Else B. Rustad skrev:Det kommner jo an på hvordan man definerer begrepet kilde.
En kilde er (etter min oppfatning) det stedet hvor du har funnet opplysning(er).
Altså må også FS, Dis-treff osv. betegnes som kilder, på lik linje med muntlige kilder. Først etterpå kommer diskusjonen om hvorvidt en kilde er pålitelig, upålitelig, tvilsom mm.
Mvh
Else B.
DIStreff kan sies å være kilde for et spor å forske på, men det er en fjerdehåndskilde hvor det har skjedd en betydelig maskinell tolking av bl.a. stedsnavn, noe som fort kan lede en på feil villspor, og man må ha i mente at når det ikke står uttrykkelig en f. foran eller en d. foran årstallet, så er det hverken snakk om født eller død som er trukket ut, men f.eks. sted for emigrasjon, konfirmasjon, giftemål eller hva som helst som registrator har funnet om vedkommende.
Og stedsnavnet kan være totalt misvisende. Regelen "Garbage in - Garbage out" gjelder til fulle. Registrerer registrator kun gårdsnavn som sted for begivenheter i personenes liv kan det bli mange fornøyelige forvrenginger ut av det. I hvertfall hvis gårdsnavnet er navn på et sokn, kommune i Norge, Sverige, Danmark, Finnland eller på Færøyene, eller et township eller county i USA.
F.eks. vil født 1769 i Sogn bli godtatt, selv om Sogn er et distrikt eller fogderi i og med township Sogn finnes i Goodhue i Minnesota, og man får "ny slekt" der.
Men, hvis andre også registrerer samme årstall og Sogn som sted, så vil disse få match med en og samme person, og hensikten med DIStreff er oppnådd. Selv om sted hvor vedkommende skulle ha bodd er komplett feil.
Sogn og No i Hind i Ringkøbing amt er så vanlig forvrening av GEDtreff viser disse i eget tre under bearbeidingen. Sandøy bør vel også bli varslet, (et sokn på Færøyene)
Tips. Les nøye gjennom listen over godkjente stedsnavn etter kjøring. Ikke alle godkjente stedsnavn er strengt tatt reelle, men er feiltolkinger fordi man ikke har vært nøye nok ved registrering av stedsnavna.