På tur til Oscarsborg Festning 11.mai

Slekt og Data Vestfold inviterte til en tur til Oscarsborg Festning i indre Oslofjord. Forsvarsbygget ligger nydelig til på Karholmene i Drøbaksundet.

Foto: Irene Plathán

En litt kald dag, men sola tittet fram underveis og værgudene spilte på lag. Henning, Lars Jørgen, Gunnar og jeg kjørte i samme bil og på turen over med ferga var jeg så heldig å få hjelp av Lars Jørgen med litt slektsforskning. Dette ble da en allerede en super tur. (takk til deg Lars Jørgen). Tidlig framme, men fant fort ut at det var en koselig plass, så vi spaserte en tur i fine omgivelser. Henning var kanonfotograf så han fant sine flotte motiver. Irene og hennes mor traff vi nede i bakken, og sammen tok vi ferga over til øya for å møte resten av de som hadde meldt seg på.

Her hadde Irene opptelling. Vi var 16 stk. hyggelige slektsforskere som hadde funnet turen hit, alltid fint å være flere sammen.

S & D hadde bestilt en 2 timers omvisning med guiden, ”Kommandant” Tor Hovland, en engasjerende og kunnskapsrik mann, som kunne sin historie godt. Han er selvfølgelig ikke kommandant lengre, men har skrevet bøker, og har en brennende interesse for festningsøya.

Guiden Tor Hovland

Foto: Irene Plathán

Oscarsborg er nok mest kjent for senkingen av den tyske båten Blücher, som seilte inn i Oslofjorden 9. april 1940. Østre strandbatteri og Østre batteri som ligger på den østre siden, åpnet ild med kanonene Moses, Aron og Josva mot den tyske båten. Og på nordre Kaholmen ligger Torpedobatteriet, som satte nådestøtet mot Blücher. Den gikk ned ved Askholmene.

Her finnes også et innholdsrikt museum hvor man får en god innføring på hele historien av forsvarsbygget.

På 1640 tallet var Europa urolig, og forsvaret ble lagt til denne øya.

Og Christian IV beordret å bygge et blokkhus på Søndre Kaholmen. Her kunne vi se en film hvordan Blücher ble senket, den illustrerte hendelsen på en riktig måte. Så historien omfatter mye her ute på øyene i Drøbaksundet.

Forsvarsbygget er bygget i rød teglstein og utformingen er imponerende håndverk, med buer i alle retninger.

En vakker øy, med alle fasiliteter, har du ikke vært der så anbefaler jeg det.

Vi i mitt reisefølge avsluttet turen med en middag inne i Drøbak. En hyggelig prat før ferden gikk hjemover. Og med litt slektsforskning på ferga over fjorden til Horten ble det også.

Takk til Slekt og Data som arrangerte denne flotte turen med guiden Tor, virkelig en flott dag.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler