Bli med på våre webinarer!

Lær mer om slektsforskning hjemme fra din egen stue. På grunn av corona-situasjonen vil møteaktiviteten i Slekt og Data bli avlyst ut april. Som en konsekvens av dette trapper vi opp webinarfrekvensen, slik at vi fortsatt skal kunne gi deg som medlem et godt tilbud fremover.

Hva er et webinar?

Et webinar er et nettkurs/foredrag du kan se fra din egen stue. Les mer om kommende webinarer under. Der finner du lenke til påmelding til de ulike webinarene. Vi planlegger også flere i tiden som kommer. Om det ikke passer å følge det live, kan du likevel melde deg på og få et opptak i etterkant.

Merk at det dessverre ikke er mulig å spole i webinarene, og det er ikke alltid at teknikken står oss helt bi, men vær tålmodig, her er masse nyttig kunnskap!

Slik finner du slekt i USA 

Opptak fra webinaret høsten 2019 kan du se her>>

11. mars: Slik søker i Nasjonalbiblioteket

Chris Nyborg holdt et utrolig interessant webinar om hvordan man søker på Nasjonalbiblioteket. Her finner du lenke til opptaket.

17. mars: Tips og råd til søk på Digitalarkivet

Synes du det er vanskelig å finne frem på Digitalarkivet? Lurer du på hva du kan finne der? Trenger du tips til hvordan du gjør effektive søk? Da bør du bli med på webinaret vårt 17. mars klokken 11. Kurs holder er Renathe Wågenes fra Akrivverket. 

19. mars: Slik bruker du Krigsseilerregisteret

Har du en krigsseiler i familien? Bli med på vårt temawebinar om krigsseilere den 19. mars, klokken 11. Her får du en kort innføring i krigsseilernes historie, lærer mer om hvordan du søker I Krigsseilerregisteret og får tips til andre kilder du kan bruke for videre forskning. Kursholder er Simen Zernichow fra Stifelsen Arkivet.  Se opptak av webinaret her. 

20. mars: Få svar på dine slektsforskerspørsmål

Har du spørsmål om kilder? Eller lurer du på hvordan du skal gå frem videre i slektsforskningen din? Da bør du bli med på spørsmål og svar-webinaret med vår erfarne slektsforsker Jonny Lyngstad 20. mars klokken 11. På grunn av kapasitet er det primært rom for generelle slektsforskerspørsmål. Se opptak av webinaret her. 

23. mars: Bygdebøker - en snarvei for slektsforskere

23. mars kl. 11.00 viser Chris Nyborg fra Lokalhistorisk Institutt deg hva slags informasjon finner vi i bygdebøkene, hvordan du kan bruke den informasjonen for å følge egen slekt og hvordan du kan bruke informasjonen uten å ta med deg feil inn i slektstreet. Se opptak av webinaret her>>

24. mars: Folketellinger

Webinaret skulle ha vært om Lokalhistoriewiki, men fordi nettet i Mo i Rana var nede en kort stund, var Chris sporty, snudde seg rundt og holdt et glimrende foredrag om folketellingene som absolutt anbefales. Lokalhistoriewiki blir satt opp igjen senere.  Se opptak av webinaret her>>

24. mars: Bli med på folketellingen 1920-dugnaden

Dugnaden med å transkribere folketellingen fra 1920 slik at den blir søkbar til lansering i desember er i full gang. Men det er fortsatt plass til flere frivillige. I dette webinaret, 24. mars kl. 13 forteller Renathe Wågnes fra Arkivverket mer dugnaden og om hvordan du kan delta, samt viser hvordan transkriberingen foregår i praksis. Se opptak av webinaret her>>

25. mars: Slektsforskning i Sverige

Har du slekt i Sverige? Bli med på vårt webinar om slektsforskning i Sverige. Kursholder er vår erfarne Thorun Huuse.
Nyinnspilt opptak kan sees her>>

26. mars: Omstreifere i kildene - hvordan finner og følger vi dem?

26. mars kl. 11.00 gir Chris Nyborg fra Lokalhistorisk Institutt deg tips til hvordan du kan finne omstreifere i kildene. Han går blant annet igjennom følgende: Hvordan finner vi noen som helst ikke vil bli funnet?  Hvordan finner vi noen som rører på seg hele tida, så vi ikke vet hvilket sted vi skal lete? Hvilke spesielle kilder har vi som kan hjelpe oss med dette? Lær mer om passprotokoller og fangeprotokoller. Se opptak av webinaret her>>

27. mars: Lær mer om kirkebøkene, og spesielt dagregisteret

Få tips og råd til hvordan du bruker kirkebøkene og hva du kan finne der i webinaret vårt 27. mars kl. 11. Kursholder er Jonny Lyngstad og han vil ha spesielt fokus på dagregisteret, som er en veldig spennende del av kirkeboken. Se opptak av webinaret her>>

30. mars: Kilder til krigsseilere

30. mars kl. 11 blir det webinar om kilder til krigsseilere, med Simen Zernichow fra Krigsseilerregisteret som foredragsholder. Dette er en oppfølging av webinaret om Krigseilerregisteret 19. mars, men du må ikke ha vært med på forrige webinar for å få nytte av dette. I webinaret vil ha blant annet snakke om ulike arkivkilder til krigsseilere og til nordmenn som var i marinen under krigen, samt hvordan du kan få tilgang til materialet. Les mer og meld deg på her.

31. mars: Kilder man vanligvis ikke bruker

I dette webinaret 31. mars kl. 11 viser den erfarne slektsforskeren Jonny Lyngstad hvordan han har funnet frem opplysninger om egen slekt ved bruk av kilder vi kanskje ikke så ofte bruker. Kunnskap om nye kilder gir nye muligheter til å finne mer om slekten, så er her det absolutt verdt å melde seg på. Les mer og meld deg på her.

31. mars: Slik bruker du klær for å tidfeste gamle bilder

Er det nå du har tid til å gå igjennom gamle familiebilder? På webinaret 31. mars kl. 13.00 viser Tone Rasch, konservator på Teknisk Museum, deg hvordan du kan bruke klær til å tidfeste gamle bilder. Heller ikke tidligere var folk så flinke til å notere navn, steder og datoer på familiebildene. En rask gjennomgang av skifter i mote og stil for kvinner, barn og menn kan bidra til å komme nærmere de som er avbildet, som vi kanskje aldri kjente, eller eldre slektninger vi aldri møtte som unge. I dette webinaret lærer du hvordan du kan tidfeste et fotograferingstidspunkt ved å se på klærne til de på bildet. Meld deg på her>>.

1. april: Nå er vel alt funnet? På jakt etter nye kilder om 1814

I webinaret 1. april kl. 11.00 går Bård Frydenlund igjennom historieforskningen som ble utført opp mot grunnlovsjubileet. Bård er historiker og direktør på museet Eidsvoll 1814 og har skrevet flere bøker. I webinaret viser han eksempler fra eget kildesøk i norske og utenlandske arkiver opp mot bøkene han skrev om Peder Anker (2009) og det politiske i 1814 (2014). Webinaret passer for alle som slekter på en Eidsvollmann eller som vil få tips til historieskriving og kildebruk av en erfaren historiker, forfatter og dyktig formidler. Meld deg på her>>

2. april: Utvandring

Har du slektninger som utvandret? Da er dette webinaret 2. april kl.11 noe for deg. Avdelingsdirektør Terje Mikael Hasle Joranger fra Norsk Utvandrermuseum vil fortelle mer om utvandring og ulike relevante kilder i museet samling. Les mer og meld deg på her.

3. april: Stortingsarkivet - Folkestyrets hukommelse og slektshistorie

3. april kl. 11.00 forteller Marthe Hommerstad oss om alt det spennende vi kan finne i Stortingsarkivene. Marthe er historiker og forfatter og jobber til daglig på Stortingsarkivet. Hun tok doktorgrad i 2012 samme sted med avhandlingen «Politiske bønder – Bondepolitikk og Stortinget 1815–1837». I webinaret viser hun oss blant annet:

  • Hva er stortingsarkivet og hvilke kilder finner man hos oss?
  • Tidligere representanter - hvordan finner man kilder etter disse?
  • Kilder etter kvinnestemmerettskampen, og andre eksempler

Meld deg på her>>

Få en innføring i DNA

Tidligere i år holdt Heidi Fjeldvig dette spennende webinaret. Se opptaket her>>

DNA for viderekommende - Testresultater FTDNA

Heidi Fjedlvig holdt også dette webinaret om hvordan du tolker testresultateter FTDNA. Se opptaket her>> NB! Merk at foredraget først begynner etter noen minutter. 

Lokalhistoriewiki - dato kommer senere

Chris Nyborg fra Lokalhistorisk Institutt viser deg hvordan du kan bruke lokalhistoriewiki. Han går blant annet igjennom følgende: Slektshistorisk informasjon på wikien (gårdshistorie, slekts- og personhistoriske artikler m.m.). Tips og forklaringer til slektsforskere på wikien  (kildebeskrivelser med råd m.m.) og bibliografiene som viser vei inn til lokalhistorisk litteratur.

Ennå ikke medlem

i Norges største organisasjon for slektsforskere?

Se alle medlemsfordeler

Annonse:

banner ad