Folketellinger er bilder fra ditt familiealbum

Dette leserbrevet beskriver folketellingene som fotos fra ditt familiealbum. Folketellingene er øyeblikksbilder av slektningene dine, tatt familievis.

Havnefogd Johansens barn 1909. Foto Louise Engen. Nordlandsmuseet

Folketellinger er bilder fra ditt familiealbum

Tenk deg at skolelæreren i bygda eller sognepresten besøkte dine oldeforeldre i desember 1900 og snakket med dem. Spurte litt om yrkene deres, hvor gamle de var og hva barna deres het. Kanskje var din bestefar født, en gutt på to år? Så noterte læreren ned det de sa, og tok med adressen de bodde på og hvor mange rom de hadde. Hvis de hadde hest og sauer, en åkerlapp eller fiskebåt, ja så kom det også med i folketellinga.

I hele 210 år fra 1801 til 2011 gjennomførte staten denne samtalen, i lange perioder hvert tiende år. Disse folketellingene fortalte myndighetene hvor mange som bodde i landet, hvem som kunne bli innkalt til militærtjeneste og at alle ungene gikk på skole.

Folketellingene er øyeblikksbilder av dine slektninger, nærmest et digitalt foto for akkurat dette året. Så tok de et nytt foto i 1910, 1920 osv. Fotografen brukte penn og festet på papiret deres historie, ikke ulikt et gammelt familiealbum.

Vi kan se de som levde og var tilstede denne dagen. De døde nevnes ikke, de ufødte kan ikke telles. Men hvis ei kvinne var på reise kan du finne henne to ganger i folketellinga; fraværende fra heimen, og midlertidige tilstede et annet sted i landet. Akkurat denne dagen i 1900 var det en stor rettssak i Bodø og da var mange personer, dommere og tiltalte, advokater og vitner midlertidig tilstede i byen. Spennende!

I Slekt og Data Salten synes vi folketellingene er lett å lese i. De er digitalisert og søkbare, og vi har lært oss noen gode søketips for å finne den rette Johan Olsen eller Marit Jensdatter. Derfor kjører vi nybegynnerkurs i å finne fram. 

Slektsforskerdagen har Folketellingene som årets tema, fordi folketellingen for 1920 kommer på nett i desember.  På slektsforskerdagen holder jeg en innføring om folketellingene. Kom og hør på meg 16. oktober på biblioteket.

Anne Grete Mensen, medlem i Slekt og Data Salten

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler