Slekt og Datas landsmøte 2024
Slekt og Datas landsmøte 2024 ble holdt på Kongsberg siste helgen i april. Heidi Ringsrød, fra Slekt og Data Hedmark, ble gjenvalgt som leder for to nye år. Jonny Lyngstad fra Møre og Romsdal tar også på en ny periode. Han har vært styremedlem (eller varamedlem) siden 2012. Jonny fikk Slekt og Datas ærespris under festmiddagen, det var en overrasket, glad og rørt prismottaker.
Landsmøtedeltakere landsmøtet 2024
Kongsberg feirer 400 års jubileum som by i år, grunnlagt av Christian IV i 1624. Kongsberg er Norges eldste industriby, og var også en periode landets nest største by etter Bergen. Vimpler og vindusdekorasjoner markerer jubileet over hele byen.
Hilde Wedde, leder av Slekt og Data Buskerud, ønsket landsmøtedeltakerne velkommen til Kongsberg, byen med sølv, mynt, ski, våpen, kultur og jazz.
Fra Slekt og Data Møre og Romsdal deltok Tor Ålbu, Indre Nordmøre, Hallstein Spjelkavik, Smøla, Eva Hjelen, Molde, Jarle Viset, Ørskog/Vestnes og Jonny Lyngstad, leder av Slekt og Data Møre og Romsdal. Landsmøtedeltakerne kom fra hele landet, nesten hundre stykker, delegater med og uten stemmerett og administrasjon.
Årsmeldingene for 2022 og 2023 viser at Slekt og Datas strategiplan har blitt fulgt opp godt. Strategiplanen har hatt tre hovedpunkter, medlemsutvikling, synliggjøring og organisasjonsutvikling.
Gravminner er en tjeneste Slekt og Data tilbyr, og det er en svært populær tjeneste. Statistikk viser at det er søk i databasen døgnet rundt. Siden oppstart i 2005 har det været nesten 171 millioner søk! Ved utgangen av 2023 består databasen av ca 3,4 millioner gravminner, 2,9 millioner av dem med bilder.
Kildeveiviseren er et stort prosjekt styret og en prosjektgruppe i Slekt og Data har jobbet mye med både 2022 og 2023. Kildeveiviseren skal samle informasjon om offentlige, private, digitale og ikke-digitale kilder. Og gjøre dem så tilgjengelig som mulig gjennom god formidling. I løpet av 2024 skal Kildeveiviseren programmeres og lanseres, forhåpentligvis i løpet av høsten.
Fastsettelse av kontingent og fordeling av kontingent var to saker som skapte debatt på landsmøtet. Landsstyret la frem et forslag om økning av kontingenten for hovedmedlemmer til 650 kroner i 2026, og beholde nåværende sats i 2025. Etter nytt forslag fra salen, vedtok landsmøtet en kontingentøkning til 625 kroner i 2025, og 650 kroner i 2026.
Størst engasjement var det rundt landsstyrets forslag om å endre fordelingsnøkkelen av kontingent mellom distriktslagene og Slekt og Data nasjonalt. Nåværende fordeling er 25/75. Landsstyrets forslag om fordeling 20% til distriktene og 80% til hovedorganisasjonen fra 2025 ble vedtatt (39 for og 34 mot).
Leder Heidi Ringsrød presenterte Tiltaksplanen for 2025-2026, som tar utgangspunkt i strategiplanen for 2022-2026. Blant nye tiltak og prosjekter; Slekt og Data skal overta den store databasen Norway Heritage, forvalte og videreutvikling den til en god tjeneste for brukerne.
I løpet av to landsmøtedager på Kongsberg fikk deltakerne både opplevelser og flere gode foredrag. Før landsmøtets start var det byvandring i gamle bydel, der flere hus og bygninger er fra 1700-tallet. Kongsberg hadde Norges første høyskole, Bergseminaret, opprettet i 1757. Det var Europas første undervisningsanstalt for høyere utdanning innen bergvitenskap.
Landsmøtedeltakerne tok turen til Kongsberg kirke, bygd i 1740-1761. Besøket ble innledet med en marsj, spilt på det store Glogerorgelet. Orgelet er det største barokkorgelet i Norden. Guide Tone Magnussen, ledet oss gjennom 300 år kirkehistorie. Hun fortalte om bygging, tyske byggledere, filosofien om enkel utenpå og finere jo lengre inn i kirken du kommer. Videre om kirkebenker for fattig og rik, alteret, prekestolen, lysekroner fra Nøstetangen glassverk, takmalerier og mere til. Det var en svært interessant og lærerik time., og en svært dyktig guide. Landsmøtets “offisielle” landsmøtebilde ble tatt inne i kirken.
Landsmøtets første dag ble avsluttet med festmiddag. Ett fast innslag på landsmøtemiddagene bruker å være utdeling av hederspriser og ærespris. Ekstra stas for oss fra Møre og Romsdal var at Jonny Lyngstad ble tildelt æresprisen.
Under landsmøtet fikk vi flere foredrag. Hilde Wedde hadde en presentasjon av Kongsberg by ved landsmøtets start. Kari Omholt presenterte prosjektet Crossings 200, med utgangspunkt i utvandrerjubileet i 2025. Per Halvor Sæterbakke holdt foredraget “Kongsberg sølvverk, rikdommer, gruvedrift og bergmannsliv”
Nesten halvparten av deltakerne toppet landsmøtehelgen med omvisning i Kongsberg Sølvgruver.
Takk til Buskerud og Kongsberg-folket for to flotte dager.