Karen Marthea Kristoffersdatter - ca 1828 - 1870

Moderator: MOD_Akershus

Svar
dn21565
Innlegg: 42
Registrert: 18. oktober 2007 kl. 19.04
Sted: EIDSVOLL

Karen Marthea Kristoffersdatter - ca 1828 - 1870

Legg inn av dn21565 » 1. desember 2011 kl. 12.45

Hvor i Eidsvoll kom hun fra? Hvem var foreldrene?

Karen Marthea Kristoffersdatter døde 19. des 1870 på Vardrumseie i Eidsvoll. Hun var 42 år da hun døde.
Hun var gift med Johannes Gudbrandsen fra Øyer. De hadde 4 barn ved Karen Martheas død. Sina (12), Gunerius (10), Kristian (6) og Marie (3).


Ved å leite i Trond Lundes avskrifter av kommunikanter på disnorge, finner jeg en Karen Marthea Kristoffersdatter i 1842. Confirmerede 20e Søndag efter Trinit. og communiceret
9e October 1842. Dette kan stemme med fødselsåret. Hun står oppført med bosted Svinåsen.

Ved å leite videre i Eidsvoll Bygds Historie, s. 279 i bind 3, fant jeg under Nord-Svinåsen en husmann, Kristoffer Knutsen. Han var husmann på Svinåsen fra seinest 1830-1857. Han døde i 1857, 74 år gammel og var gift med Ingeborg Embretsdatter, d. 1830, 49 år gammel. En sønn, Knut Kristoffersen er omtalt, men ingen andre barn.

Finnes det noen skifter (f.eks.1870/71, 1830) evnt. andre kilder som kan bekrefte Karen Martheas tilhørighet til Svinåsen og eventuelt som datter til Kristoffer og Ingeborg?

Trond Øivindsson Lunde
Innlegg: 672
Registrert: 29. november 2004 kl. 21.22
Sted: OSLO

Re: Karen Marthea Kristoffersdatter - ca 1828 - 1870

Legg inn av Trond Øivindsson Lunde » 4. desember 2011 kl. 20.35

Johannes og Karen Marteas eldste datter Sina Karoline ble født på et Katterudeie 15 januar 1858, nr. 79
http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?i ... x_side=-71

Jeg mener det må være Katterudtoppen. Husmannen der var i 1865 Kristoffer Larsen
http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcen ... k=233#ovre


Sønnen Kristian døpt i Fenstad 18 desember 1864
Blant fadderne finner vi Andrine Kristoffersdatter Katterud Eie af Eidsvold og Kristoffer Larsen

http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?i ... x_side=-19

Kristoffer døde 26 januar 1870, navn på barna er ikke nevnt i dødsmeldinga

Marte Katrine døde 20 februar 1878.
http://arkivverket.no/URN:sk_read/27724/39/

Katterudtoppen kalles også Engertoppen

Johannes og Karen Martea var husmannsfolk på Flaen, Søstun Rud i Fenstad. Nes på Romerike bind I, s. 33.

http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcen ... rk=60#ovre

Jens Kristoffersen og Andrine Olsdatters sønn Gustav døpes 26 mars 1865. Blant fadderne finner vi Johannes Guldbrandsen Ruds Eie af Næss

http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?i ... x_side=-68

Jeg har plassert Karen Martea som eldste barn av Kristoffer og Marte Katrine, fulgt av Lars 1831, Andrea (også kalt Andrine) 1834, Jens 1837-1916 og Johan 1840-1893

dn21565
Innlegg: 42
Registrert: 18. oktober 2007 kl. 19.04
Sted: EIDSVOLL

Re: Karen Marthea Kristoffersdatter - ca 1828 - 1870

Legg inn av dn21565 » 11. desember 2011 kl. 21.00

Spennende at Karen Marthea kan være fra Engertoppen. Dette er et sted jeg kjenner godt. Faddere er viktige kilder i slektsskapssammenheng. Jeg visste om fadderne, men jeg så ikke sammenhengen.

Det må altså være en annen Karen Marthea jeg har funnet i Kommunikantprotokollene.

Vet noen noe mer om hennes foreldre og søsken? Finnes det noe skifte etter henne?

mvh Atle

Trond Øivindsson Lunde
Innlegg: 672
Registrert: 29. november 2004 kl. 21.22
Sted: OSLO

Re: Karen Marthea Kristoffersdatter - ca 1828 - 1870

Legg inn av Trond Øivindsson Lunde » 11. desember 2011 kl. 23.23

Nei, det må ikke være en annen Karen Martea du har funnet som komfirmert i kommunikantboka. Det kan utmerket godt være henne. Ikke uvanlig at husmannsbarn var i tjeneste før konfirmasjonsalder på den tida.
Intet skifte etter henne, men dødsmelding
http://arkivverket.no/URN:sk_read/27723/70/
Du har ikke de nødvendige tillatelsene for å vise filene som er tilknyttet dette innlegget.

gj20003
Innlegg: 24
Registrert: 18. september 2013 kl. 17.19
Sted: Sauda

Re: Karen Marthea Kristoffersdatter - ca 1828 - 1870

Legg inn av gj20003 » 3. august 2014 kl. 15.10

Dette var kjekt å lese :-) Dett er eldste søstra til min oldefar, Jens Kristoffersen,Engertoppen.


Jens Kristoffersen
Birthdate: September 30, 1837
Birthplace: Eidsvoll, Akershus, Norge
Death July 2., 1916
Immediate Family:
Son of Christoffer Larsson and Marthe Katrine Jensdatter
Husband of Andrea Olsdatter and Karen Andersen
Father of Gustav Jensen (Fosserud); Gudrun Jensdatter; Hagny Aurora Vilhelmine Trygg; Sigurd Jensen and Ragnhild Jensdatter
Brother of Andrine Christoffersdatter; Johan Christoffersen and Karen Larsdatter
Occupation: Snekker, Smed (Teknisk Geni), Smed
Managed by: Private User
Last Updated: October 21, 2012
View Complete Profile
view all
Immediate Family

Andrea Olsdatter
wife

Karen Andersen
wife

Gustav Jensen (Fosserud)
son

Gudrun Jensdatter
daughter

Hagny Aurora Vilhelmine Trygg
daughter

Sigurd Jensen
son

Ragnhild Jensdatter
daughter

Marthe Katrine Jensdatter
mother

Christoffer Larsson
father

Andrine Christoffersdatter
sister

Johan Christoffersen
brother

Karen Larsdatter
sibling
About Jens Kristoffersen
Han var like flink som snekker og smed. -Han gikk rundt på gardene og stelte de første landbruksmaskinene i Eidsvoll og tildels i Nes. - Som teknikere har både han og hans etterkommere satt spor etter seg, ikke bare i Eidsvoll, men videre utover.

I siste halvdel av 19. århundre tok det til å komme ladbruksmaskiner utover bygdene. - Der hvor man før hadde stått på låven og dengt kornbanda med sliul i de tidlige morgentimer, der kom det etterhvert ny dur av treskemaskinen, og ute på jordene avløste slåmaskinen de 4-5 karene som vanligvis hadde gått i skårslåtten. Masknalderen gjorde sitt inntog i jordbruket, selv om vi i dag syns det var i eskjedne former. Disse nye masknene trengte pass, ettersyn og av og til også reparasjon, Men noe verksted for slikt fantes det ikke før. I Eidsvolll var det en mann som skilte seg ut og overtok dette nye arbeidet. Det var Jens Engertoppen. Historien om ham er et interessant kapittel som vi ikke har råd til å la gå i glemmeboka. For hele hans livsløp vitner ikke bare om en ukuelig energi og vilje til å overvinne de mange vansker som tårnet seg opp for ham, men peker også at vi her også har en mann som ikke var noe mindre enn et teknisk geni. Riktig nok holder det på å trekke seg et glemselens slør over denne pionér. Men det bør ikke vår tid være bekjent av, hvor rastløs den enn er. Jens var født på Engertoppen 30. september 1837 av foreldrene Katrine Jensdatter og Kristoffer Larsen. Disse ryddet og bygde på Engertoppen som var husmansbruk under Katterud. Stedet ligger en halv times veg øst for Enger. Høyt og fritt med vidt utsyn over Eidsvoll. Det var ike så store jorbruket, De 12 målene som ble dyrket på den grunn jorda kunne knapt vinterfø to kyr.

Jens hadde et brennende interesse for teknikk, var både smed og snekker. Alt i ungdommen fikk han tømret opp et verksted på Engertoppen. Men da han var 22 år gammel, møtte denne livsfriske ungdommen sin første motgang. Han ble liggende med lammelse i ene foten, men hans energi overvant vanskene og han kom seg opp igjen. Riktig nok ville ikke foten lystre. Dette bøtte han på med å sette ei lærreim fra skoen og opp i bukselinningen. Så hendte det at han måtte dra i reima for å få foten på rett kjøl om den slo seg vrang.

Han ble gift tre ganger og hadde i alt 12 barn. Disse ble alle oppfostret på Engertoppen. Jens slo seg igjennom tross all motgang. I stillings medfør kom han til å farte mye omkring i bygdene, særlig i Eidsvol og Nes, for å reparere maskiner som var kommet i ulage.

Jens var en stor, sterk kar, tross den ustyrlige foten. Det fortelles at han ofte brukte smislegga som hammer, og dro opp gjenger så det luktet svidd. Han kunne også bære ei tung bør opp til Engertoppen. - Hendte det en enkelt gang at han traff en kranglefant, kunne han ta ham under armkroken, og der satt han som i en skruestikke til han måtte love å være snill gutt.

Bøhn på Frilseth hadde en av de første slåmasknene som var kommet til Eidsvoll i 1870n årene. Den slo ike godt, og da ble Jens hentet. Han undersøkte maskinen nøye, og til slutt hadde han funnet ut av feilen. "Å jo vevstakan ner nok for stutt" sa han. Jens tok veivstaken med bort i smia og tøyde den ut litt, og maskinen slo som den skulle.

På de tider var det store treskelag, således var det også på Eidsvol som gikk like fra Jøndal til Røkholt. De hadde et stort Hornsby treskeverk. En gang gikk slagvinn akselen tvert av på dette verket, og ingen trodde det gikk an å reparere den, slik påkjenning det er på denne akselen. Det ble sendt bud etter Jens, og han kom. "je får freste" sa han Æhanskjøtte den , og det bemerkelsesverdige var at aksingen holdt til treskeverket var utslitt.

"Je har skjøtt stoppenåla au, men det lønner seg itte" sa han en gang.

Til Olaf Jøndal gjorde han en smalslede, både treverket og nysølvbeslag på skjerm, fatning og bukken. Mens han holdt på med dette var Olaf med og hjalp ham i smia. En morgen gikk Olaf opp til Engertoppen kl 4. Da syntes han det puslet i smia alt. Det var mørkt og Olaf spurte "er det folk her"? "Å ja, det skulle jøssom vera det au" sa Jens, "Du har kanskje fyrstikker du" ? Joda , det hadde Olaf. "Hadde du itte kømmi nå, måtte je fløgi ner i Inngjerdinga og lånt varme", sa Jens, fo rvarmen hadde gått ut i smieavlen om natta.

Jens var den første maswkinisten på damptreskeverket som gikk på Østsida, og siden løste sønnene ham av etter tur. Jens ble opsøkt av bygdeflk som hadde ett eller annet de skulle ha reparert, ja selv folk fra Mesbergkroken spurte ofte etter vegen til engertoppen, dee skulle dit med børster å få stelt på.

Av barna etter Jens kan nevnes Gustav Jensen. Sammen med sin far fant han opp rivetinnmaskinen og forbedret den. I starten bleden drevet med håndkraft. Først stod den på Enger, men ble flyttet til Fosserud. Der hadde han både rivefabrikk, sag og høvleri. Gustav døde i 1932. Karl Jensen lagde treskeverk i modell etter Hornsbyverket. Aksel var på almenningssaga i Eidsvoll i mange år. Siden drev han sag og høvleri først i Solør og siden i Land. Kristoffer hadde både smie og karosserifabrikk i Strømmen, og Sigurd Jensen hadde karosserifabrikk ved Styri i Eidsvoll.

Sigurd Jensenn bodde på Engertoppen inntil 1921, men siden har det ikke bodd folk der.

Men når man ensom vandrer over Engertoppen en gang i blant, så ta hatten av. For denne skrinne jorda har fostret og fødd Jens Kristoffersen med hustru og 12 barn, - denne mannen var et teknisk geni. Og man kan trygt si at han og hans etterkommere har satt spor etter seg, særlig som teknikere, og det er ikke bare i Eidsvoll, men langt videre utover. (Eidsvold Blad) -------------------- Smed, Snedker Husmand med Jord

http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcen ... k=583#ovre

view all
Jens Kristoffersen Engertoppen's Timeline
1837
September 30, 1837
Birth of Jens
Eidsvoll, Akershus, Norge
1865
February 24, 1865
Age 27
Birth of Gustav Jensen (Fosserud)
Eidsvoll, Akershus, Norge
1887
January 5, 1887
Age 49
Birth of Gudrun Jensdatter
1890
April 13, 1890
Age 52
Birth of Hagny Aurora Vilhelmine Trygg
Eidsvoll, Akershus, Norway
1894
February 17, 1894
Age 56
Birth of Sigurd Jensen
Eidsvoll, Akershus, Norge
1899
April 7, 1899
Age 61
Birth of Ragnhild Jensdatter
Eidsvoll, Akershus, Norge
????
Marriage of Jens Kristoffersen to Karen Andersen
????
Marriage of Jens Kristoffersen to Andrea Olsdatter
????
Death of Jens
Genealogy Directory: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
© 2014 Geni.comAboutDirectorySurnameTermsPrivacyBlogWikiWorld Family TreeHelpFollow UsBe a Fan
English (US) eesti Svenska Español (España) Français עברית Norsk (bokmål) dansk Nederlands Deutsch »

Gudrun Jensdatter
Birth: January 5, 1887
Managed by: Private User

Daughter of Jens Kristoffersen Engertoppen and Karen Andersen
Wife of Lars Håkonsen
Mother of Harald Larsen; Klara Larsen; Gunnar Larsen and Lovise Larsen
Sister of Gustav Jensen (Fosserud); Hagny Aurora Vilhelmine Trygg; Sigurd Jensen and Ragnhild Jensdatter
Try Geni Pro for Free!

Svar

Gå tilbake til «Eidsvoll»