Legg inn
av dn27834 » 13. april 2013 kl. 11.33
Hei
Eg leita etter opplysningar om ein annan gamal bustad på Grorud, i Akersposten nr. 3-2003 og da dukka dette om UTSIGTEN opp. Det kan kanskje vere av interesse?
En epoke i Groruds historie var slutt i og med det nye senteret. Det livskraftige tettstedet, selvforsynt med varer og tjenester, med et rikt foreningsliv, kor og orkestre og egne lokale revyer måtte i støpeskjeen. Byen marsjerte opp med blokker og rekkehus. Aker Boligbyggelag var tidlig ute med Amalienborg ved Trondheimsveien i 1948. Flaen fikk «svenskehus»som var en gave fra Sverige, og lave blokker. Ledig arealer ved Bergensveien ble nyttet til nye boligblokker i beskjeden høyde. Så kom de store bygeprosjektene på Nordtvet og Ammerud. Kalbakken og Rødtvet kom i tillegg til det Grorud som er omtalt her og ble til en bydel med noe lokal administrasjon. Senere fikk bydelen navnet Grorud.
Sør for Trondheimsveien har det skjedd lite. Grorud Vel sørget også her for en skulptur «Skolepiken» av Solveyg Schafferer, rett utenfor der den gamle arbeiderboligen «Hanseboligen», også kalt Utsikten, en gang sto. Den gamle legeboligen i jugendstil, som ble stående håpløs på en øy i trafikken etter at det nye krysset var ferdig, har blitt til avishus, - det peneste i landet? Her finner vi journalisten som festet navnet Grorud til hele dalen. ( Dette er ikke helt riktig selv om han har æren for at navnet ble tatt i bruk. Allerede i 1948 finner vi navnet brukt i et offentlig dokument: Reguleringsplan av 1948). Like ved avishuset finner vi de to lærerboligene ved Grorud skole, en helt annen byggestil. En tredje stilart finner vi tvers over veien, Grorudveien 3 og 5, som har blitt kalt «kommunehusene». Disse var en gang stasboliger for de første som flyttet inn. De var bygget for ansatte i Aker Kommune. Grorudveien 11 var engang landhandleri og bakeri etter at det hadde tilhørt tunet på Øvre Grorud gård.
Grorudveien 13 i svingen er lett å identifisere som typisk gammelt våningshus på gård, og her bodde Ole Engebretsen som kårkall slik vi fortalte. Kommunens planleggere har foreslått den øvre del av Grorudveien som miljøgate. Den kan komme til å dekke de bygningene vi nå har omtalt og veie opp noe for nybyggingen på andre side av Trondheimsveien hvor de samme planleggerne forresten har satt av plass til et kulturhus.
Nå kan det passe å se hva overlærer ved Grorud skole Thormod Knutson skrev i «Arbeiderbladet» 7.2 1948: «I dag tyder alle tegn på at Grorud står foran en ny tid som vil skape store endringer i forholdene her. Grorud kommer til å skifte ham, vokse fra avkrok til by. Om dette er noe å glede seg over for oss gamle Grorud-boere, er det ikke så lett å si noe helt visst om. Men vi får vone at det fremmede innslaget vil vokse naturlig inn i det jevne forhold vi til dato har levd under her oppe på Grorud.» Den gamle Grorud-boer Knutson var også innflytter.
Kilder som ikke er nevnt i teksten: Grorud historielags årbøker, Fortidsminnemerkeforeningen Vandring på Grorud, Eiving Heide Groruddalen, Grorud Jervarefabrikk