Gravminneregistrering i Vestfold

Om gravminneregistreing i Vestfold.

Foto: Mali Maeder/Pexels

Det er verdt å merke seg noen viktig ting når man bruker gravminnebasen for å søke etter slekt. Som alltid er det viktig å kjenne forutsetningene for kilden som brukes.

Det man finner i gravminnebasen kommer fra en, to eller tre av disse mulige kildene:

  • Gravferdetatens dataregister
  • Fotografering av gravminnene
  • Avskrift fra gravferdsetatens protokoller

Gravferdetatens dataregister er det beste utgangspunktet vårt ved første gangs registrering av et nytt sted selv om det ofte er mange huller i informasjonen. Dette skyldes i stor grad at de ikke har mulighet til å legge inn så mye gamle data, men må prioritere de nyeste registreringene for å kunne sende festavgifte og holde orden på hvilke plasser som kan frigis etter hvert. Fordelen med gravferdsetatens data er at vi da får med informasjon om felt og rad, noe som letter registreringsjobben. I gravferdsetatens data vil man også finne de som ikke har fått et gravminne man kan se på i ettertid siden noen velger å begraves anonymt. Disse vil selvsagt være uten henvisning til sted.

For slektforskere er ofte bildene svært nyttige fordi man her kan lese seg fram til slektskap mellom flere personer dersom flere navn står på samme gravminne. Bildene har også en stor verdi som kulturhistoriske minner siden mange gravstener etter en del år blir fjernet.

Gravferdsetatens protokoller vil på lik linje med gravferdsetatens dataregister inneholde alle personer som er gravlagt. Her vil man også finne de som er gravlagt for lenge siden og hvor gravplassen har blitt overtatt av andre etter at festeperioden er avsluttet. Gjenbruk av samme gravplass behøver altså ikke å bety noen form for slektskap dersom plassen er frigitt.

Det aller beste er om man har data fra alle tre. Det gir absolutt best kvalitet og nytteverdi for brukerne.

Slekt og Data Vestfold startet med registrering av gravminner i 2003. De aller første data fikk vi ved å skrive av de gamle protokollene til gravferdsetatens i Stokke. Etter hvert har vi fått et stadig bedre samarbeid med gravferdsetatene i fylket, og nå er hovedvekten av det vi publiserer i utgangspunktet på basert på deres dataregistre.

Registrering av gravminner i Vestfold teller nå omlag 154.000 personer. Men dette er et prosjekt med stadig oppdateringer, og all denne jobben er utført på dugnad. Dersom du har lyst til å bidra med fotografering, bildebehandlig, registrering eller noen av de andre jobbene fram til ferdig publisering er det bare å kontakte [email protected]. Husk at det er viktig å kontakte koordinator før man starter fotografering av en gravplass for å unngå at flere fotografer jobber med samme sted uten å vite om hverandre!

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Kontaktpersoner

John Ludvigsen

Gravminnekoordinator Slekt og Data Vestfold

[email protected]