Hvordan kan jeg bruke DNA i slektsforskning?

DNA-tester har de siste årene blitt et verktøy mange slektsforskere bruker. Her får du litt mer informasjon om hvordan disse testene kan hjelpe deg.

Lese mer?

For å lese resten av denne siden må du være logget inn.

Når du har meldt deg inn og betalt medlemskontingenten i Slekt og Data, får du tilgang til denne og mange andre sider, samt gode medlemsfordeler.

Logg innBli medlem

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Ofte stilte spørsmål om DNA

Når du har bestemt deg for hvilken test du skal velge bestiller du et testkit hjem til deg. Testen foregår litt ulikt hos selskapene, men prinsippet er det samme. Du skraper to vattpinner på innsiden av munnen din og legger dem i en beholder med væske med ditt nummer påført, eller spytter ned i et rør, som du sender inn. Du får tildelt et unikt nummer og et passord til databasen, som du logger deg på med når testen er ferdig. Dette nummeret er det eneste som blir lagt inn i databasen, ikke noe navn. Du kan derfor velge å være helt anonym. Du vil så få beskjed når denne er mottatt. Dette kan ta noen uker.

De typiske slektsforskertestene må kan ta i USA, da disse ikke er lovlige i Norge. Oslo Universitetsykehus utfører DNA-tester, men disse skiller seg litt fra testene de amerikanske selskapene tar. Deres DNA-test er best egnet til å fastslå farskap/morskap eller andre nære slektsforhold. Den vil ikke være godt egnet til å fastslå/utelukke fjerne slektskapsrelasjone. Man får heller ingen "matchliste" med andre som har testet seg. Dersom det er menn i rett nedadstigende linje fra en felles «stamfar», så kan en tilleggsanalyse av Y-kromosomet gi noe informasjon. I spesielle tilfeller undersøker de også morslinjen ved sekvensering av mtDNA.

Å få resultatet av prøvene kan ta et par måneder, avhengig av hvor mange som har bestilt. Da får du en e-post om at testen er ferdig analysert, og du kan logge deg inn på nettsiden med nummeret ditt og passordet du har fått. Du kan her velge å oppgi navnet ditt.

Hvor mange matcher du får avhenger av hvor mange av dine slektninger som har tatt en DNA-test. Om du har mange slektninger i et område der DNA-testing er vanlig kan du få masse matcher, mens det kan være motsatt om dine slektninger bor i et område der DNA-testing er lite utbredt.

Det er også mulig at dine slektninger har testet seg andre steder, så det kan være verdt å vurdere om du bør sende inn en test til flere selskaper.

Du får ingen fysiske testresultat i posten, men du får tilgang til å se resultatet på din side på web, og du kan skrive ut resultatet. Du får også mulighet til å sende e-post til personene på listen.

Når testen ankommer testselskapet blir den fryst ned. Dette blir gjort for at man skal slippe å sende inn en ny test om man skulle ønske å ta en annen type i fremtiden. De tar bare en liten del av din test og begynner å analysere denne.

Annonse:

banner ad

Annonse:

banner ad