Lyst på slektsforskertur til Tornedalen?

Har du kvener i slekten? Da kan en slektsforskertur til Tornedalen i Sverige 17.–21. august være noe for deg! Denne gangen blir Haparanda/Torneå prioritert, og det blir også arrangert slektsforskerseminar.

Foto: Bente Nordhagen

Planleggingen til sommerturen, som arrangeres av Kvensk samarbeidsgruppe (Slekt og Data og Norske kveners forbund), er i startfasen, men her kommer noe informasjon:

  • Det legges opp til samarbeid med Haparanda Torneå forskarförening. To av deres medlemmer er med i planleggingsarbeidet.
  • Det vil bli slektsforskerseminar med blant annet fokus på kilder i Finland, Sverige og Norge. I tillegg blir det besøk på Tornedalsmuseet i Torneå.
  • Det blir buss fra Tromsø. Det planlegges og ut fra at det blir en buss fra Finnmark, enten med utgangspunkt i Vadsø eller Alta. Det legges også opp til overnatting underveis til/fra Haparanda.

Interesserte kan allerede nå kontakte Øyvind Larsen oyserla@gmail.com. Bindende påmelding kommer først senere når alt er på plass. Vi må ta forbehold om at det blir tilstrekkelig påmeldte.

Hvorfor Tornedalen?

Tornedalen er navnet på det geografiske området der Torneälven har sitt utløp. De fleste oppfatter likevel den svenske termen Tornedalen som en videre kulturterm på den svenske siden av grenseelven.

En kulturdefinisjon av Tornedalen inkluderer de svenske, finske og samisktalende kommunene Gällivare, Kiruna, Pajala, Övertorneå og Haparanda. Siden 2000 er dette området også et territorium for områdets offisielle minoritetsspråk finsk, meänkieli og delvis samisk. Samisk er offisielt språk i Kiruna og Gällivare kommuner. I kulturområdet Tornedalen snakkes, i tillegg til svensk, således også finsk, meänkieli og samisk. Hvert individ har rett til å kreve offentlig service på ett av disse språkene. Innenfor eldreomsorg og barneomsorg kan man kreve service og samtalespråk på et av disse tre minoritetsspråkene.

Meänkieli og svensk brukes som språk i den svenske delen av Tornedalen. I den finske delen av Tornedalen brukes også meänkieli, men der anses det være en dialekt av finsk.

(Hentet fra Wikipedia)

---

Toppbilde: Fra forrige slektsforskertur til Tornedalen i 2019. Foto: Bente Nordhagen

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad

Annonse:

banner ad