Vil du skrive av kirkebøker?
Slekt og Data trenger flere slektsforskere som kan bidra til at kirkebøkene blir søkbare og lettere tilgjengelig for folk flest. Som slektsforskere bruker vi allerede mye tid på å blad oss gjennom skannede kirkebøker i jakten på våre forfedre. Denne erfaringen gjør at mange av oss etter hvert har opparbeidet oss en unik evne til å lese og tolke innholdet i disse viktige kildene.
Bli med og delta på dugnaden!
Kanskje har akkurat du lyst til å bruke din kunnskap til å glede andre som også er på jakt sin historie. Eller kanskje dere er en hel gjeng som har lyst til å samarbeide om en bestemt kirkebok? Kirkebokregistreringen er et samfunnsnyttig prosjekt hvor vi har unik kunnskap som gjør oss i stand til å bidra.
Målsetning
Kirkebokprosjektet har som målsetning å skrive av alle kirkebøker i Norge og gjøre innholdet søkbart på Digitalarkivet.
Kirkebøkene er vår viktigste kilde for å finne våre forfedre. Du finner kirkebøkene digitalt tilgjengelig i Digitalarkivet, men de fleste er skannet og innholdet er - i motsetning til folketellingene - i hovedsak ikke søkbart. Håndskriften vi finner i kirkebøker og andre dokumenter fra tidlig 1800-tall er i gotisk stil og derfor også vanskelig å lese for mange.
Målsetningen med Kirkebokprosjektet er å skrive av (transkribere) de slektsrelaterte handlingene i alle kirkebøker i Norge frem til begynnelsen av 1900-tallet. Det vil gjøre innholdet lettere tilgjengelig og søkbart for alle som søker etter sine forfedre.
For å få til dette trenger vi flere registratorer og korrekturlesere.
Veien frem til Digitalarkivet
Registreringsarbeidet organiseres gjennom koordinatorer i hvert distriktslag. Koordinatorene har oversikt over hvilke registreringer som er planlagt, er under arbeid eller er ferdigstilt i sine områder.
Alle opplysninger som blir registrert kan legges direkte ut på Digitalpensjonatet. Når opplysningene er blitt korrekturlest og endelig kvalitetssikret blir kirkeboken tilgjengeliggjort på Digitalarkivet.