Krig
Levde personen din da det var krig i Norge? Da finnes det mange digitale kilder du kan bruke. Her presenterer vi noen av dem.
Merk at noen av sidene kan overlappe litt med hverandre. Spesielt gjelder det om du leter etter noen som omkom under krigen. Men kanskje det ligger litt ulik informasjon på de ulike sidene?
Fanger.no
Fanger.no er et nettbasert fangearkiv som gir oversikt over de 44 000 nordmennene som var fanger under andre verdenskrig. Her kan du finne opplysninger om fangenskapet til enkeltpersoner, supplert med kart, bilder, dokumenter og temaartikler, samt oversikt over de mange fangestedene (fangeleirer, fengsler, tukthus, konsentrasjonsleirer og dødsleirer) som eksisterte i Norge, det nazi-okkuperte Europa, samt Nord-Afrika og Asia.
Om du finner noen i denne databasen, kan det være verdt å ta en kikk på Nasjonalbibliotekets nettsider. Kanskje det står noe om dem og deres krigshistorie i gamle bøker og aviser?
Krigsseilerregisteret.no
Krigsseilerregisteret er et digitalt register over alle norske menn og kvinner som seilte i nøytral fart, for Nortraship, i hjemmeflåten, i marinen, for allierte og nøytrale handelsskip, og i alliert marine. I tillegg skal også utenlandske sjøfolk som seilte for Nortraship og i hjemmeflåten registreres.
Alle personer har sin egen side, og det er også mulig å legge til flere opplysninger. Per nå er over 69 000 sjøfolk registrert, samt over 5000 skip.
Soldatregisteret
Soldater.no gir informasjon om de 60 000 nordmennene, både militære og sivile, som deltok i felttoget i Norge i 1940. Her finner du blant annet fødsels- og dødsdato, bosted, militær tjeneste eller annen krigstjeneste, soldatnummer, hvilke avdelinger som soldaten tjenestegjorde i og tildelte krigsmedaljer. Over 10 000 personer er registrert per nå.
Flyvåpenet
Scramble er navnet på databasen som registrerer både norsk og utenlandsk personell som tjenestegjorde i Det norske flyvåpenet under andre verdenskrig, samt nordmenn som tjenestegjorde i våre alliertes flyvåpen. Blant de nær 4000 registrerte finner man alle som var involvert i flyvåpenet, deriblant piloter, militæret, mekanikere, kvinner, med mer.
Hver person har sin egen side, der en finner så mange personlige opplysninger om vedkommende som mulig. Alle opplysningene er hentet fra åpne kilder på internett, offentlige arkiver, avisartikler, bøker osv. Kildene er navngitte, og man kan gjøre oppslag mot disse.
Våre falne
Våre Falne-databasen finner du på adressen på VGs nettside. Informasjonen i databasen stammer fra Våre Falne-bøkene som ble laget av staten etter krigen. Opplysningene og bildene ble sendt inn av pårørende, og deretter behandlet av en redaksjon. Arkivet etter redaksjonens arbeid og brev fra de pårørende finner du hos Riksarkivet, men der finnes ikke bilder.