og ‘avsluttede emner’ etter mange år. Opptil åtte-ni år etter at de sist fikk svar på sine spørsmål, når andre slektsforskere har lagt inn nye slektsopplysninger.

Oslo har i skrivende stund ca 4.000 emner (de fleste er spørsmål) som har fått ca 29.000 svar. Mens Akershus har ca 3.500 emner og ca 22.500 svar. Totalt har 67.000 emner hele 460.000 svar. Dette er en stor ressurs for oss som forsker på egen og andres slekt.

Under etterlysninger finner vi også disse nyttige områdene:

  • Norge – ukjent fylke
  • Hvor i Norge ligger stedet?
  • Slekter, både adelige og andre kjente familier
  • Etniske minoriteter, som kvener, samer, skogfinner, reisende m.v.
  • Emigrasjon og andre land. Her er USA/Canada mye brukt, samt Sverige

Slektsfaglige diskusjoner - for en rekke områder - engasjerer mange. Størst er gruppen for Tydehjelp, som regel håndskrifta i kirkebøkene.  22.000 spørsmål har fått 93.000 svar. det samme gjør Kilder og metoder og Diskusjon om slektsprogrammer, brukertips og råd. Bare for å nevne de mest brukte temaene her.

Har noen etterlyst din slekt før?

Før du lager ei etterlysning bør du sjekke om andre har stilt samme spørsmål før. Det gjør du ved å gå inn i aktuelt fylke eller kommune og søke på person- eller gårdsnavn.

Velg Avansert søk (høgt oppe), velg Søk etter nøkkelord. I en skrollemeny velger du fylke, distrikt eller kommune. La bare Søk i underfora stå på Ja, og kryss av for Søk inni: Innleggstitler og meldingstekst.

Et søk etter t.d. Olaf i Nittedal gir et treff, i Akershus 52 treff.

Hvordan skal du lage ei god etterlysning slik at du får mange og gode svar fra hjelperne?

Først må du tenke igjennom hva du vil vite og notere det du allerede vet. Det høres banalt ut, men erfaringa er at dårlig formulerte spørsmål har liten nytte, verken for innsenderen eller hjelperne.

Etterlysning Alstahaug- klipp fra Slektsforum Slekt og Data

Nytt emne Slektsforum

Finn ut hvilken gruppe, eller emne, hvor du skal legge inn ditt spørsmål. I de fleste tilfeller vil det være i en kommune.

Klikk på knappen Nytt emne.

Lag en god tittel

Det bør være navn på en person eller sted, en tidsangivelse og eventuelt en hendelse. Hendelser vil ofte være fødsel, dåp, konfirmasjon, ekteskap, død osv. Eller fadder, ulykke, nevnt i folketelling eller ei gammel avis.

Du kan ha over 100 tegn i en tittel, men det er ikke brukervennlig. Ei overskrift skal ikke ligne på ei novelle.

En god etterlysning under Bodø kan ha slik tittel (emne), med utfyllende opplysninger i innlegget under:

Hans Peter Andersen Eide, f. 1852 Stjørna (Bjugn) død?

Her er mange opplysninger nevnt i tittelen: Navn, årstall født, geografi og henvisning til det du vil vite; når døde han? Et godt tips: ikke skriv kommunenavn i tittelen når du har plassert etterlysninga i den samme kommunen. Du kan godt skrive annen kommune, dersom det er relevant. Eller et mindre geografisk navn, bygd eller gård, i kommunen du søker i.

En dårlig tittel vil være:

Etterlysning: når døde bestefar i Bodø eller Jeg leter etter opplysninger om min bestefar. Alle spørsmål er jo etterlysninger så bruk ikke plass på unødvendige ord.

Melding i Slektsforum

Lag et presist spørsmål

I det store etterlysningsfeltet skriver du teksten din. Her må du være nøye, slik at hjelperne ikke leter etter informasjon som du allerede har. Legg inn:

  • det du har av opplysninger og
  • lenker til kirkebøker & folketellinger som du allerede har funnet.

Gjør spørsmålet tydelig:

  • Vil du ha opplysninger om personens liv eller død?
  • Er det barn og etterkommere du vil fram til?
  • Ønsker du å finne foreldrene?

Mange ganger har jeg sett at upresise spørsmål gir gode svar, men hjelperen blir møtt med dette: «Det viste jeg fra før» eller «Jeg søkte etter faren til Anne, ikke etter hennes barn». Da tror jeg du vil få mindre og mindre hjelp etter hvert.

Søk bare et sted

Fall ikke for fristelsen til å lage for store og omfattende spørsmål. Lag ett emne for hver person som du søker etter og legg denne kun i ei mappe.  Skulle du likevel legge saken to forskjellige steder må du opplyse dette og krysshenvise mellom begge. Finner du ut at spørsmålet har havnet på feil sted så kan du be oss moderatorer om å flytte tråden - spørsmålet med alle svarene - til riktig kommune.

Husk å takke

Det viktigste ordet i all slektsforskning er å si takk til de som hjelper deg. Det oppdages fort hvis du går videre med innkomne opplysninger i ei ny etterlysning uten å takke!

Kardemommeloven gjelder

Unngå informasjon om nålevende, hold vennlig tone, ingen personangrep eller reklame. Dog kan du i gruppen Kjøp og salg formidle det som er relatert til slektsforskning. Reklame tillates ikke andre steder i Slektsforum.

Epost

Du får varsel på epost når noen svarer deg. Har du startet et emne, eller svart noen andre, kommer det varsel på epost. Har du ingen innlegg sjøl kan du velge å abonnere på emnet ved å trykke en knapp under det nederste bidraget i diskusjonen:

Svar og abonnerknapper fra Slektsforum

Her finner du også knappen for å legge inn et nytt svar under emnet. Da videreføres tittelen på emnet, og du skriver dine svar i hovedfeltet. Ikke opprett et nytt emne når du skal lage et svar. Vi kaller det ‘en tråd’ når alle innleggene følger på rekke og rad etter det første spørsmålet, som erter på … en tråd.

Kontakte en moderator

Trenger du bistand kan du kontakte en av våre frivillige moderatorer. Da må du åpne en kommunemappe eller et emne. Da står det ei lenke under fylkesnavnet eller emnenavnet MOD_Akershus, MOD_DNA. Klikk der og du finner noen å kontakte. Se illustrasjonen Alstahaug ovenfor.

Nye og enklere finesser

Innad i fylkene finner du kommunenavnene. Er ikonet t.v. for navnet rødt er det kommet et nytt spørsmål eller svar her.  Du kan også bruke noen av hurtigknappene oppe til høyre:

Knapper i Slektsforum

  • Dine innlegg - emner du deltar i, med det nyeste øverst.
  • Nye innlegg   - nye emner, med det nyeste øverst.
  • Uleste innlegg - emner du ikke har åpnet, med det nyeste øverst.
  • Ubesvarte innlegg - emner med null – 0 – svar, med det nyeste øverst.
  • Aktive emner er for tiden ikke aktivisert.

En annen finesse er ikoner og farger foran hvert emne:

Ikoner fra Slektsforum

Røde tekstlinjer i en sirkel viser et ulest innlegg, mens grå linjer forteller at det ikke er kommet nye svar her siden du sist åpnet det.

Ei lita rød stjerne i sirkelen viser at du har skrevet i denne tråden. Populære innlegg er merket med en flamme, rød eller grå betyr fortsatt lest/ulest.

Ikoner med i eller ! forteller at det er viktig informasjon eller kunngjøringer. Slike meldinger bør du lese, her får du også gode råd.

Ikoner med et hengelås betyr at emnet er stengt for nye innlegg, men du kan lese innholdet.

Sirkel med liten sirkel i ytterkant viser at dette emnet har underemner, t.d. et fylke. Ikonet beholder sin røde farge til du har åpnet alle underemnene. NB: Du må ikke åpne emner du ikke er interessert i.

Nederst til høyre i alle innlegg er et hvitt tak i en mørk sirkel. Trykker du her går du rett til det første innlegget i emnet.

Hutigknapper Slektsforum

Øverst i dine innlegg er noen hurtigknapper for å redigere (penn), slette (x), rapportere (!), informasjon (i) og svare med sitat (‘‘).  OBS antall knapper varierer mellom brukernes rolle og hvilken status innlegget ditt er i (besvart/ubesvart). Jeg er hovedmoderator og har da noen ekstra muligheter.

Over de grønne hurtigknappene finner du tre personlige finesser:

Varslerikon fra Slektsforum

Under varsler ser du bl.a. beskjeder om nye svar på dine spørsmål. Du kan også via private meldinger motta og sende beskjeder til andre brukere eller moderatorer uten å bruke epost. Det kan være praktisk å ha slike samlet i Slektsforum. Til høyre for navnet ditt står 6 - en liten sort trekant.

Her kan du logge ut, se på profilen din og finne et bruker­kontroll­panel. På Brukerkontrollpanelet kan du legge inn et profilbilde hvis du vil.

Brukerkontrollpanel Slektsforum

Velg Brukerkontrollpanel, ikke profil. Det kommer opp fem faner eller fliker, velg Profil. Trykk Rediger avatar. Velg Last opp fra datamaskinen:   Bla gjennom ... Velg bildet ditt, må ikke være for stort. Send.

Lykke til med verdens fineste hobby; slektsforskning!

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler