Beit og Birrithe er jo et godt eksempel på hvordan ulike måter å skrive navn på kan variere mellom folketellinger og kirkebøker, og internt innen de samme. Dette har nok ikke noe å gjøre om navnet var norsk eller samisk. Den som holdt i penna for å føre inn i kirkeboka eller i folketellinger, hadde også makt til å bestemme hvordan navn skulle skrives. Her kan du lese om navnelovens utvikling:
http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok ... ?id=376517
En del norske navn har sine samiske varianter: Knut=Nutte, Paul=Pava, Sigrid=Sigga, Karen=Kate, John=Jovvo, Jovna, Nils=Nilas/Nejla (sørsamisk), Per=Piera, Piere, Petar, Kristine=Risten, Ragnhild=Ravdna - eller varianter av dette. Det er mange flere eksempler. Det var ingen "autoriserte" skrivemåter på navnene, det gjalt både på norsk og samisk, derfor er det en del variasjoner. I mi slekt har jeg funnet at noen ganger kan barn være døpt med en samisk variant av navnet, men går helt eller delvis over til den norske varianten senere, eller omvendt. I de fleste tilfellene er det likevel greit å finne ut av det, fordi de som skrev i kirkeboka var norske og skrev inn den norske varianten av navnet, trolig noe man ble enige om der og da. En av mine tippoldemødre var døpt Syneve, men navnet hennes ble skrevet på ulike måter når man følger henne i kildene gjennom livet: Synnev, Synneve, Susana, Susanne, Synnøve, Synnel, Synnøv, Sonnasj. Det er uten tvil samme person.
Jeg vet ikke hvilken tidsepoke du leter i, men regner med at du er et stykke bakover i tid.
Foreslår at du leter videre slik du har begynt, men utvid leteområdet. Dersom du er av ei samisk slekt fra Vesterrålen, må du kanskje også lete over det meste av nordre Nordland og søndre Troms. Samene var ganske mobile. Jo lenger bakover i tid, dess færre funn.
Både i kirkebøker og folketelloing var etnisitet anmerket. Enten med "lap" alene, eller som forstavelse, "lf" = lappefolk, "f" eller "fin" = oftest sjøsame, i de eldste kildene kan du finne "Fjæld-Find", . Men det er ikke absolutt, da betegnelsene også ser ut til å ha noe med sosial status, geografi e.l å gjøre, etter det jeg har erfart. Dvs f eks at søsken kan ha forskjellig etnisk markør, eller mangle slik markør som etnisk norske.
Dersom et samisk slektsnavn skulle dukke opp, vil du få en fin tråd å følge. Navnet kan være brukt som "kallenavn", gjerne foran fornavnet. Slikt kan man finne i f.eks bygdebøker eller andre historiske kilder. Finner du noe slikt, kan det være lurt å forsøke å finne ut om det er et samisk slektsnavn. Men i det området du leter på, så var det ikke så vanlig at samiske navn ble dokumentert i de vanligste kildene. I Nord-Troms og Finnmark var det annerledes.
Hvis du kjenner til slekt i Sverige, så kjenner du kanskje også til Rötter, hjemmesiden til svensk slektsforskningsforbund:
http://www.rotter.se/
Det er en del bra kilder i Sverige, om du har navn å starte med.
Håper dette kan være til noe hjelp
Ragnhild Lien