Ofte stilte spørsmål

Slektsforumet er stedet hvor medlemmer kan utveksle kunnskap og hjelpe hverandre med små og store slektsspørsmål.

Under har vi samlet noen svar på noen spørsmål. 

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Om Slektsforum

Slektsforumet er stedet hvor medlemmer kan utveksle kunnskap og hjelpe hverandre med små og store slektsspørsmål. Her er det plass til alle, enten du nettopp har startet eller har holdt på i mange år. Ingen spørsmål er dumme. Vi ønsker at forumet skal ha en hyggelig tone og at alle skal føle seg velkommen. 

Alle, medlemmer og ikke-medlemmer er velkomne til å søke i Slektsforumet. Men muligheten til å poste spørsmål og svar, og abonnere på underfora, er for medlemmer. Det kan nok flere synes er rart. Bakgrunnen for dette er først og fremst teknisk og økonomisk, og ikke vond vilje. Innlogging på Slektsforumet er koblet til medlemssystemet vårt. Når du er først er innlogget på nettsiden vår har du som medlem tilgang til alt på nettsiden vår. Per i dag har vi ingen rettighetsstyring på plass som gjør at ikke-medlemmer kun får tilgang til slektsforumet. Det kan vi vurdere på sikt, men det koster tid og penger. Som en frivillig organisasjon med begrenset økonomi, så har vi i første omgang prioritert å få på plass en oppdatert løsning, med enkel innlogging, for våre medlemmer. 

Du kan også lese mer her >>

Personvern - dette må du vite

For å skrive innlegg, må du logge inn først. Det er viktig å være klar over at alle som skriver et innlegg i forumet vil bli synlige med navn, slik at man kan se hvem du er.  Dette er for å sikre en best mulig tone i forumet.  Det er ikke satt noen grense for hvor lenge debattinnleggene vil bli liggende tilgjengelige.

Du kan endre egne innlegg. Bruk Endre knappen oppe til høyre på meldingen det gjelder. Om det er noen som har svart på innlegget vil din melding merkes med at retting er foretatt.

Svaret er nei. Informasjon om nålevende aksepteres som hovedregel ikke i Slektsforum. Sunn fornuft kan imidlertid brukes til å vurdere unntak, f.eks. når informasjon allerede er tilgjengelig for alle på Internett på annen lovlig måte, eller der bidragsyter publiserer ikke-sensitiv informasjon om seg selv. Meldinger med informasjon om nylig avdøde som gir sensitiv informasjon om nålevende aksepteres heller ikke. Eksempler på sensitiv informasjon kan være sykdom/dødsmåte, adoptiv- eller fosterbarnforhold og dom/straff. Dersom moderator/admin mottar klage på et innlegg med bakgrunn i personvern, vil innlegget omgående bli fjernet uten nærmere vurdering av klagen. Eventuell vurdering av klagen gjøres i etterkant.

Innlogging

  1. Trykk på: Logg inn, som du finner øverst til høyre på Slektsforumet.   

  2. Du kommer da automatisk til innloggingssiden til Slekt og Data hvor du logger inn på vanlig måte som medlem. Du må kun gjøre dette første gang du logger inn.  

  3. Etter at du har trykket på logg inn, kommer du automatisk tilbake til slektsforumet   

  4. Neste gang du går inn på slektsforumet, så er du automatisk innlogget.  

Alle, medlemmer og ikke-medlemmer er velkomne til å søke i Slektsforumet. Men muligheten til å poste spørsmål og svar, og abonnere på underfora, er for medlemmer.

Det kan nok flere synes er rart. Bakgrunnen for dette er først og fremst teknisk og økonomisk, og ikke vond vilje.

Innlogging på Slektsforumet er koblet til medlemssystemet vårt. Når du er først er innlogget på nettsiden vår har du som medlem tilgang til alt på nettsiden vår.

Per i dag har vi ingen rettighetsstyring på plass som gjør at ikke-medlemmer kun får tilgang til slektsforumet. Det kan vi vurdere på sikt, men det koster tid og penger. Som en frivillig organisasjon med begrenset økonomi, så har vi i første omgang prioritert å få på plass en oppdatert løsning, med enkel innlogging, for våre medlemmer.

Hvordan poster jeg spørsmål

  1. Personnavn, gårdsnavn og årstall er ofte god informasjon i emnefeltet. 
  2. Si klart hva du ønsker å vite mer om. Barn? Foreldre? Bosted? 
  3. Ta deg tid til å skrive alt du allerede vet og fortell hvilke kilder du har brukt for å finne fram til informasjonen. Husk også å ta med lenker til informasjon du har funnet på Internett, som for eksempel til folketelling i Digitalarkivet.  

De fleste etterlysninger hører naturlig hjemme i et av de geografisk orienterte foraene. Eksempel: Du leter etter noen du tror bodde i Asker. Da går du inn på Akershus under hovedkategorien Etterlysninger og trykker deretter på underkategorien Asker. Der trykket du på Nytt emne.  I noen kategorier vil Nytt emne komme opp allerede når du går inn i kategorien.  

Men det er jo slett ikke alltid vi vet hvor i landet den vi etterlyser befant seg. Hvis du kjenner fylke, men ikke kommunen, så poster du spørsmålet ditt i forumet for Ukjent kommune eller Ukjent sted,  i det fylket du leter. Hvis du ikke kjenner til fylket, så poster du spørsmålet ditt i forumet «Norge – ukjent fylke».   

  1. Gå til forumet; Hjelp til tyding av kildemateriale som du finner under kategorien Slektsfaglige diskusjoner.
  2. I emnefeltet beskriver du type kildemateriale, prestegjeld (eller fogderi, sorenskriveri, prosti osv.), fylke og årstall tydingen stammer fra . Eksempel: Skifte, Lofoten og Vesterålen, Nordland, 1766
  3. Del lenken til kilden du trenger hjelp til å tyde, for eksempel en kirkebok i Digitalarkivet.  
  4. Si klart hva du ønsker å vite mer om. Hvilken linje, hva du har klart å tolke selv etc. 

Annonse:

banner ad