Hvem er våre røtter?

Les Viggo Eides leserinnlegg om slektsforskning. Han beskriver hobbyen vår som en fortelling der du er i sentrum og dine røtter er omgivelsene og fortiden kommer nært inn på oss.

Nordlandsmuseet

Hvem er våre røtter?

Du og jeg, vi er alle et produkt av de som gikk før oss. Mor og far, besteforeldre, oldeforeldre og ei lang rekke av «tipp-er». Trenger vi å vite noe om dem? De nærmeste har du møtt mange ganger, andre har du møtt færre ganger pga avstand i tid og sted. Og sjølvsagt har du hørt snakk om ukjente forfedre og formødre, tanter og tremenninger, you name it, i familieselskaper. Gang på gang … så kjedelig!

Men de er der likevel og gjennom dem kommer vår hårfarge og høyde, sykdom og styrke, gener og holdninger. De har skapt oss, etterkommerne, enten vi vil det eller ikke. Og da blir det etter hvert interessant å finne noe ut om hvem de var, hva de gjorde, hvor de bodde, hvor mange barn de fikk og hvordan det gikk med dem. Norgeshistorien er ikke bare konger og kjøpmenn, oppdagere og diktere. De aller, aller fleste var vanlige mennesker som levde midt i det som skjedde.

I dag er du bare noen tastetrykk fra å finne ut hvem de var. Digitale kilder gir oss et innblikk i levd liv, og vi kan forstå hvor våre røtter grodde. Personer kan settes inn i et tidsbilde fra den tids nyheter, fiskere opplevde storm, tjenestejenter slet med vannbøtter, mødre fikk mange barn, fedre dro til Sulis for å skaffe penger til familien.

Vi i Slekt og Data Salten har slektsforskning og lokalhistorie som hobby. Derfor arrangerer vi åpne møter hver måned, og en hel slektsforskerdag 16. oktober for nybegynnere. Kjedelig? - å nei, bare prøv og du vil bli hekta på slekta. Det er som en fortelling der du er i sentrum og dine røtter er omgivelsene og fortiden kommer nært inn på oss. Morsomt å finne og interessant å vite. Prøv det, du også.

Viggo Eide, medlem i Slekt og Data Salten

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler