Slektsforskning på "Praktisk info med Jon Almaas"

Interessert i slektsforskning og lyst til å lære hvordan du kan finne dine forfedre? 23. april var Slekt og Data med på TV-programmet "Praktisk info med Jon Almaas". I denne artikkelen deler vi flere tips til hvordan du kan komme i gang med slektsforskning.

Foto: Anette Kathenes

Slik kommer du igang med slektsforskning

1. Begynn med deg selv

Start med å skrive ned det det du allerede vet. Det enkleste er å starte med deg selv og gå bakover i tid. Skriv navn på mor, far, søsken, besteforeldre og kanskje til og med oldeforeldre eller tippoldeforeldre om du vet navn på noen av dem. Her kan du laste ned et enkelt skjema som du kan starte med. Når du starter med å skrive ned alt du vet om familien din, får du fort en oversikt over hvilke spørsmål du har behov for å finne svar på. De fleste vil fort oppleve at de trenger å spørre andre for å få vite mer. Hvor ble bestemor eller oldemor egentlig født? Når døde hun? Hvordan var hun som person? 

2. Snakk med de eldste i familien

Her kommer vi inn på et viktig begynnerprinsipp. Ta kontakt med de som lever og snakk med dem om slekten. Arkivene vil være der for alltid, men historiene og kunnskapen til de eldste i familien vil forsvinne. Har du en gammel onkel eller tante som du ikke har besøkt på lenge, gjør det nå. Det er utrolig hvor mange detaljer de eldre kan huske om slekten, skriv det ned. Her finner du tips til spørsmål du kan stille. Om du ikke har mange eldre slektninger igjen, kan du også utvide horisonten litt. Kanskje en gammel nabo eller arbeidskollega kan vite noe om forfedrene dine?

3. Søk på Digitalarkivet.no

Digitalarkivet kan du reise tilbake i tid og søke opp dine forfedre på nett hjemme fra din egen stue. Digitalarkivet er det beste stedet å starte et søk for slektsforskere. Start med å søke opp en slektning som du vet ble født før 1910 og som du vet navnet på.

Skriv inn navnet på den du leter etter i søkefeltet på hovedsiden og trykk søk. Her har vi brukt Bjørnstjerne Bjørnson som eksempel.

Skjermbilde fra Digitalarkivet

Les mer

  • Her finner du flere og mer detaljerte søkeguider til Digitalarkivet.
  • Vi har også laget et hefte med trinnvis forklaring til hvordan du kan søke i Digitalarkivet. Denne kan kjøpes og lastes ned i vår nettbutikk for 49 kroner. 

4. Søk på Nasjonalbiblioteket.no

Hos Nasjonalbiblioteket kan du finne opplysninger du ikke finner i kirkebøker og folketellinger. Du kan finne slektning i alt fra bygdebøker til avisartikler. Ofte kommer det frem interessante detaljer du ikke var klar over, og kanskje du til og med finner et bilde av vedkommende.

I søkefeltet øverst på siden skriver du inn navnet på den personen du leter etter og trykker søk:

Skjermbilde

5. Søk i Slekt og Datas gravminnebase

Gravminnebasen er unikt verktøy for å finne slektninger de siste 100 år hvor tilgangen til folketellinger og kirkebøker er begrenset.

Blant de over 2,8 millioner gravminnene kan vi også søke på Bjørnson.

Skjermbilde av gravminneside

Vil du lære mer?

Du har nå fått noen enkle tips til steder hvor du kan starte reisen i din egen historie. Men som regel vil du fort møte behovet for å få hjelp.

  • Kanskje du ikke vet hvordan du skal få frem informasjon om den du søker etter?
  • Kanskje du ikke får treff?
  • Kanskje dokumentene er vanskelig å lese?
  • Eller kanskje du trenger hjelp til å lete i arkivene for å finne ut mer enn bare fødselsdato, navn og yrke?

Kurs og møteplasser

Slekt og Data sitter på kunnskapen som kan hjelpe deg videre. Gjennom et medlemskap hos oss får du tilgang til kurs og møteplasser over hele landet, et medlemsblad som gir deg inspirasjon og mange erfarne slektsforskere som kan svare på alle spørsmålene du måtte ha.

Har du lyst til å bli medlem? Les mer om medlemsfordelene her. 

Praktisk info

Generalsekretær Anne Schiøtz var gjest i Praktisk info med Jon Almaas sammen med Janne Formoe, som har funnet røttene sine i programmet Hvem tror du at du er. Slekt og Data har mange møteplasser hvor du kan få hjelp til det samme. Skjermbilde: TVNorge

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad