ellers i frihed

Amtstingsforhandlinger, kanskje ikke så kjedelig som navnet tilsier, men tvert i mot en rik kilde til innblikk i samfunnet på den tiden.

Amtsforhandlinger

ellers i frihed

Fra amtstingsforhandlingsprotokollen

Må vaskes og stelles. Vinduet i hendes Værelse er forsynet med Gitter og Døren holdes stængt om Natten. Ellers er hun i Frihed.

Her ser vi at Ole Nilsen Akerholt i Hof får betalt for å ta seg av Johanne Marie Hansdatter som nok ikke helt kan ta vare på seg selv. 

Året er 1897, og dette er bare en av mange historier om et helsevesen før institusjonenes tid. Hvor finner man så slik informasjon. Det finner man i det som heter Fylkestingsforhandlinger. Bare navnet gjør nok at de fleste vegrer seg for å åpne slike bøker. Men nettopp flere av disse trykte bøkene er skannet av Vestfoldarkivet og publisert som ebøker av digitaliseringsprosjektet i Slekt og Data Vestfold.

Du finner nå flere slike protokoller fra henholdsvis 1856, 1880 og 1897.

Her kan du også finne informasjon om politiske saker i samtiden som er interessante i lokalhistorisk perspektiv, som anleggelsen av jernbanen i 1880-årene, utbygging av veier, broer og øvrige kommunikasjoner. Fordeling av bonusutbetalinger til lærere og biografiske opplysninger om lærere som fikk bonus. Samt masse annen informasjon fra Vestfold-samfunnet på 1800-tallet

 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad