Brusethaugen Ragnhild Hågensdotter og Arn Arnson

Moderator: MOD_Møre_og_Romsdal

Svar
Åshild Remseth Rosvoldaunet
Innlegg: 63
Registrert: 1. november 2007 kl. 20.17
Sted: ÅLESUND

Brusethaugen Ragnhild Hågensdotter og Arn Arnson

Legg inn av Åshild Remseth Rosvoldaunet » 9. juni 2008 kl. 21.30

Hei jeg lurte på om noen kunne hjelpe meg.
Disse to er mine forfedre. Ragnhild Hågensdotter var først gift med Eystein Jakobsen på Brusethaugen i Todalen. Han døde i 1775 og hun giftet seg oppigjen med Arn Arnson som døde i 1786. De fikk en sønn Eystein i 1778 som jeg stammer fra. Da Arn døde giftet hun seg for tredje gang med en Ola Andersson. De flyttet senere til Valsøyfjorden i Aure. Alt dette har jeg fra Todalsboka av Leif Halse side 348 og 349.
Det jeg lurer på er om noen vet hvor Ragnhild stammer fra og hvor Arn stammer fra?

På forhånd takk.

Hilsen Åshild Remseth Rosvoldaunet

Erling Myrbostad
Innlegg: 878
Registrert: 29. november 2005 kl. 21.38
Sted: KVANNE

Re: Brusethaugen Ragnhild Hågensdotter og Arn Arnson

Legg inn av Erling Myrbostad » 10. juni 2008 kl. 12.31

Hei,

Når en kommer tilbake før 1784 er det ikke så lett å få bekreftet opplysningene i Stangvik, fordi kirkebøkene mangler. Jeg kan derfor ikke hjelpe deg med sikre svar, men kan likevel kaste fram noen hypoteser, siden jeg har rotet litt rundt i disse slektene før. Så får du eventuelt sjekke ut om det kan finnes noen skifter på Statsarkivet som kan bekrefte eller avkrefte om hypotesene er riktige.

Hvis vi ser på Arnt Arntson først, så kan dette være samme mann som først var gift omlag 1770 med enkja Beret Olsdotter i Austigard på Kvennset. Ho var mor til Ola Andersson, og var nok vesentlig eldre enn mannen. Trolig må ho ha vore født rundt 1730, mens Arnt Arntson var født rundt 1745, eller kanskje et par år tidlegere. Arnt Arntson var fra Erikstua på Halle, og bror til brukaren Erik Arntson der. Min teori er altså at Arnt vart oppattgift med Ragnhild Haagensdotter på Brusethaugen i omlag 1776-77. Faddere på sønnen Esten kunne ha bekreftet/avkreftet dette, men det finnes altså ikke kirkebok for 1778. Esten er helt sikkert oppkalt etter Esten Jakobsen Bruset, første mannen til Ragnhild Haagensdatter. Alderen på Ragnild Haagensdatter passer bra, ifølge FT1801 er hun født ca 1749. Jeg har i alle fall ikke funnet andre med namnet Arnt Arntson i Todalen som kan passe inn, men en kan selvsagt ikke se bort fra at han har kommet fra en av nabobygdene. At Ola Andersen gifta seg med enkja etter stefar sin rundt 1788, var også i pakt med lokale tradisjoner.

Når det gjelder Ragnhild Haagensdotter, er det heller ikke all verdens holdepunkter. Men farsnavnet Haagen var i alle fall rimelig lite brukt i området. Jeg tror at Ragnhild Haagensdotter kan være fra Rakaneset, datter til Haagen Pederson og kona Ragnhild Pedersdotter. En indikasjon på dette er at døtrene til Ragnhild Haagensdotter og Ola Andersson heter Beret (etter mor til Ola) og Ragnhild (sikkert etter mor til Ragnhild). Faddrene til Beret, f. 1789 gir ingen sikre holdepunkter, utover tilhørigheten til Kvennset. Disse var: Lars Andersson Kvendset (bror til Ola), Ola Erikson Kvendset (nabogarden på Kvennset), Gjertrud Knutsdotter Bruset (kona på Bruset-garden), Gjertrud Andersdotter (?) Halle (ukjent) og Lisbet Eriksdotter Kvendset (søster til Ola Erikson).

Haagen Pederson Rakanes var sønn til Peder Olson Drøpping, Nestua, f. 1705. Peder byksla Rakaneset i 1705. Mor til Peder var gardenkja Mali Jonsdotter i Nestua. Ho kom fra Nestu'n på Gjeldnes på andre sida av fjorden. Faren het Ola Olson og var bror til en Haagen Olson som var gift med ei gardenkje i Utigard på Stenberg i Lykkjebygda.

Håper dette gir deg noe å nøste videre på. Mvh Erling

Tore Kristiansen
Innlegg: 4124
Registrert: 18. november 2004 kl. 9.47
Sted: KRISTIANSUND N

Re: Brusethaugen Ragnhild Hågensdotter og Arn Arnson

Legg inn av Tore Kristiansen » 10. juni 2008 kl. 17.52

Ragnhild Haagensdtr i Valsøybotn i 1801 og Ragnhild er i sitt 52. år der, født ca. 1749.

Jeg har sjekket ekstraskatten for 1762 i Stangvik sogn, og der står Ragnild Haagensdatter som Pige på Kårvatn. Denne skatten var sist på året, og alle over 12 år skal stå der. Ragnhild står sist av de 3 pigene på Kårvatn, og det kan jo bety at hun var yngre enn de andre to pikene; Ane Andersdtr og Ane Olsdtr.

Det er ingen med fornavnet Hågen (Håkon) i Stangvik sogn i 1762, men det er ei Mildri Haagensdatter som er pige på Mo. Det kan være samme som er gardkone på Røen i 1801. I Gards- og ættesoge for Stangvik bind 1, side 182 har ikke Hyldbakk opplyst noe om opphavet til denne Mildri. Men aldersmessig passer hun til å være ei søster av Ragnild.

Skifter kan kanskje fortelle noe. Hyldbakk nevner skiftet etter Mildrids første ektemann, og det er jo rart om ikke noen fra hennes side er omtalt på en eller annen måte.

Skiftene for Nordmøre fra denne tida er mikrofilmet, og du finner dem på biblioteket i Ålesund. Så du har lett tilgang til dem der. :)
:) Tore

Åshild Remseth Rosvoldaunet
Innlegg: 63
Registrert: 1. november 2007 kl. 20.17
Sted: ÅLESUND

Re: Brusethaugen Ragnhild Hågensdotter og Arn Arnson

Legg inn av Åshild Remseth Rosvoldaunet » 11. juni 2008 kl. 23.09

Tusen takk for god hjelp.

Hilsen Åshild Rosvoldaunet

Åshild Remseth Rosvoldaunet
Innlegg: 63
Registrert: 1. november 2007 kl. 20.17
Sted: ÅLESUND

Re: Brusethaugen Ragnhild Hågensdotter og Arn Arnson

Legg inn av Åshild Remseth Rosvoldaunet » 13. juni 2008 kl. 23.08

Glemte da jeg takket for god hjelp å spørre om hvor Rakaneset, som Erling Myrbostad nevner som et mulig opphav for Ragnhild ligger. Dersom andre har mer opplysninger om disse personene er jeg veldig glad for alle innspill. Er kirkebøkene tapt for alltid eller er det bare det at de ikke er skannet enda?

Hilsen Åshild

Erling Myrbostad
Innlegg: 878
Registrert: 29. november 2005 kl. 21.38
Sted: KVANNE

Re: Brusethaugen Ragnhild Hågensdotter og Arn Arnson

Legg inn av Erling Myrbostad » 14. juni 2008 kl. 19.41

Hei,

Rakaneset ligger på vestsida av Todalsfjorden, i nåværende Sunndal kommune, tidligere i Stangvik kommune. For å komme dit, kjører en f.eks fra Sunndalsøra mot Surnadal, og tar av mot øst fra riksvei 670 mellom Ålvundfoss og Røkkum fergekai. Rakaneset ligger helt på enden av veien. Rett over fjorden ligger forresten gården Svinvik.

Når det gjelder kirkebøkene fra før 1784, så er nok de tapt for alltid. Dette skjedde da Stangvik-kirka og prestgarden i Stangvika brann den 24. november 1783. Det kan også nevnes at stuepike Cathrine Lowitz fra Meldal omkom i brannen. I skifte etter henne fremgår forresten at folket hennes helt til ved Grutseter-gruva i Meldal.

Erling

Svar

Gå tilbake til «Surnadal»