INFO: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Moderator: MOD_DNA

Svar
Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

INFO: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av Anne M. Berge » 21. oktober 2010 kl. 22.35

Mange lurer på hva det betyr når man får resultatene fra mitokondrietester, og mange lurer på hvilke tester man skal ta.

EDIT: Her er lenke til Norgesprosjektet DNAs nettsider om mtDNA som har grunnleggende og viktig informasjon, og som anbefales lest for å få forståelse for hvordan slik testing kan brukes.

En mtDNA-test for slekt brukes hovedsaklig for å finne treff blant andre som har nesten identisk mtDNA (fullsekvens-test FMS anbefales) og som man dermed vil ha en felles ane med i direkte morslinje. Dette kan brukes til å teste flere personer med samme stammor i direkte morslinje (gjennom bare kvinner bakover), og kontrollere at slektsforskningen stemmer. Ved å teste flere personer med direkte morslinje fra samme stammor får man verifisert slektsforskningen.


****
Her skal jeg prøve gi en liten oversikt.

Testtyper for mt-DNA

Det fins mange forskjellige mitokondrietester på markedet, og hovedforskjellen er hvor mye de tester. Mitokondriet består av 16569 basepar, og det varierer hvilke av disse som analyseres.

* HVR1: basepar nr 16001-16569
* HVR1 + HVR2: basepar nr 00001-00574 og 16001-16569
* Full Genome Sequence (FGS) - alle 16569 basepar på mitokondriet

Kjente selskaper tilbyr
FTDNA
mtDNAplus HVR1+2 $59
mtFullSequence (FGS) dvs hele genomet $199
(se også etter salgspriser og kampanjer)

23andMe
mt-DNA haplogruppe-bestemmelse gjennom analyse av SNPs som del av Ancestry test $99
Man får ingen direkte oversikt til å sammenligne treff med andre brukere


Treff og resultater

Om man får treff på HVR, dvs at en annen person har identisk HVR som deg, betyr dette at:
* felles ane kan være flere tusen år tilbake
* man har i utgangspunktet bare etablert at man nedstammer fra samme stammor – en av åtte-ni ”klaner” i Europa

Om man får tilfeldig treff via FGS, dvs at en annen person har helt identisk mitokondrium med deg:
* felles ane kan være alt fra nylig til 1000 år tilbake
* man har etablert undergruppe av haplogruppe og får vite mer om etnisk og geografisk opprinnelse – her skjer det forskning og oppdateringer kontinuerlig

Oppsummert kan man si at
* FGS-tester er normalt det som kreves for å finne treff som er relevante innen tidsrammen for slektsgransking
* Forskjellige haplogrupper gir svært forskjellige resultater og antall treff, så man kan starte med en mindre test (HVR1 eller HVR1+2) for å se om man vil ha nytte av en FGS

Mer informasjon

På nettsidene til Norgesprosjektet på FTDNA kan man se HVR1 og HVR2-resultater for medlemmer som har norsk morslinje.

Informasjonsvideoen til SMGF om mitokondrielt DNA.

FTDNA info om mt-DNA på engelsk Q&A
Sist redigert av Anne M. Berge den 27. november 2014 kl. 22.51, redigert 4 ganger totalt.

Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

Re: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av Anne M. Berge » 21. oktober 2010 kl. 22.59

Jeg har et treff for to FGS-tester, der begge morslinjer havner i et lite område på Sunnmøre på 1600-tallet.

Den ene personen har som sin eldste kjente ane i direkte morslinje Anne Knudsdotter (død 1763) gift med Iver Nilsson Holt i Stordal. Jeg fikk bl a hjelp til å finne henne ved hjelp av denne tråden om Stordal på Sunnmøre.

Den andre personens eldste kjente ane i direkte morslinje er Maren Sjursdotter (ca 1653-1708), gift med Sæmund Larsen på Stavset, Skodje.

FGS-testen viser identisk mitokondrie-DNA for etterkommere av disse i direkte morslinje.

Disse to må altså ha vært ganske nært i slekt gjennom direkte morslinje (antatt at granskingen så langt basert på digitalarkivet og bygdebøker er korrekt) - kanskje innen få generasjoner, type tante/niese eller grandtante/grandniese.

Her vil det være svært interessant å finne ut mer om mulig, så en etterlysning blir lagt inn under kategori Sunnmøre.

Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

Re: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av Anne M. Berge » 23. oktober 2010 kl. 14.16

Enkle mt-DNA tester HVR1 og treff

Det er svært mange som starter med den enkleste mitokondrietesten, f eks fra Genographic Project, som er en HVR1-test.

I Europa vil omtrent 50 % av befolkningen tilhøre den store haplogruppe H. Dersom man gjennom en HVR1-test får H som resultat, vil man ofte ha over 1000 treff med andre europeere, og det man har funnet ut er egentlig "bare" at man har samme stammor for flere tusen år siden som alle disse andre.

Haplogruppe H består av svært mange undergrupper, og for noen av disse har man kjennskap til et mye mer spesifikt etnisk/geografisk opphav og hvor denne kan ha oppstått. For dem som kommer ut med H som resultat er det derfor en god del mer informasjon å hente på å oppgradere testen. Som oftest må man oppgradere til FGS-test for å få alle data, men det fins også egne tester for å bestemme nok antall SNPs (basepar) til å finne undergruppe.

Andre som kun har en HVR1-test vil kanskje havne i en mer sjelden haplogruppe og bare ha et lite antall treff. For et slikt resultat er det dermed ikke så mye mer informasjon å hente ved å oppgradere testen - man får kanskje ingen treff på HVR1 + 2, eller for FGS-testen. I slike tilfeller kan man vente med oppgradering, og heller forsøke andre tester, eller teste andre grener i slektstreet/andre familiemedlemmer først.

Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

Re: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av Anne M. Berge » 12. desember 2010 kl. 13.54

Direct Maternal Ancestor - eldste kjente ane i direkte morslinje

Dette synes å være litt vanskelig å forstå for en del av dem som tester seg, trolig fordi de blander sammen informasjon med det som har vært sagt om Y-DNA og direkte farslinjer.

I tillegg er det helt klart at dersom opplysningene om eldste kjente ane i direkte fars- eller morslinje skal ha verdi, er man avhengig av at folk har litt grunnleggende kunnskap om slektsgransking og historiefaglige kilder.

Vedlagt er et skrekkeksempel på hva noen kan finne på føre opp som eldste kjente aner, se illustrasjon. Dersom man hadde agnatisk linje tilbake til Charlemagne ville man vel vært arving til de fleste europeiske kongehus (!) - og hvordan en morslinje kan havne hos anglosaksiske Egberth er et mysterium ... :shock:

Dersom man studerer listen over mt-resultater og eldste kjente aner i morslinje fra Norgesprosjektet (se lenke i første post) så kan man kanskje finne gjenkjennelige navn, gårder og steder - og lære mer om egen slekt, eller bli inspirert til å ta en test for å se om linjer til samme matrilineale ane stemmer. Men da er det best at oppførte navn har et visst genealogisk belegg.

Summa summarum: jo mer man vet om slekt og aner gjennom historiefaglig genealogi, desto mer utbytte har man av gentestene.
Du har ikke de nødvendige tillatelsene for å vise filene som er tilknyttet dette innlegget.
Anne M Berge
Moderator: DNA
Les dette før du poster din melding
Admin for Norgesprosjektet DNA

Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

Re: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av Anne M. Berge » 12. desember 2010 kl. 14.12

(Deler av dette har vært publisert på Webdebatt tema 80740)

Haplogrupper og undergrupper - subclades

Inndelingen av haplogrupper og undergrupper er en kontinuerlig prosess, og FTDNA har valgt å legge seg på den konservative linjen og er trege med oppdateringer, noe en del folk klager på. Trolig er dette for å unngå for mange omrokkeringer underveis osv.

For f eks mt-haplogruppe T har det vært flere endringer: for bare to-tre år siden ble mange plassert i undergrupper fra T1 til T5. Etter siste oppdatering ble dette endret til kun to undergrupper, T1 og T2, og T3-T5 ble omdefinert som undergrupper av T2. Mange ble svært forvirret av dette. Som nevnt i tema 71326 på Webdebatt er det en ny stor omgruppering av mt-hg T underveis som trolig kommer en gang utpå nyåret.

Phylotreet og SNPedia kan man bruke selv for å se på mulige undergrupper. For å være helt sikker må man derimot ta en Full Sequence/FGS-test. For noen haplogrupper og undergrupper ligger en del av definerende SNPs i HVR1 eller HVR2. Da kan man ofte finne ut en del om haplogruppe ved de enklere testene. For de fleste er man derimot avhengig av å teste SNPs i det som kalles Control Region for å bestemme undergruppene.

Hos Family Tree DNA gjøres dette gjennom FGS-testen som altså tester absolutt hele mitokondriet med alle 16 569 basepar (SNPs).

23andMe tester kun et utvalg SNPs inntil de finner haplogruppe og undergruppe. Ulempen med å teste der er at de ikke oppgir all denne informasjonen til deg, slik at man ikke får lagt inn resultatene sine i f eks mitosearch. Man bruker heller ikke mutasjonene til å sammenligne mtDNA med andre testere - man kan kun sammenligne ut fra oppgitt haplogruppe.

Et eksempel: På vår test hos FTDNA er vår morslinje for øyeblikket listet opp med mt-hg U5b2. Min test hos 23andMe oppgir derimot U5b2a1. Når jeg ser på mutasjonene og sammenligner med phylotreet vet jeg at haplogruppen/undergruppen pr i dag er U5b2a1a1.

Jeg kjenner til flere andre med samme undergruppe som oss, men bare to eksakte treff (for FGS). Når vi sammenligner kunnskap om eldste kjente ane i direkte morslinje for disse tre, ser vi at disse tre kvinnene levde henholdsvis på Jæren og i Romsdal på 1600-tallet, og i Durham i England på tidlig 1800-tall. Disse må ha samme stammor innen en viss tid, mest trolig en gang mellom vikingtiden og 1600-tallet. De fleste andre vi har kjennskap til i samme undergruppe (U5b2a1a1), men som vi ikke har treff med, er finner. Disse er altså fjernere slektninger. Kanskje finner vi ut flere detaljer om dette i framtiden.

For å hjelpe med å finne og forstå subclades (undergrupper) er Haplogruppe-prosjektene uunnværlige.

Om dere studerer listen over mt-hg U5 prosjektets resultater ser dere at inndelingen er svært mye mer detaljert enn det noen selskaper foreløpig oppgir - og mange av kategoriene er "proposed new group".

Alle som har testet med FTDNA eller Genographic Project bør altså være medlem av:

* et eller flere geografiske prosjekt for område/land eller kultur der direkte farslinje (Y-DNA) og/eller direkte morslinje (mtDNA) kom fra

* haplogruppe-prosjekter for riktige haplogrupper ut fra testresultatene

* eventuelle slektsnavngrupper dersom dette er aktuelt, f eks gjennom agnatisk linje fra et kjent navn

Som nevnt før av både meg og andre er det mest nyttige vi kan gjøre å få testet mange flere nordmenn - så i disse tider når det fins en del tilbud er det bare å få vervet og overtalt farmors bror, amerikanske tremenninger og syskjenbån på Gjøvik - som ved å teste kan utvide kunnskap om flere av linjene i anetreet. :-)
Anne M Berge
Moderator: DNA
Les dette før du poster din melding
Admin for Norgesprosjektet DNA

Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

Re: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av Anne M. Berge » 24. desember 2010 kl. 11.16

mt-haplogruppe T2 oppdatering

Nå er forskningsartikkelen til T_FGS-prosjektet, Pike et al, publisert i Journal of Genetic Genealogy, med ny phylogeny (inndeling) for mt-haplogruppe T. Alle medlemmer av T2-prosjektet er nå sortert etter de nye haplotypene, og anbefaler dere å ta en titt: http://www.familytreedna.com/public/T2/ ... =mtresults Hele paperet her, se spesielt estimert alder for de forskjellige undergrupper, fig 5: http://www.jogg.info/62/files/Pike.pdf

Haplogruppe T2 er estimert å ha oppstått for ca 45 500 år siden, og de fleste undergruppene er mer enn 10 000 år gamle, altså må vi tilbake til slutten av istiden for å finne ut hvor "stammødrene" for disse holdt til. Dette er et godt eksempel på hvorfor det å sammenligne mito-resultater ofte ikke gir oss slektsforskningsmessig særlig nyttig informasjon - annet enn der hvor flere testere i kjente morslinjer sammenlignes. Perfekte treff for FGS-tester kan ha felles stammor mange tusen år tilbake, og lenge lenge før folk bosatte seg i det som i dag er Norge.

For de to kvinnelinjene fra Sunnmøre i Norgesprosjektet som tilhører T2 vet vi nå at de ikke er fra samme linje innen de siste 26 000 år - og da holdt de definitivt ikke til på Sunnmøre. De tilhører henholdsvis undergruppe T2b21 og T2f2.

Å bruke DNA-resultater alene til å få flere helt nye opplysninger til slektstreet er altså vanskelig for mt-DNA. Men å bruke DNA til å teste "den andre veien" kan derimot gi opplysninger og mulig verifikasjon: Nå er det to i Norgesprosjektet som tilhører haplogruppe H, med bare HVR1-test, og som begge har oppgitt Ingeleiv Larsd Giskemo som stammor. Jeg vet at disse to testerne nedstammer fra to forskjellige linjer og skal være sjumenninger basert på opplysninger i kirkebøker og bygdebøker. De to har identisk HVR1, og vi kan vel si at slektsskapet er sannsynliggjort med denne testen, og at linjen bør stemme. Så selv om en HVR1-test som ender i haplogruppe H vanligvis er det minst opplysende resultatet - se over - er det i dette tilfellet likevel ganske konkrete opplysninger i testresultatene.

Listen over alle SNPs for T2 her: http://www.jogg.info/62/files/QuickRef.pdf
Anne M Berge
Moderator: DNA
Les dette før du poster din melding
Admin for Norgesprosjektet DNA

Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

Re: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av Anne M. Berge » 8. mars 2011 kl. 14.34

mitokondrie-haplogrupper og vandringer

FTDNA har utarbeidet et kart med estimert alder for flere av gruppene. Kartet fins også her.
Du har ikke de nødvendige tillatelsene for å vise filene som er tilknyttet dette innlegget.
Anne M Berge
Moderator: DNA
Les dette før du poster din melding
Admin for Norgesprosjektet DNA

dn18250
Innlegg: 98
Registrert: 30. mars 2008 kl. 21.44
Sted: TOMTER

Re: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av dn18250 » 30. mars 2011 kl. 22.39

I 2009 gjennomførte jeg en Y-Dna og Mtdna test hos SMGF.
For å få kjennskap til hvilken happlogruppe min mtdna test tilhører har jeg nå fått låst opp mitt resultat ved å betale $19.50.

Jeg tilhører haplogruppe U5a og har fått angitt følgende markers under HVR1 mutations:

15924 sequence G reference A
16256 T C
16270 T C
16399 G A

Under HVR2 mutations:

73 sequence G reference A
263 G A
315.1 C

Ved å søke på totale eksakte matcher fikk jeg treff med 99 personer i Genetree og det ble opplyst at disse hadde en slektsspenn som ligger innenfor 500 år?

Jeg har sett en del tabeller på de som har samme haplogruppe som meg men HVR1 mutation 15924 kan jeg ikke se at andre har.

Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

Re: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av Anne M. Berge » 8. mars 2012 kl. 13.10

Hans skrev:Jeg tilhører haplogruppe U5a og har fått angitt følgende markers under HVR1 mutations:

15924 sequence G reference A
16256 T C
16270 T C
16399 G A

Under HVR2 mutations:

73 sequence G reference A
263 G A
315.1 C

...

Jeg har sett en del tabeller på de som har samme haplogruppe som meg men HVR1 mutation 15924 kan jeg ikke se at andre har.


Når det gjelder spesifikke SNPs (mutasjoner) er det alltid lurt å sjekke phylotree som har den offisielle oversikten over alle definerende SNPs.

Grenen for U viser at 15924 er definerende bl a for U5a1a1, som kan stemme her.

* U5a: 14793 16256
* U5a1: 15218 16399
* U5a1a: 1700
* U5a1a1: 5495 15924

15924 testes vanligvis ikke innen "HVR1" men i FMS/fullsekvenstest - det er Sorenson-labben som har valgt å inkludere noen av 15000-SNPs også. Her ser det ut til at testen ganske klart indikerer undergruppe U5a1a1, selv om det ikke er foretatt noen fullsekvenstest (FMS) som normalt er nødvendig for å definere undergrupper.
Anne M Berge
Moderator: DNA
Les dette før du poster din melding
Admin for Norgesprosjektet DNA

Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

Re: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av Anne M. Berge » 8. mars 2012 kl. 13.18

FMS/fullsekvens mtDNA

Hvorfor må man ha FMS (fullsekvens) mtDNA-test for å bruke mtDNA i slektsforskningen?

Totalt består mitokondriet av 16569 SNPs (basepar) og disse muterer svært sjelden. Forskerne er enige om at mutasjonsraten er på flere tusen år, og forskeren Soares anser gjennomsnittlig mutasjonshastighet til å være ca 2700 år.

Hver eneste forskjell i de over 16 000 SNPs på mtDNAet vil altså utgjøre 2-3 tusen år tilbake til nærmeste felles ane i den direkte morslinjen. Unntak er de raske SNPs som kan holdes utenfor (se bl a phylotree).

* 309.1C(C)
* 315.1C
* 523-524d (aka 522-523d)
* 16182
* 16183C
* 16193.1C(C)
* 16519

Folk som har testet HVR1 har bare testet rundt 500 SNPs, og det er altså 16 000 igjen. Vi ser at dermed har man for lite informasjon til å kunne vurdere treff som nære eller veldig fjerne. HVR1+2 inkluderer ca 1000 SNPs.

Med fullsekvenstest der man har f eks to avvik (16567 av 16569, og sett bort fra de raskt muterende) så vil teoretisk sett felles ane i ren morslinje kunne være 5-6000 år tilbake.

Selv med identisk mtDNA (full match) vil felles ane kunne være 2-3000 år tilbake. Man bør altså i tillegg til full treff ha felles geografisk opphav for å ha god grunn til å lete i morslinjen etter felles stammor.

Dersom det fins slektsforskermessige grunner til å anta at linjene kan ha forbindelse, er treff mye mer interessante.
Anne M Berge
Moderator: DNA
Les dette før du poster din melding
Admin for Norgesprosjektet DNA

Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

Re: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av Anne M. Berge » 27. desember 2013 kl. 22.52

Hovedinnlegget oppdatert med viktig lenke til informasjon.
Anne M Berge
Moderator: DNA
Les dette før du poster din melding
Admin for Norgesprosjektet DNA

Brukeravatar
Anne M. Berge
Innlegg: 483
Registrert: 22. juni 2009 kl. 16.25
Sted: GAMLE FREDRIKSTAD

Re: Mitokondrie-tester, treff og nytte

Legg inn av Anne M. Berge » 27. november 2014 kl. 18.36

Hovedinnlegget er oppdatert igjen, gammel og utdatert informasjon fjernet.

Mål for testingen i slektsøyemed er presisert.
Anne M Berge
Moderator: DNA
Les dette før du poster din melding
Admin for Norgesprosjektet DNA

Svar

Gå tilbake til «mtDNA - direkte morslinjer»