I-M223 er sannsynligvis omtrent like gammel som den mer tallrike haplogruppen I1. Både I1 og I2 har et felles opphav, men disse to grenene av haplogruppe I har fulgt ulike veier på sin vandring gjennom Europa.
Som bildet under viser har I-M223 fått sitt tyngdepunkt nord i Tyskland og Polen. I Norgesprosjektet er det i dag 20 menn med haplogruppe I-M223 eller en undergruppe av denne. Det er ikke mange, men denne gruppen er interessant nok. Et viktig spørsmål er hva vi kan finne ut av med hensyn til når forskjellige grupper har kommet til Norge, og hvor fra.
Et eksempel er undergruppen I-M284 som i hovedsak finnes i Storbritannia. De som har kommet til Norge med denne markøren har sannsynligvis kommet over Nordsjøen som håndverkere, handelsmenn eller kanskje i forbindelse med vikingtokt.
Har du testet deg hos Family Tree DNA og er klassifisert som I2b1 bør du melde deg inn prosjektet I-M223 i tillegg til Norgesprosjektet. Da bidrar du til at denne haplogruppen kan deles opp i mindre grupper, og du kan være med på å lete etter nye markører som kan brukes i slektsforskning.
Det er kun tre deltagere i Norgesprosjektet med haplogruppe I2b1 som ikke er med i prosjektet I-M223. Dere er herved oppfordret til å melde dere inn.
15. juli 2012 - Rettelse: Det er kun én deltager i Norgesprosjektet med haplogruppe I2b1 som ikke er med i prosjektet I-M223. det kaller jeg god respons.

En annen liten detalj er at det er i hovedsak I-M223 som er representert i Norge. Vi har én deltager som høyst sannsynligvis er I-L39 (som FTDNA ville kalt I2b2).