Gode tips for slektsgranskning

Det finnes mye god informasjon om slektsgransking på nettet. Et eksempel er Genealogy TV på YouTube. I denne artikkelen nevner vi noen tips plukket opp fra en av sendingene.

Bildet er tatt av congerdesign fra Pixabay

Genealogy TV sender live hver fredag og sendingene blir naturligvis liggende ute slik at vi alle kan se dem senere.

Genealogy TV

Genealogy TV

Her er noen gode tips plukket opp fra en Geneaolgy TV sending:

 • Ikke kopier fra andres trær. Det er fristende og vi har alle gjort det, men i utgangspunktet er det en dårlig ide å kopiere andres familitrær inn i ditt familietre. Det er mange måter å holde informasjonen tilgjengelig og lenket til ditt tre men å importere det som ditt eget kan gi deg hodebry senere når du finner ut at de innkopierte data kanskje ikke er slik du ønsker det med jhensyn til grad av nøyaktighet. 
   
 • Lag deg en plan for slektsgranskningen og hvilke spørsmål du ønsker svar på. Du kan ha mange mål, spørsmål og planer som går i parallell men sett deg selv mål for det du  gjør. Du kan naturligvis bare holde på med litt her og litt der og mange synes det er tilfredsstillende tidsfordriv, men vi vet alle at idet du setter deg klare mål og lager planer så vil du fokusere og finne mer interessante opplysninger. Planlegg og fokuser. Men finn din måte å gjøre det på. Et mål og plan kan være å finne alle foreldre så langt bak som mulig. Et annet mål kan være å finne alle etterkommere etter feks et tipp-tipp oldeforeldrepar og lage en slektsbok. Det er ingen begrensninger.
   
 • Vær organisert. Det er viktig å holde orden på alt man samler av informasjon. Vær organisert på PC/MAC ved å finne gode måter å strukturere informasjonen og lagre den slik at du finner den igjen når du trenger det. Og hvis du har papirkopier og fotografier så er det viktig å arkivere dem også på en strukturert måte som du selv finner frem i.
 • Hør på familiehistoriene. Det er mye informasjon som formidles i familer uten at det noensinne blir skrevet ned. Familiehistorien kan ofte gå i glemmeboken hvis den ikke blir nedskrevet. Det kan du gjøre som slektsgransker. Skriv ned de historiene som fortelles fra generasjon til generasjon i din familie. Pass på "family lore".
   
 • Undersøk alle søsken. Hvis du har kun fokus på de familiemedlemmer som kun er i direkte linje så kan det gi mye informasjon, men hvis du har navn på søsken så er dette også en veldig lett tilgjengelig mengde informasjon som kan gi deg ny informasjon om din
   
 • Undersøk venner, forbindelse, naboer. Det er ofte at personer som er tilknyttet de du gransker kan gi deg mer informasjon om de du intresserer deg for. Eksempelvis vil det være slik at venner er medlemmer og tilstede på plasser hvor det også er sannsynlig at du finner spro av de personer du er intressert i. Derfor kan det være nyttig å se nærmere på F.A.N Friends, Associates, Neighbors.
   
 • Hint er hint. Det er flere slektsprogrammer kanskje spesielt online, som gir deg hint om mulige slektninger til de du har dine trær. Husk at dette er hint. Thrulines er slike hint. Det er viktig å huske på at hint er hint uansett hvor de kommer fra. Du kan gjerne ta inn hintene du får men inntil du har bekreftet informasjonen så bør du registrere dette som hint.
   
 • Bruk notater. Det er så mye informasjon som du vil finne som du helt sikkert ikke klarer å registrere i noen av feltene i det slektsprogrammet du bruker. Notatene dine blir fort det viktigste du har som del av alt du gjør i slektsgranskning. Noter alle notater på en plass du synes er ok. Det kan være forhånd, i et tekstdokument eller lignende, eller det kan være som del av de slektsprogrammene som har slik funksjonalitet. Det viktigste er at du noterer deg de notatene du ikke får lagt inn i feltene. Notèr notèr notèr.
   
 • Finn informasjon fra forskjellige kilder. Det kan være at du har noen favorittkilder som du bruker mye og finner mye i. Samtidig er det viktig å variere kilder du leter i slik at du kan finne samme informasjon i forskjellige kilder for å vurdere hva som er sannheten.

Dette var noen tips plukket opp fra Genealogy TV. Du finner mye mer informasjon direkte på YouTube her: Genealogy TV - YouTube

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad