Meddelelse til barnefaren - finnes det protokoll på disse?

Moderatorer: MOD_Slektsfaglig, MOD_Kildereg

Svar
21302
Innlegg: 34
Registrert: 9. april 2007 kl. 23.20
Sted: RÅDAL

Meddelelse til barnefaren - finnes det protokoll på disse?

Legg inn av 21302 » 24. juni 2008 kl. 23.50

Jeg jobber med å finne sleksforholdene til en slektning som ble født utenfor ekteskapet.
I kirkeboken er det gjort en merknad hvor det står :"meddelt barnefaderen" også er det angitt dato for dagen etter dåpen. Dette gjelder en dåp i 1900.

Er det noen som vet hvordan disse meddelelsene til barnefaren ble gjort på denne tiden og om det finnes noen protokoll over dem som det går an å lete i?

Tore Kristiansen
Innlegg: 4271
Registrert: 18. november 2004 kl. 9.47
Sted: KRISTIANSUND N

Re: Meddelelse til barnefaren - finnes det protokoll på diss

Legg inn av Tore Kristiansen » 25. juni 2008 kl. 11.22

Barnefaren måtte betale barnebidrag. Det har vært bidragsplikt i Norge siden de gamle landslovene i middelalderen, men i tidligere tider ble slike saker ofte avgjort lokalt, og det finnes lite (iingen) papirer på det i dag. På 1800-tallet er det bedre og etter 1891 da det ble innført resolusjonsrett for amtmennene for bidragssaker, vil du nok finne at alle (nesten) saker om barnebidrag gikk gjennom amtmennene.

Min erfaring er at det var amtmannen i det amtet hvor barnefaren bodde, som gjorde vedtak om barnebidrag, og da må du i fylkesmannens arkiv for det fylket. (Du må nok til et statsarkiv.) Hvis arkivet var emneregistrert, vil du finne at amtmannen hadde resolusjonsprotokoller, eller kanskje til og med egne bidragsprotokoller, og der vil du finne vedtaket om barnebidrag.

I Møre og Romsdal (den gangen Romsdal amt) står det navn på barnet, navn på mora og faren samt hvor mye barnefaren skulle bidra med. Jeg legger ved et utdrag fra ei side fra resolusjonsprotokollen for Romsdals amt for 1892. (Jeg har selv stått og fotografert disse sidene på statsarkivets lesesal.)

I resolusjonsprotokollen for Romdals amt; fra 1897 får de egne bidragsprotokoller, er det henvist til et journalnummer i journalen for innkommende brev. Der er saken omtalt, og på samme nummer i innkommende brev, vil det kanskje være et brev fra fogden som omtaler saken.

Jeg fikk bl.a. mange opplysninger om mine tippoldeforeldre ved å lese hva fogden hadde skrevet. Hvis futearkivet er bevart, kan du jo se om det står noen brev der; det samme i prestearkivet. Du må uansett til statsarkivet for å sjekke dette. :)
Du har ikke de nødvendige tillatelsene for å vise filene som er tilknyttet dette innlegget.
:) Tore

21302
Innlegg: 34
Registrert: 9. april 2007 kl. 23.20
Sted: RÅDAL

Re: Meddelelse til barnefaren - finnes det protokoll på diss

Legg inn av 21302 » 4. juli 2008 kl. 0.16

Tusen takk for kjempeflott informasjon !

Svar

Gå tilbake til «Kilder og metode»