Foto - ta vare på dine fotografier

Marit Brunstad, fra Sponland Foto, besøkte Moa bibliotek og fortalte om dagens muligheter innen billedbehandling og -bevaring

Foto: Kjell Even Sunde

Sponland på Fylkesfotoarkivet

Sponland Foto er en fortsettelse av fotobutikken i Løvenvoldgata fra 1907. For mange er kanskje Sponlandarkivet mest kjent. Fotografiene fra dette arkivet er tilgjengelig på Fylkesfotoarkivet. Bruk søkeordet Sponland. 

Sponland Fylkesfotoarkivet

Foto: Kjell Even Sunde

Kilde: https://fylkesfotoarkivet.mrfylke.no/foto/

Flere tema på Slekt og Data Ålesund sitt åpne møte på Moa Bibliotek

  • Muligheter og utfordringer innen fotografering med dagens teknologi
  • Sikkerhetskopiering
  • Ny interesse for analoge kamera
  • Skanning kontra avfotografering med telefon
  • Råd og veiledning
  • Fotobøker bevarer historien


Marit Brunstad pekte på utfordringene dagens lettvinte teknologi kan medføre med hensyn til å ta vare på bildene. Sjøl om vi tar flere foto enn noen gang, må vi tenke gjennom hvordan bevare våre bilder. Sikkerhetskopiering er nøkkelen og helst på ulike steder og på ulike medier. Systematisering i PC-mapper slik at det er lett å finne igjen bildene er viktig.

System for bildelagring

Dagens ungdom har fått interesse for besteforeldres og foreldrenes gamle analoge kamera. Fremkalling fra negativer er med andre ord kommet tilbake i noen grad. 
De fleste av oss har mye bilder på mobilen. I den sammenheng viste hun til et par mobil-apper for fotobehandling. Ok gratis-apper, men mot betaling fås tilgang til flere funksjoner.

Ønskes det høy kvalitet etter en bildebehandling, vil det fortsatt være slik at de beste resultatene får en ved å skanne bilder med gode bord-skannere. I tillegg kan det kanskje være nødvendig med retusjering av flekker, striper og andre skader på et bilde, og da kan det ofte være nødvendig med et tilnærmet profesjonelt fotoredigerings-program. 
Mobilfoto av papirbilder viser seg ofte som en forringende faktor i forhold til skanning. Skygger og fordreininger kan fort fremkomme med et håndholdt mobilkamera.

Moa bibliotek Marit Brunstad

Foto: Kjell Even Sunde

Fotobøker

Sponland Foto er den eldste fotobutikken i Ålesund, og dermed besitter mye kunnskap. For slektsforskere som holder på med å dokumentere aners vei frem til i dag, kan det fort bli behov for råd og veiledning. De kan gjerne bistå vedrørende bevaring av dine fotografier. Kontakt dem på e-post post@sponland.no

Marit Brunstad hadde med seg flere eksemplar av bøker og produkter som også i en slektsforskersammenheng kan være interessant. Et eksempel var om en fars dokumentasjon fra krigens dager. Hans bilder og tekst ble redigert til en bok av hans etterkommere og Sponland. En flott måte å bevare historien på.

Slektsforskning utføres ofte på tradisjonelt vis via personers vei gjennom livet. Ofte iblandet bilder fra ulike situasjoner. Mange har et stort antall bilder i album og i løs vekt fra slektens gang. Kanskje kan en fotobok være en måte å sikre bilder som ikke har fått plass i et album eller i slektsprogrammet vårt?

Over nyttår vil Marit Brunstad holde et kurs i å lage en fotobok. Følg med på kalenderen  Slekt og Data Ålesund 

 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad

Annonse:

banner ad