Finner du slekt i disse utenlandske kildene?

Her får du tips til kilder i Tyskland, Storbritannia, Danmark, Sverige, Finland, Frankrike Australia, USA, New Zealand og Sør-Afrika.

Foto: Severin Worm-Petersen/Norsk Teknisk Museum

Tyskland

Deutsche digitale bibliotek, som tilbyr digitale bøker på lik linje med vårt Nasjonalbibliotek. DDB har ca. 23 millioner titler. Eldre utgaver av tyske aviser er bare sporadisk digitalisert, blant annet i Staatsbibliothek zu Berlin

Vil du lære mer? Du finner en stor guide til slektsforskning i Tyskland på denne siden.

Storbritannia

På abonnementsiden Findmypast får du mulighet til å søke i britiske og irske aviser tilbake til 1700-tallet. Det er også mulighet å bruke The British Newspaper Archive. Denne siden kan du søke gratis i, men du må betale for å lese artikkelen (pay-per-view). I Wales er det mulig å søke gratis i det walisiske nasjonalbiblioteket, The National Library of Wales.

Vil du lære mer? Du finner en stor guide til slektsforskning i Storbritannia på denne siden.

Danmark

Kirkebøkene ligger skannet hos Rigsarkivet. Kirkebøkene går tilbake til 1645, og du kan få tilgang til bøker frem til 1960 (1970 for begravede).

Vil du lære mer? Du finner en stor guide til slektsforskning i Danmark på denne siden.

Finland

Riksarkivets Digitala Arkiv er gratis, men kan være noe avansert å bruke i starten. Det kan derfor være lurt å ta en kikk på siden Arkivens Portti. Der finner du informasjon om ulike tema, for eksempel emigrasjon og slektsforskning og om ulike kilder. Siden gir også henvisninger til kilder.

Vil du lære mer? Du finner en stor guide til slektsforskning i Finland på denne siden.

Sverige

Byarkivet i Stockholm har gjort et prosjekt som heter Rotemannen. Dette er søkbart og gratis tilgjengelig på nettet. Det gir oss en oversikt over nesten hele befolkningen i Stockholm for perioden 1878 til 1926.

Vil du lære mer? Du finner en stor guide til slektsforskning i Sverige på denne siden.

Frankrike

Militærruller for franske menn født mellom 1847 og 1913 er arkivert i departementsarkivene. Disse kildene inneholder mye interessant informasjon som høyde, vekt, beskrivelse av utseende og spesielle kjennetegn, tilhørende militær enhet og utmerkelser. Militærruller for perioden 1786 – 1875 er oppbevart ved militærarkivet i Vincennes. Informasjonsomfanget minker jo lenger bak i tid man går.

Vil du lære mer? Du finner en stor guide til slektsforskning i Frankrike på denne siden.

USA

Emigranter som etter hvert valgte å starte prosessen med å få amerikansk statsborgerskap måtte oppgi mange opplysninger, både om seg selv og sin familie. Dette materialet kan vi finne blant annet hos FamilySearch og Ancestry.

Vil du lære mer? Du finner en stor guide til slektsforskning i USA på denne siden.

Australia

I National Archives of Australia kan du søke etter personer. Her får du blant annet opp informasjon om arkivmaterialet personen er nevnt i og link til det aktuelle dokumentet om dette er digitalisert.

Vil du lære mer? Du finner flere tips til slektsforskning i Australia på denne siden.

New Zealand

Nettstedet PapersPast drives av National Library of New Zealand. Her kan du søke i 2 millioner avissider fra 120 aviser fra perioden 1839 til 1948. Søk i avisene på henholdsvis Norsewood, Norwegian Ship og Hovding gir mange relevante treff.

Vil du lære mer? Du finner flere tips til slektsforskning i New Zealand på denne siden.

Sør-Afrika

Flere britiske kolonier ønsket innvandrere fra Skandinavia for å «hvitvaske» befolkningen. 230 nordmenn – i hovedsak fra Sunnmøre – gikk i land på kysten av kolonien Natal 29. august 1882. De hadde et aktivt norsk samfunn den første generasjonen. Norwegian Settlers Association of Marburg har en hjemmeside med blant annet lenker til familiehistorier knyttet til dette samfunnet.

Vil du lære mer? Du finner flere tips til slektsforskning i flere mer eksotiske land på denne siden.

(Kilde: Se kildeliste i artiklene det er linket til under Vil du lære mer?)

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad

Annonse:

banner ad