Søre Åse -- den ukjente Brita Monsd. Vikne, født 1713

Moderator: MOD_Hordaland

Svar
Odd Roar Aalborg
Innlegg: 604
Registrert: 4. desember 2004 kl. 11.01
Sted: LONEVÅG

Søre Åse -- den ukjente Brita Monsd. Vikne, født 1713

Legg inn av Odd Roar Aalborg » 21. november 2009 kl. 16.01

Opphavsrett til nye data i dette temaet: Odd Roar Aalborg:


Til orientering for granskere av slekter i Lindås og på Osterøy vil jeg nevne følgende:

I sin svært innholdsrike bok "Alenfit I" sier Nils Hjelmtveit følgende på s. 890 der ekteparet Jon Nilssen Havrå og Brita Monsd. "Vikne" på SØRE ÅSE omtales:

--Jon var 1734 blitt g.m. Brita Monsd. Vikne f. 1713 d. 1783. (Kven ho var datter av er ukjent, men ho har truleg og vore av same ætta).--

Jon Havrå er oldebarn av Mons Bastesen Vikne, ganske opplagt en (eldste?) sønn av lensmann Baste (ant. Magnesen) Kilen i Lindås (og bror av Ole, Erik, Amund og kanskje enda en Ole Bastesen), som før han flytter nordover dit er eier av gården Remme ved Alverstrømmen, som i 1590 har tingstue. Baste arver gjerne Remme fra den tidligere eieren Magne, som da helst er faren. (Siden Magne Bergås i 1570 er lensmann i Alenfit, og Baste Magnesen? Remme litt senere har samme oppgaven i Lindås, så kan en jo også tenke seg muligheten av at Magne Bergås kan være identisk med Magne Remme. Om så skulle være, kan Baste Kilen muligens være en bror av lensmann Hallstein M.(agnesen?) Hopland i Alenfit, siden dette vervet rundt i landet i stor grad nedarves i en og samme familie. Dette er imidlertid ganske usikkert.)

Pussig nok så har ikke Skogseth fått med Mons Bastesen Vikne i omtalen av Keilo i sitt nyutkomne bind 4 av Lindåsboka, men forholdet fremgår av patronymet i kombinasjon med at at Mons Vikne i 1646 eier halve søre Åse, mens Ole Bastesen Hundvin og Ole Bastesen Fiskeset har hver sin kvartdel. (Alenfit I s. 887.) Det skulle heller ikke forundre meg om Baste Monsen på Havrå er en (eldste?) sønn av Mons Bastesen Vikne. (i så fall kan Ole Monssen på samme Havrå også tenkes å være sønn av Mons Bastesen, siden Ole Havrås sønnesønn er gift med datteren til Lars Vikne. Mons Bastesen ser jo ut til å ha to brødre Ole, så det navnet kan godt være gitt til en sønn.) Den etterfølgende Askild Vikne kalles både Monssen og Larssen, så han er enten sønn eller svigersønn av Mons. Eiendomsarv kan kanskje oppklare dette?

I den digitaliserte kirkeboken for Haus i DA har jeg kun funnet to aktuelle Brita Monsd. født i tiden rundt 1713, den ene på søre Veset og den andre på Øvre Mjelde i Haus. Hausboka forteller at Brita Veset dør alt i 1714, men uansett viser kryssende fadderforbindelser mellom Øvre Mjelde og Vikne at foreldrene til Brita Monsd. på søre Åse nok er Mons Nilssen og Marta Olsd. på Øvre Mjelde i perioden fra 1690 og utover mot 1720. Hausboka påstår at ingen av disse er registrert døde i Haus, men det er mye som tyder på at de er identiske med Mons Nilssen som dør på Vikne i 1746 (82 år gammel) og Marta Olsd., som dør på samme Vikne i 1750 (78 år gammel). Jeg regner med at de da bor der som kårfolk hos datteren Brita, som ifølge Alenfitboka holder til på Vikne inntil 1754.

Ved bryllupet jonsokdag 1734 heter brudgommen Jon Nilssen Åsheim, så han er vel da gjerne i tjeneste på Haus-Åsheim like ovenfor Vikne (hvis det ikke er Tunes-Åsheim, som heller ikke er langt unna). Bruden er ikke nevnt med etternavn. Jon er "U.K.S.", som vel betyr ungkar og soldat. Ekteskapet inngås "ved sessionens bevilling af 13. april 1734".

Britas søster Kari er gift i Indre Arna (med etterslekten på Vedå og Tjelland i Gjerstad) og broren Mons i Fana. Han bygsler der i 1730 hele Fantoft og kjøper gården i 1742, men selger den igjen i 1743 og flytter bort. (Fana bygdebok 4 s. 79.)

Hausboka kjenner ikke opphavet til Mons Nilssen og Marta Olsd. på Øvre Mjelde, men diverse fadderforbindelser hos Britas foreldre antyder at hun kan være i ikke altfor fjern slekt med sin mann (som vanlig er på den tid, særlig i ætter som eier litt jord). Hvis hun i likhet med sin ektefelle har en forbindelse til Vikne, er det ikke utenkelig at Britas morfar kan være Ole Askildsen Vikne (nevnt som 20 og 24 år i to oppføringer i manntallet 1663-66). Ole er bror av morfaren til Britas ektemann, altså Jon Nilssen, som er sønn av Marta Larsd. Vikne på Havrå. Ole Askildsen flytter bort fra Haus, uvisst hvor hen. (På søndre Haugland på Askøy bor en Ole Askildsen i 1701, da 60 år, som passer bra med Ole A. Vikne, men om det er han vet jeg ikke. Det virker for øvrig ikke som om mengden av folk som heter akkurat dette er spesielt stor i strøket på den tid.)

Etterslekten etter det aktuelle paret på Åse er etter hvert blitt ganske stor. "Min" gren av dette går via Burkeland, Hauge og Børtveit på Osterøy. På Børtveit er to (eneggede?) tvillingsøstre av slekten gift med hver sin nabo Johannes Olsen!
Sist redigert av Odd Roar Aalborg den 23. juli 2012 kl. 9.32, redigert 6 ganger totalt.

Odd Roar Aalborg
Innlegg: 604
Registrert: 4. desember 2004 kl. 11.01
Sted: LONEVÅG

Re: Søre Åse -- den ukjente Brita Monsd. Vikne, født 1713

Legg inn av Odd Roar Aalborg » 22. november 2009 kl. 13.11

Flere faddere er gjengangere på Øvre Mjelde og Vikne. Særlig hyppig er Haldor Vikne innom familien på Øvre Mjelde:

Hos Mons Nilssen og Marta Olsd. er Haldor Larssen Vikne første, andre eller tredje fadder hele åtte ganger (1692, 1695, 1698, 1699, 1702. 1705, 1708 og 1711). Bare når Brita Monsd. døpes i 1713 er han ikke med. Da er lensmann Johannes Mjelde og dennes sønn Johannes (senere på Askeland) første og andre fadder, mens de øvrige er fra Tunes, Vikne og Midtre Mjelde. (Også Halvard Nilssen Øvre Mjelde er fadder et par ganger før sin død i 1696. Han er for gammel til å være evt. bror av barnefaren.)

Haldor Larssen Vikne er en eldre bror av Marta Larsd. på Havrå, som er mor til Brita Monsd. sin ektemann, så dette tyder jo absolutt på at ektefellene her på et eller annet vis er i noenlunde nær slekt, som Alenfitboka nevner som sannsynlig. Interessant er det også at en av sønnene til Jon og Brita får navnet Haldor (i 1744, han bor senere på Bergfjord). Tvillingbroren kalles Ole. Dette er andre gang paret får sønner. Siden ingen av ektefellene ætter nært fra en Haldor, er det nok helst Haldor Vikne (død 1638) som da kalles opp. Navnet later til å være populært også hos to av Jons halvbrødre, da både Nils Anderssen og Ole Anderssen, begge bosatt på Havrå, har hver sin sønn Haldor.
Sist redigert av Odd Roar Aalborg den 25. november 2009 kl. 17.51, redigert 1 gang totalt.

Odd Roar Aalborg
Innlegg: 604
Registrert: 4. desember 2004 kl. 11.01
Sted: LONEVÅG

Re: Søre Åse -- den ukjente Brita Monsd. Vikne, født 1713

Legg inn av Odd Roar Aalborg » 23. november 2009 kl. 17.58

Jon Nilssen Havrå arver en del av søre Åse. I 1754 kjøper han resten av bruket av andre arvinger av Remme / Kilen-slekten på Vikne. Det er Ingeborg Monsd. Vikne (kusine av Jon), Hilda Larsd. Vikne på Kvisti (kusine av Jons mor) og en Brita Monsd., som skal være gift med Johannes Mikkelsen på Seim i Arna. Det sistnevnte paret har jeg ikke funnet nevnt i Hausboka og noe giftermål mellom disse er heller ikke å finne i DA's digitale kirkebok for Haus. Johannes Mikkelsen Blom d.y. er bruker på Seim (senere på Mjeldheim), men senere enn 1754, og han er heller ikke gift med noen Brita Monsd. Den eldre broren Johannes Mikkelsen d.e. på Askeland og Kirke-Bruvik har heller ingen Brita Monsd. som kone. Dertil har Mikkel Takvam på Seim en sønn Johannes, men han lever kun få år og vil uansett være for ung i 1754. På Vatle finnes Johannes Mikkelsen Takvam, men heller ikke han har noen kone med navnet Brita Monsd. Det samme gjelder for Johannes Mikkelsen Halland i Gjerstad. Flere mulige Johannes ser det ikke ut til å være i Haus.

Forutsatt at skjøtet på søre Åse er riktig sitert i Alenfit I s. 890 er det dermed nokså uvisst hvem den tredje selgeren i 1754 er, altså "Johannes Mikkelsen Seim (i Arna) på sin hustru Brita Monsd. sitt vegne", men denne Brita er nok også på et eller annet vis en ætling av Mons Bastesen Kilen på Vikne.
Sist redigert av Odd Roar Aalborg den 25. november 2009 kl. 17.50, redigert 1 gang totalt.

Odd Roar Aalborg
Innlegg: 604
Registrert: 4. desember 2004 kl. 11.01
Sted: LONEVÅG

Re: Søre Åse -- den ukjente Brita Monsd. Vikne, født 1713

Legg inn av Odd Roar Aalborg » 24. november 2009 kl. 8.44

"Ostringar på tinget" II s. 104 forteller om forholdene på Øvre Mjelde i 1713, da det 23. mai holdes åstedsrett over hele gården. Mons Nilssen (da 50 år i henhold til f.t. 1701) og Johannes Johannessen (da 28 år) har felles hus på ene bruket. Sistnevnte (som vel må være lensmannssønnen, siden ingen andre med dette navnet på den tid har tilhold på Øvre Mjelde) bor senere på nordre Askeland og etterfølger sin far på Øvre Mjelde som lensmann i Mjelde skiprede.

Registreringen finnes her under pkt. 1713:53 -- http://digitalarkivet.uib.no/sab/Tgb33bnhl.htm

Under åstedsretten på Valestrand i 1714 (på den senere Bullagarden, der den ene av to brukere er Jens Larssen Kartveit fra Radøy, først prestetjener, senere skysskaffer, til sist bosatt på Anntun, han er for øvrig også mitt opphav) opptrer Mons Øvre Mjelde som en av seks edsvorne menn sammen med sine naboer, lensmann Johannes Øvre Mjelde og dennes sønn Johannes. (Det må vel være "herværende" Mons Nilssen, ikke den mye eldre Mons Nilssen Øvre Mjelde, født 1628, som i tid ikke kan være bestefar til den yngre.) Dertil er Mons Øvre Mjelde en av fire takseringsmenn fra Mjelde sokn for dagskatten 1715, og han er vitne i en æreskjellingssak i Haus 1715, som gjelder et medlem av familien Hjermann..

Under vårtinget for Mjelde 13. mars 1709 møter Mons Øvre Mjelde i stedet for lagrettemann Nils (Fabiansen) Midtre Mjelde, som er for svak til å delta.

Det finnes muligens mer om Mons i tingboken, jeg har ikke lest hele.

Odd Roar Aalborg
Innlegg: 604
Registrert: 4. desember 2004 kl. 11.01
Sted: LONEVÅG

Re: Søre Åse -- den ukjente Brita Monsd. Vikne, født 1713

Legg inn av Odd Roar Aalborg » 26. november 2009 kl. 9.14

Rettingslisten foran i Hausbokas Arnabind forteller litt mer om hvem som eier søre Åse:

Mons Bastesen Vikne eier halvdelen (dvs. ene bruket) 1646-50.

Askild Larssen Vikne eier samme parten 1652-75.

Lars (Gabrielsen) Risnes (g.m. Sigrid Askildsd. Vikne) eier sammen med Mons Larssen Vikne halve søre Åse.

Haldor Larssen Vikne eier en kvartdel av søre Åse.

Disse delene må kun gjelde bruk I, siden hele bruk II eies av andre, som overtar disse partene etter Ole Bastesen Hundvin og Ole Bastesen Fiskeset

Lars Risnes er svigersønn av Askild Vikne og inngiftet onkel til brødrene Mons og Haldor. Alle disse bor på Vikne.
Sist redigert av Odd Roar Aalborg den 26. november 2009 kl. 10.25, redigert 1 gang totalt.

Odd Roar Aalborg
Innlegg: 604
Registrert: 4. desember 2004 kl. 11.01
Sted: LONEVÅG

Re: Søre Åse -- den ukjente Brita Monsd. Vikne, født 1713

Legg inn av Odd Roar Aalborg » 26. november 2009 kl. 9.40

Det er nokså uvisst hvem Mons Nilssen på Øvre Mjelde og Vikne, 38 år i 1701 og 82 år i 1746, egentlig er:

En mulighet er Mons Nilssen Vaksdal, som ikke er plassert i voksen alder i Vaksdalboka og som er bror av Anders Nilssen Vaksdal. Sistnevnte er fra 1714 gift med enken Marta Larsd. Vikne på Havrå og dermed stefar til Jon Nilssen Havrå. Siden Anders ennå lever i 1734 når Jon gifter seg, blir han også "svigerfar" til Brita Monsd. Øvre Mjelde. Mons Nilssen Vaksdal er 10 år i tellingen 1663-66, mens Mons Nilssen på Øvre Mjelde og Vikne later til å være rundt 7 år yngre enn det. Men slike avvik er det jo ganske mange av i tellingene. Mons og Anders Nilssen Vaksdal er sønnesønner av Mons Nilssen Vaksdal, som er kirkeverge for Bruvik og flere ganger lagrettemann. Miljømessig passer det bra med Remme / Kilen-folket på Vikne.

På Øvre Mjeldes nabogård Vin(d)ås finnes en Mons "Anderssen", født 1663, oppført som stesønn av Nils Olsen, som imidlertid får en egen sønn kort tid etter (i 1665).

Utenom disse finnes et fåtall Mons Nilssen i passende alder i området Arna / Åsane / Alversund, dvs. at de kun er få år gamle i tellingen 1663-66. Mons Nilssen Espeland (6 år) i Arna er ikke den rette, han bor senere i Fana. De to Mons Nilssen som finnes nevnt i Alenfit er heller ikke aktuelle, selv om han på nedre Tveiten personmiljømessig ikke er så langt unna folket på søre Åse og Vikne. Også Mons Nilssen Blindheim i Åsane er "sjekket ut av saken", mens Mons Nilssen Tellevik (f. 1659) ikke er kjent videre der etter 1666.

Svar

Gå tilbake til «Lindås»