Først en del forklaringer og henvisninger
I emnet under Halsa Settemsøra, Elling Arntsen og Anne Eilertsdatter, - opphav? har Kjell Fredly den 17. november i år dette innlegget der han viser til flere skifter.
Utgangspunktet er Arnt Larsen Lia (Tingvollia) som var gift med Berit Eriksdatter fra Indre Volem (Vullum) Tingvollboka bind 2, side 360-361 (lenke til digitalisert utgave av boka). Opphavet til Arnt og Berit står ikke nevnt der.
Arnt Larsen ble formynder da svogeren hans i Betna, Jon Eilertsen, døde i 1733. Se lenke til skifte i den andre debatten, men også her, på side 644 helt i høyre kolonne der formynderne blir oppnevnt i dette skiftet. Da kalles han for Arnt Larsen Reiten. I skiftet som Kjell henviser til fra Tingvollia etter Berit Eriksdatter ble en av formynderne Bård Larsen Bele. Alle de andre formynderne var fra slekta til Berit Eriksdatter, og vi har antatt at Bård kan ha vært broren til Arnt Larsen Lia/Reiten.
Bård står omtalt under Oppistua Bele i Åsskardboka (gamle utgave) side 305 (lenke til digitalisert utgave). I den nye utgaven av Åsskardboka (1987), står det de samme opplysningene på side 306. I dette skiftet etter kona til Bård, Magnild Nilsdatter, som Hyldbakk refererer til, starter det på side 1031 i Skifteprotokoll 7, 1731-1736. Formynderne står nesten nederst på side 1032; Ole Baklia, Arnt Reiten og faren sjøl. Og bare 6 år seinere, 11. november 1741, var det skifte etter svigersønnen til Bård, Steinar Steinarsen, på Bele. Og der krevde Arnt Reiten utestående midler for sin myndling Berit Bårdsdatter: I høyre kolonne på folio 485b, skifteprotokoll 9, 1741-1746.
Om Baklia i Åsskardboka (gamle utgave) side 348 (lenke til digitalisert utgave). I den nye utgaven av Åsskardboka (1987), står det de samme opplysningene på side 346. Der står det bare at Lars Kolbjørnson eller Beraugson hadde sønnene Steinar i 1691 og Arnt i 1693. Ingen Bård. Kolbjørnsen som farsnavn på Lars må være feil. Han står ellers som Bårdsen eller varianter av det navnet. (Barugsen, Beraugsen osv.)
I Manntallet 1701, side 24 for Nordmøre fogderi, Brøske tinglag står Baglie litt under midta. Brukaren heter Laurids Barugs. og sønnene står som Steinar og Arnt med de samme opplysningene som i bygdeboka. Litt lenger oppe på sida, under Garte, står tjenestekaren Baard Laures. 14.
Jeg har leita gjennom Brøske, Gagnat og Halse tinglag i 1701-manntallet, og dette er de eneste jeg finner av Arnt og Bård Larssønner som passer i alder. Burde sjølsagt også ha sjekket Surnadal, men jeg stoppet da jeg fant dem...

Og siden farens farsnavn var Beraugson i følge Hyldbakk, og Barugsen i 1701-manntallet, er det naturlig at han får en sønn Bård, siden dette er eldre navnevarianter av Bård.
I 1665-manntallet, datert 26. januar 1665, side 39, gard nummer 86 står Lars Baarsen som 10 år gammel, og det stemmer bra med alderen i 1701-manntallet, 48 år gammel.
---------
Da har jeg kommet med flere indisier, på at Bård Larsen Bele og Arnt Larsen Reiten/Tingvollia var brødre. Det er spesielt formynderskapet til hverandres barn som gjør at jeg tror de var brødre. Og siden guttenavnene i Baklia passer med disse to sine, og også en formynder til et av barna til Bård var fra Baklia, mener jeg det er grunn til å anta at de kan ha kommet derifra.
Er det noen som har kommentarer, forslag eller andre idéer til opphav på dem? Eller andre kilder som bekrefter dette?
Jeg har heller ikke funnet Arnt Larsen på Reiten, og det er også Reiten-garder i Tingvoll, ikke bare i Halsa. Men kildene som er lagt ut fra 1730-tallet for Nordmøre er ikke mange, og de kildene jeg sjøl har fotografert i Statsarkivet og Riksarkivet, er det heller ikke mye hjelp i.